Επαναρχίζουν αύριο οι συνομιλίες για το Κυπριακό

  Επαναρχίζουν τη Δευτέρα οι συνομιλίες για το Κυπριακό, με συνάντηση των διαπραγματευτών Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, στην υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας.

`Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η συνάντηση των διαπραγματευτών και των ομάδων τους θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή της Αναπληρώτριας Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ στο νησί, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Κατά τη συνάντηση οι διαπραγματευτές θα συζητήσουν για την ατζέντα καθώς και για το πρόγραμμα των συναντήσεών τους.

Στο μεταξύ ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε θα έχει επίσης αύριο Δευτέρα συνομιλίες στην `Αγκυρα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και άλλους επισήμους, και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες επιστρέφει στην Κύπρο τη Δευτέρα το βράδυ.

Πάντως δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για αυτή την εβδομάδα.

`Οπως έχει ήδη γίνει γνωστό από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί θα επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα τις Βρυξέλλες για επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί στο δείπνο τους, την περασμένη Πέμπτη, κατά το οποίο συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά την επιστροφή τους από τις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν, αποφάσισαν να επαναρχίσουν αμέσως τις διαπραγματεύσεις τους και έδωσαν εντολή στους διαπραγματευτές τους να συνεχίσουν να συναντώνται προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, και ότι και οι ηγέτες θα συναντώνται όταν απαιτείται.

Επίσης αποφάσισαν θα συναντηθούν στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου 2017, στις 11 Ιανουαρίου θα παρουσιάσουν τους χάρτες τους και ότι από την 12η Ιανουαρίου θα συγκληθεί Διάσκεψη για την Κύπρο με την πρόσθετη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και πως θα προσκληθούν όσα άλλα σχετιζόμενα μέρη απαιτείται. 
 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ν .Χριστοδουλίδης: Θα μπούμε στη Ζώνη Σένγκεν το 2026, γίνεται τεράστια προσπάθεια
Κ. Ιωάννου: Αποφασιστικότητα να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για επανέναρξη διαλόγου στο Κυπριακό
Πρόεδρος Βουλής: Σταθερός σύμμαχος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ρομπέρτα Μέτσολα
ΠτΔ: Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι για επανένωση της Κύπρου
Μέτσολα: Στο επίκεντρο της Ευρώπης η Κύπρος
Νέες βολές ΑΚΕΛ κατά Προέδρου-«Οι πολίτες διερωτώνται πότε η κυβέρνηση θα αναλάβει έστω και μια φορά τις ευθύνες της;»
Ψάχνουν τους δράστες για τους βανδαλισμούς στα γραφεία του ΔΗΣΥ-«Τέτοιες ενέργειες στρέφονται κατά της Δημοκρατίας»
Καταδικάζει ο ΔΗΣΥ του βανδαλισμούς στα γραφεία του-«Η Δημοκρατία ούτε φοβάται, ούτε εκβιάζεται»
Υποδέχθηκε τη Μέτσολα ο Προεδρος-«Στοχος η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν το 2026»
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα-Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας