Yπ. Δικαιοσύνης: Επιδιώκουμε λύση χωρίς στρατό κατοχής
16:38 - 04 Δεκεμβρίου 2016
Επιδιώκουμε λύση που θα απαλλάσσει την πατρίδα από το στρατό κατοχής και θα προνοεί τη διασφάλιση των βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε την Κυριακή ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.
Εκφωνώντας τον επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο επαρχιακό μνημόσυνο των Ηρώων και των αποθανόντων Αγωνιστών της ΕΟΚΑ της Επαρχίας Λευκωσίας, ο κ. Νικολάου είπε ότι κανένα σχέδιο λύσης δεν θα τεθεί ενώπιον του λαού , όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς να ανταποκρίνεται στις νόμιμες διεκδικήσεις της πλευράς μας.
Συμπλήρωσε ότι κανένα σχέδιο λύσης δεν θα τεθεί σε δημοψήφισμα, εάν δεν περιλαμβάνει τις περισσότερες διασφαλίσεις ώστε να μπορεί να γίνει πλειοψηφικά αποδεκτό.
«Δεν αναμέναμε και δεν αναμένουμε ότι το έργο της διαπραγμάτευσης θα είναι εύκολο», συνέχισε ο Υπουργός. Είπε ότι οι προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη καθοδηγούνται από την αναγνώριση ότι η ιστορία δεν επιβραβεύει την αδράνεια και ότι τα προβλήματα που αφήνονται στο χρόνο, επιλύονται πάντοτε προς όφελος του δυνατού.
«Κάθε χρόνος που περνούμε στην κατοχή δημιουργεί και παγιώνει, είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, νέες αξιώσεις για τους καταπατητές», είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
Ανέφερε ωστόσο, ότι «είναι τοις πάσι γνωστό ότι η επιθυμία μας για ευόδωση των συνομιλιών, δεν συνεπάγεται την αποδοχή οποιασδήποτε λύσης».
Το ζητούμενο σύμφωνα με τον κ. Νικολάου είναι ένα σχέδιο που θα επανορθώνει, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, την εδαφική και συνταγματική διάρρηξη που προκάλεσε η Τουρκία και συντηρεί στο νησί από το 1974.
Ανέφερε εξάλλου ότι απαραίτητη προϋπόθεση στην προσπάθεια αυτή αποτελεί η διαφύλαξη της πολιτικής ενότητας και κοινωνικής συσπείρωσης του λαού. Όποιες και εάν είναι οι διαφορές μας και οι αντιρρήσεις μας, μας ενώνει η ιστορική και ηθική μας υποχρέωση να τιμήσουμε στην πράξη τους αγώνες και τις θυσίες των ηρώων μας.
Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Υπουργός είπε εξάλλου ότι «συγκεντρωθήκαμε σήμερα στην κυπριακή Αγία Λαύρα για να εκπληρώσουμε το βαρύ χρέος που αισθανόμαστε απέναντι στους πρωταγωνιστές του κυπριακού ξεσηκωμού».
Συνεχάρη τέλος τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-59 και την Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας, το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα, καθώς και το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα για την καθιέρωση αυτής της αξιέπαινης, όπως είπε, πρωτοβουλίας.
Πηγή: ΚΥΠΕ