Αγωνία στην Ευρώπη για το δημοψήφισμα στην Ιταλία

 Εκατομμύρια Ιταλοί προσέρχονται από το πρωί της Κυριακής στις κάλπες του δημοψηφίσματος που θα κρίνει την αναθεώρηση του συντάγματος αλλά και το πολιτικό μέλλον του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Οι αγορές αλλά και οι ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται ότι η επικράτηση του στρατοπέδου του «όχι» θα προκαλέσει σεισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη προκαλώντας πολιτική αστάθεια και ανεξέλεγκτες εξελίξεις με επίκεντρο της ιταλικές τράπεζες, σενάριο που αν επιβεβαιωθεί  θα οδηγήσει σε νέα κρίση την ευρωζώνη. 

 Τι κρίνει το δημοψήφισμα

51 εκατομμύρια Ιταλοί μπορούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για να πουν «ναι» ή «όχι» στην συνταγματική αναθεώρηση.  Η μεταρρύθμιση αυτή προβλέπει μια δραστική μείωση των εξουσιών της Γερουσίας, η οποία δεν θα ψηφίζει πλέον για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ούτε και για να επικυρώνει τους περισσότερους από τους νόμους, γεγονός που θα τερματίσει το δυσκίνητο και αργό σύστημα των δύο βουλών. Επίσης οι αλλαγές προβλέπουν τον περιορισμό των εξουσιών των περιφερειών και την κατάρτιση των επαρχιών, κάνοντας το σύστημα περισσότερο συγκεντρωτικό. Η μεταρρύθμιση θα συνδυάζεται μ' έναν εκλογικό νόμο ο οποίος προσφέρει ισχυρό πριμ εδρών στο πρώτο κόμμα αν δεν διαθέτει πάνω από το 40% των ψήφων, εξασφαλίζοντας σταθερές κυβερνήσεις με πνοή 5ετίας.

Πότε αναμένεται το αποτέλεσμα
Οι κάλπες θα μείνουν ανοιχτές μέχρι τις 11 το βράδυ, ώρα Ιταλίας, για τα 51 εκατομμύρια των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους όλης της χώρας. Το πρώτο exit poll θα ανακοινωθεί αμέσως μετά ωστόσο τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν το πρωί της Δευτέρας.


Ο Ματέο Ρέντσι που έκανε μια εκστρατεία υπέρ του «ναι» συνδέοντας την παραμονή του στην εξουσία με το αποτέλεσμα, ενδεχομένως να αναγκαστεί να τηρήσει την προεκλογική του προειδοποίηση ότι σε περίπτωση επικράτησης του «όχι» θα παραιτηθεί.

Το Κίνημα των πέντε αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο, μετά και τις επιτυχίες στις δημοτικές εκλογές αλλά και την δημοσκοπική εκτίναξή του, λέει «όχι» στο ερώτημα του δημοψηφίσματος καλώντας σε απόρριψη της πολιτικής Ρέντσι.

Οι αναλυτές είναι διχασμένοι ως προς τα οφέλη του “όχι” Κάποιοι περιμένουν ότι στην περίπτωση που ο Ρεντσι παραιτηθεί μετά το όχι, μια τεχνοκρατική κυβέρνηση θα αναλάβει τα ινία. Κάποιοι άλλοι βλέπουν τον κίνδυνο γενικότερης αστάθειας και τον κίνδυνο τελικά, ο Μπέπε Γκρίλο να βρεθεί στην εξουσία στις εκλογές που θα γίνουν τον Μάιο του 2018.

Ολες οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν έως τις 18 Νοεμβρίου, δίνουν προβάδισμα στο στρατόπεδο του «Οχι», το ίδιο και τα γραφεία στοιχημάτων σε ποσοστό που αγγίζει το 75%. Η συμμετοχή αναμένεται να κυμανθεί στο 50-60% και θα παίξει καθοριστικό παράγοντα. Οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι η χαμηλή προσέλευση θα ευνοήσει τον Ματέο Ρέντσι. Στην Φλωρεντία και την Μπολόνια, περιοχές που στηρίζουν τον Ρέντσι η προσέλευση ήταν υψηλή, το ίδιο όμως συνέβη και σε περιοχές που θεωρούνται προπύργια της Λέγκας του Βορρά που στηρίζει το στρατόπεδο του «Οχι». 

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν συνέστησε ψυχραιμία προσπαθώντας να καθησυχάσει τις αγορές. 

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η προσέλευση στις κάλπες για το ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα, στις 7 το απόγευμα, τοπική ώρα (20:00 ώρα Κύπρου) ξεπερνά το 57%. Αναμένεται, δηλαδή, μέχρι τις 11 το βράδυ ώρα Ιταλίας, (24:00 ώρα Κύπρου) να ξεπεράσει οπωσδήποτε το 60%.

Ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο, στο μεταξύ, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Γένοβα. «Κάναμε καλή δουλειά και αν δεν κερδίσουν οι θέσεις μας δεν θα ρίξουμε ευθύνες σε κανέναν. Αν οι Ιταλοί επιλέξουν κάτι διαφορετικό, εμείς θα το σεβαστούμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ, αίσθηση δημιούργησαν οι καταγγελίες ότι σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, κυρίως στη Σικελία, η ψήφος μπορούσε να σβηστεί με γομολάστιχα. Σε κάποιες περιπτώσεις αντικαταστάθηκαν τα μολύβια, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι ούτως ή άλλως, ο σταυρός προτίμησης παραμένει ευκρινής.

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ψήφισε το πρωί, με τη σύζυγό του έξω από την Φλωρεντία και σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν ποια θα ήταν η επιλογή του, χαμογελώντας απάντησε: «Περιμένετε λίγο, τώρα θα το σκεφθώ».

Λίγο έξω από τη Ρώμη, στο Καστελνουόβο Ντι Πόρτο, στις 11 το βράδυ τοπική ώρα, όταν κλείσουν όλες οι κάλπες, θα αρχίσει η καταμέτρηση και των ψήφων των απόδημων Ιταλών. Μια ιδιαίτερα αναλυτική διαδικασία, δεδομένου ότι τις περασμένες ημέρες, μέλη του μετώπου του «όχι» είχαν καταγγείλει τον κίνδυνο νοθείας, στην επιστολική ψήφο των απόδημων Ιταλών.

Ο Ιταλός υπουργός Υποδομών, Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο, έχει δηλώσει ότι αν η συνταγματική μεταρρύθμιση απορριφθεί, ο Ματέο Ρέντσι θα μεταβεί, αύριο, στο προεδρικό μέγαρο, «για να θέσει το αξίωμά του στη διάθεση του Προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα». Το δε κίνημα Πέντε Αστέρων, με τον βουλευτή Ρομπέρτο Φίκο, έχει αναγγείλει ότι σε περίπτωση νίκης τού «όχι», οι αντίθετοι στη συνταγματική αλλαγή προτίθενται να πανηγυρίσουν έξω από το κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/thetoc.gr

Δειτε Επισης

Δίνει μάχη για τη ζωή ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας μετά την απόπειρα φόνου-«Μεταξύ ζωής και θανάτου»
ΒΙΝΤΕΟ: Τέσσερις νεκροί από σφοδρή κακοκαιρία στο Χιούστον
Αστυνομικοί σκότωσαν άνδρα που επιχείρησε να κάψει συναγωγή, στη Γαλλία
Ξεκίνησε η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας στη Γάζα
Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι εξουδετέρωσε περισσότερα από 100 ουκρανικά drones
Αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη
Γονείς βασάνιζαν την 3χρονη κορούλα τους για μέρες πριν πεθάνει-Καταδικάστηκαν σε ισόβια
Νεκροί μητέρα και παιδί μετά από επίθεση drones της Ουκρανίας στη Ρωσία
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών