Κούβα: Κηδεύεται ο Φιντέλ Κάστρο

 Η κηδεία του πατέρα της κουβανέζικης επανάστασης Φιντέλ Κάστρο ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Σαντιάγο ντε Κούμπα, εκεί όπου ο Φιντέλ και οι άνδρες του άρχισαν τον ανταρτοπόλεμο εναντίον της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα που τελικά οδήγησε στην ανατροπή του το 1959.

Η κηδεία ξεκίνησε περίπου στις 7 το πρωί τοπική ώρα (2 μμ ώρα Κύπρου) λίγο μετά την άφιξη στο κοιμητήριο Σάντα Ιφιχένια της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε την τέφρα του "Κομαντάντε", ο οποίος κυβέρνησε το νησί αυτό της Καραϊβικής για περίπου μισό αιώνα.

 

Το κοιμητήριο βρίσκεται δίπλα στο μαυσωλείο του Χοσέ Μαρτί, του ήρωα της ανεξαρτησίας της Κούβας. Η κηδεία θα είναι απλή και θα σηματοδοτεί το τέλος του εθνικού πένθους εννέα ημερών που κηρύχθηκε μετά τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο.

Ο Φιντέλ Κάστρο πέθανε την 25η Νοεμβρίου σε ηλικία 90 ετών.

Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο δεσμεύθηκε χθες βράδυ να «υπερασπιστεί την πατρίδα και τον σοσιαλισμό» σε μια εκδήλωση - φόρο τιμής στον πατέρα της κουβανέζικης επανάστασης Φιντέλ Κάστρο.

«Μπροστά στο λείψανο του Φιντέλ (...) στην ηρωική πόλη του Σαντιάγο, ορκιζόμαστε να υπερασπιστούμε την πατρίδα και τον σοσιαλισμό», είπε ο Ραούλ Κάστρο μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν σε αυτή την πόλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας όπου η τέφρα του «λίδερ μάξιμο» θα ενταφιαστεί σήμερα.

Ο Φιντέλ Κάστρο «έδειξε πως είναι εφικτό να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο, να αντιμετωπιστεί κάθε απειλή, κάθε αναταραχή (...) στην αποφασιστική προσπάθειά μας για να οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός στην Κούβα», είπε ο 85χρονος πρόεδρος της Κούβας στην τελευταία ομιλία προς τιμή του εκλιπόντος Κομαντάντε στην πλατεία της επανάστασης Αντόνιο Μασέο.

 

Ο Φιντέλ κατά της προσωπολατρίας

Παράλληλα, εκπλήσσοντας πολλούς στην Κούβα, ο Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσε επίσης πως κατά την επιθυμία του Φιντέλ, θα καταθέσει στην Εθνοσυνέλευση ένα σχέδιο νόμου για να αποτραπεί οποιαδήποτε εκδήλωση προσωπολατρίας. Ο Φιντέλ επέμενε ότι μετά τον θάνατό του «το όνομά του κι η μορφή του να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ στις ονομασίες θεσμών, τοποθεσιών, πάρκων, λεωφόρων, δρόμων ή άλλων δημόσιων τόπων, και να μην ανεγερθούν ποτέ γι' αυτόν μνημεία, ανδριάντες, αγάλματα και άλλα τέτοια παρόμοια», υπενθύμισε ο πρόεδρος της Κούβας, που διαδέχθηκε τον αδελφό του Φιντέλ το 2006.

Το πλήθος φώναζε «Ραούλ, ο λαός είναι μαζί σου», υπό τα βλέμματα λιγοστών αρχηγών κρατών-συμμάχων της νήσου, όπως ο Νικολάς Μαδούρο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, ο πρόεδρος του Κονγκό Ντενί Σασού Νγκεσό, και ορισμένων πολιτικών όπως ο Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα και η Ντίλμα Ρουσέφ, πρώην προέδρων της Βραζιλίας. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν επίσης ο Αργεντινός θρύλος του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα αλλά και η υπουργός Οικολογίας της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ

Δειτε Επισης

Αφρικανική πανώλη των χοίρων-Πενταπλάσια τα κρούσματα το 2023 στην ΕΕ
Δίνει μάχη για τη ζωή ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας μετά την απόπειρα φόνου-«Μεταξύ ζωής και θανάτου»
ΒΙΝΤΕΟ: Τέσσερις νεκροί από σφοδρή κακοκαιρία στο Χιούστον
Αστυνομικοί σκότωσαν άνδρα που επιχείρησε να κάψει συναγωγή, στη Γαλλία
Ξεκίνησε η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας στη Γάζα
Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι εξουδετέρωσε περισσότερα από 100 ουκρανικά drones
Αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη
Γονείς βασάνιζαν την 3χρονη κορούλα τους για μέρες πριν πεθάνει-Καταδικάστηκαν σε ισόβια
Νεκροί μητέρα και παιδί μετά από επίθεση drones της Ουκρανίας στη Ρωσία
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ