Στις Βρυξέλλες για να… κτίσει το ευρωπαϊκό μέλλον των Τ/κ ο Ακιντζί

Συνάντηση αύριο με τον Μάρτιν Σουλτς, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, θα έχει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αναχωρώντας από τα κατεχόμενα το πρωί είπε ότι οι επαφές του με την Ε.Ε. αυτό το διάστημα έχουν ξεχωριστή σημασία.
 
«Η ημερομηνία για την πενταμερή έχει πλέον καθορισθεί, πάμε για ένα αποφασιστικό στάδιο, εάν όλα πάνε καλά», ανέφερε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι όλη του η προσπάθεια θα είναι προς την κατεύθυνση να υπάρξει κατάληξη των μεταξύ τους (σ.σ. με την ε/κ πλευρά) σημείων διαφοράς με μια συμφωνία.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης ευχήθηκε όπως η ε/κ πλευρά δείξει την ίδια αποφασιστικότητα και αντίληψη. Σε περίπτωση που στη Γενεύη υπάρξει μια συμφωνία, ανέφερε «και εμείς ως ΤΔΒΚ, όπως έχω πει και πιο πριν, σε μια έντιμη λύση θα πάρουμε τη θέση μας ως ίση πολιτεία. Θα είμαστε η μία από τις δύο συνιστώσες πολιτείες. Θα πάρουμε τη θέση μας στο διεθνές δίκαιο και την Ε.Ε.»

Η προετοιμασία για την Ε.Ε. θα έχει απ’ εδώ και πέρα μεγαλύτερη σημασία και γι' αυτό οι επαφές του με τους αρμόδιους αξιωματούχους της Ε.Ε. έχουν μεγάλη σημασία, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης. «Υπάρχει καθήκον που μας αναλογεί, αλλά και το καθήκον που αναλογεί στην Ε.Ε.». Μίλησε για αυτά που πρέπει να γίνουν από την Ε.Ε., ώστε να μπορέσει η λύση να εφαρμοστεί με υγιή τρόπο, αλλά και για τις προσδοκίες των Τ/κ όσον αφορά την προετοιμασία τους για την Ε.Ε. και για την προετοιμασία του ψευδοκράτους. Όλα αυτά, ανέφερε, θα τα συζητήσει στις επαφές του στις Βρυξέλλες και θα εξηγήσει εκ μέρους της τ/κ πλευράς το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις.

Αναφερόμενος στη συμφωνία για τον οδικό χάρτη του Ιανουαρίου, όπως τον χαρακτήρισε, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι κάποτε η κοινή γνώμη παραπληροφορείται και θεωρεί-σημείωσε- απαραίτητο να δηλώσει ότι δεν υπάρχει καμιά προϋπόθεση. «Η συμφωνία είναι όπως ανακοινώθηκε. Δεν υπάρχει στο παρασκήνιο καμιά προϋπόθεση ή ότι έγινε πάρε-δώσε και με βάση αυτού υπήρξε χάρτης. Το κείμενο που ανακοίνωσαν τα Η.Ε. για το τί συμφωνήθηκε είναι πραγματικό», πρόσθεσε.
 

Πάντως, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος  της Κομισιόν αρνήθηκε και πάλι σήμερα την ύπαρξη συνάντησης του Μουσταφά Ακιντζί με την Ύπατη Εκπρόσωπο και Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι αυτή την εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας ότι η μόνη συνάντηση θα είναι με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη το απόγευμα στις 17:00.
«Η συνάντηση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που το περιεχόμενό της είναι πολύ επίκαιρο», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, προσθέτοντας ότι «την περασμένη εβδομάδα οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συναντηθούν στη Γενεύη, σε διμερές αρχικά- και στη συνέχεια σε διεθνές επίπεδο-και αυτή θα είναι η συζήτηση που θα έχει ο Πρόεδρος με τον κ. Ακιντζί. Θα συζητήσουν αυτή τη δυναμική».
 

Δειτε Επισης

Προειδοποιητικές σειρήνες από Γκουτέρες-«Μην επιτρέψετε να μετατραπεί ο Λίβανος σε νέα Γάζα»
Πέντε πρόσωπα στο νοσοκομείο μετά από τροχαίο με τρία οχήματα στην Πάφο
Μαθητές επιδίδονται σε τζόγο και challenges μέσω κινητών-Υπογραμμίζει την ανάγκη για απαγόρευση η ΥΠΑΝ
Για «συντονισμένη προσπάθεια να αδικηθεί ο κ. Κωνσταντίνου» έκαναν λόγο οι μάρτυρες στο Εκλογοδικείο
Χειροπέδες σε 57χρονο για απόπειρα εμπρησμού στη Λεμεσό-Προέκυψε μαρτυρία εναντίον του
Ενημέρωσε τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή ο Χαρτσιώτης αναφορικά με τις αλλαγές που προωθούνται
Δέσμευση για ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου-Αρμενίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο
Νέο ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού-Νεκρός διοικητής της Χεζμπολάχ
Ζητά ενέργειες αποτροπής πώλησης κατεχόμενων περιουσιών ο Δήμος Αμμοχώστου
Σε τροχιά αναπλήρωσης της θέσης του ΓΔ ο ΟΑΥ-Τα επόμενα βήματα και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί