Το Ανώτατο στη Βρετανία αποφασίζει για την πορεία του Brexit

Ενώπιον και των 11 δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Λονδίνο θα επιχειρήσει από σήμερα και για τέσσερις ημέρες η βρετανική κυβέρνηση να ανατρέψει τη δικαστική απόφαση υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για τη διαδικασία του Brexit από το κοινοβούλιο και όχι από την πρωθυπουργό.
 
Η πιο σημαντική συνταγματική δικαστική υπόθεση εδώ και γενιές, όπως περιγράφεται στη Βρετανία, θα μεταδίδεται ζωντανά από τα βρετανικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Η απόφαση αναμένεται στην αρχή του νέου έτους.
 
Εκ μέρους της κυβέρνησης ο Γενικός Εισαγγελέας Τζέρεμι Ράιτ θα υποστηρίξει ότι η επίκληση του Άρθρου 50 υπάγεται στη λεγόμενη «βασιλική προνομία» που επιτρέπει στην πρωθυπουργό να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς κοινοβουλευτική συγκατάθεση.
 
Η αρχική δικαστική απόφαση από το Ανώτερο Δικαστήριο της χώρας ανέφερε πως από τη στιγμή που το Brexit θα ακυρώσει κατοχυρωμένα από το εθνικό δίκαιο δικαιώματα των πολιτών, όπως απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, μόνο το κοινοβούλιο έχει την αρμοδιότητα να λάβει την απόφαση ενεργοποίησης της διαδικασίας.
 
Την υπόθεση έφεραν ενώπιον της δικαιοσύνης διάφορες ομάδες πολιτών, επικεφαλής των οποίων τέθηκε η επενδύτρια Τζίνα Μίλερ. Μετά από την πρωτόδικη απόφαση η κα Μίλερ έχει δεχθεί πολλές απειλές για τη ζωή της, όπως η ίδια έχει καταγγείλει.
 
Σε περίπτωση ήττας, η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι σκοπεύει να υποβάλει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο που θα εγκρίνει την ενεργοποίηση του Άρθρου 50. Το νομοσχέδιο θα έχει συνταχθεί στην πλέον απλουστευμένη μορφή, με στόχο η διαδικασία ψήφισης να είναι σύντομη και να μπορέσει η κυβέρνηση να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα έναρξης της επίσημης διαδικασίας για το Brexit πριν από τα τέλη Μαρτίου.
 
Ωστόσο, ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν έχει δηλώσει πως θα υποβάλει τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τη διασφάλιση μεταξύ άλλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστερήσεις στη διαδικασία που θα συνεπάγονταν αθέτηση του χρονοδιαγράμματος επί του οποίου έχει δεσμευθεί η Τερέζα Μέι.

Δειτε Επισης

Αφρικανική πανώλη των χοίρων-Πενταπλάσια τα κρούσματα το 2023 στην ΕΕ
Δίνει μάχη για τη ζωή ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας μετά την απόπειρα φόνου-«Μεταξύ ζωής και θανάτου»
ΒΙΝΤΕΟ: Τέσσερις νεκροί από σφοδρή κακοκαιρία στο Χιούστον
Αστυνομικοί σκότωσαν άνδρα που επιχείρησε να κάψει συναγωγή, στη Γαλλία
Ξεκίνησε η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας στη Γάζα
Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι εξουδετέρωσε περισσότερα από 100 ουκρανικά drones
Αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη
Γονείς βασάνιζαν την 3χρονη κορούλα τους για μέρες πριν πεθάνει-Καταδικάστηκαν σε ισόβια
Νεκροί μητέρα και παιδί μετά από επίθεση drones της Ουκρανίας στη Ρωσία
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ