Πρωτοχρονιάτικό μήνυμα Προέδρου Αναστασιάδη: Το 2017 να είναι έτος επανένωσης

Με έντονο χρώμα κυπριακού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στο τελευταίο διάγγελμα του για το 2016. Ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους πολίτες που με τις θυσίες και τη δημιουργικότητα τους επέτρεψαν στη χώρα να γυρίσει σελίδα ενώ κάνοντας ένα απολογισμό εξέφρασε την ικανοποίηση του που ξεπεράστηκαν τα προβλήματα και μπήκαν τα θεμέλια για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος.

Για το Κυπριακό ο Πρόεδρος σημείωσε πως μεταβαίνει στη Γενεύη μέσα σε κλίμα ενότητας για να πετύχουμε τους στόχους που θέσαμε με στόχο να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας μια επανενωμένη πατρίδα όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μέσα σε συνθήκες ειρήνης και ενότητας θα νιώθουν ασφαλείς και περήφανοι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως στη Γενεύη θα είναι η πρώτη φορά  που η Τουρκία θα τεθεί ενώπιον των ευθυνών της, αποδεικνύοντας εάν η δημόσια ρητορική της για επιθυμία επίλυσης του Κυπριακού, θα μετατραπεί σε συγκεκριμένη πρόταση που θα σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και θα συμβαδίζει με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Διαβάστε ολόκληρο το τηλεοπτικό μήνυμα του Προέδρου
 
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες.
 
Με τη νέα χρονιά θέλω να απευθυνθώ σε όλους  προσωπικά και  να σας ευχηθώ πάνω απ’ όλα υγεία και ευημερία.
 
Θεωρώ υποχρέωση μου να σας ευχαριστήσω για τις θυσίες σας και τη δημιουργικότητα σας που επέτρεψαν στη χώρα μας να γυρίσει σελίδα.
 
Κάνοντας έναν απολογισμό του έτους που πέρασε δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ικανοποίηση μου που μαζί καταφέραμε, Πολιτεία και πολίτες, να ξεπεράσουμε σημαντικά προβλήματα και να θέσουμε  ακόμη πιο γερά θεμέλια για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό κράτος.
 
Σήμερα, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε ακηδεμόνευτοι το μέλλον μας, στηριζόμενοι αποκλειστικά στις δικές μας δυνάμεις, χωρίς την επιτήρηση τρίτων.
 
Καταφέραμε αυτό που πρέπει να είναι αυτονόητο για κάθε σύγχρονη χώρα, να καλύπτουμε μόνοι μας τις δικές μας ανάγκες.
 
Όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι βγαίνουμε πιο δυνατοί από την οικονομική κρίση που μας έφερε πριν τρία σχεδόν χρόνια στο χείλος της ολικής καταστροφής.
 
Με τη στήριξη και συνεργασία πολιτικών δυνάμεων, κοινωνικών φορέων και πάνω απ’ όλα τη δική σας συνεργασία, ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας στις διεθνείς  αγορές, ενώ η ανάπτυξη σταθεροποιείται στο 3%, που αποτελεί έναν από τους πλέον υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Είναι αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης ο οποίος οδηγεί σταδιακά στην αύξηση της απασχόλησης και στη μείωση της ανεργίας η οποία, αν και υψηλή, κάτι που αποτελεί όντως ένα πρόβλημα, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013.
 
Παράλληλα θέσαμε σε τροχιά υλοποίησης σημαντικές μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη ο τόπος, όπως, για παράδειγμα, η μεταρρύθμιση στην κοινωνική πολιτική του κράτους με την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, τον εκσυγχρονισμό σε τομείς της Δικαιοσύνης και ιδιαίτερα τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας στον αγώνα πάταξης της διαφθοράς.
 
Προωθούμε επίσης με τη στήριξη του πολιτικού κόσμου και τις απαραίτητες αλλαγές για την εισαγωγή ενός γενικού σχεδίου υγείας που θα προσφέρει ποιοτική αναβάθμιση των ιατρικών υπηρεσιών στο σύνολο του λαού.
 
Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί αποτελεί πεποίθηση μου ότι μπορούμε ως Πολιτεία να ανταποκριθούμε με περισσότερη αποφασιστικότητα, αλλά και πολύ περισσότερο στη λαϊκή απαίτηση για αλλαγή και εκσυγχρονισμό των θεσμών.
 
Είναι σε αυτό το πλαίσιο που ως Κυβέρνηση προωθήσαμε στη Βουλή σειρά εκσυγχρονιστικών προτάσεων, όπως η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Δυστυχώς, οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις δεν έγινε κατορθωτό μέχρι σήμερα να υιοθετηθούν από τη Βουλή.
 
Θέλω να ελπίζω πως οι πολιτικές δυνάμεις θα συνεργαστούν με την Κυβέρνηση, ώστε μέσα από μια δημιουργική, συναινετική διεργασία να επιτύχουμε αυτό που οφείλουμε στους πολίτες, ένα σύγχρονο δηλαδή κράτος απαλλαγμένο από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος.
 
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες.
 
Εδώ και 19 μήνες  ξεκινήσαμε  την πλέον φιλόδοξη προσπάθεια διαπραγμάτευσης των τελευταίων χρόνων προκειμένου να πετύχουμε μόνιμη και βιώσιμη λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα την απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα.
 
Καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη σημαντικών συγκλίσεων αποτέλεσε και αποτελεί η ιδιότητα της χώρας μας ως Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ανάγκη προσαρμογής βασικών συστατικών της λύσης με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
 
Μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση έχουμε κατοχυρώσει όλα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, του συνόλου των πολιτών της χώρας μας.
 
Πιο συγκεκριμένα - αναφέρομαι απλά σε ορισμένα των όσων έχουν επιτευχθεί - μέσα στο πλαίσιο της λύσης, ανάμεσα σε άλλα:
 
1.  O κάθε πολίτης θα μπορεί να διακινείται ελεύθερα σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου, χωρίς κανένα περιορισμό.
2.  Ο καθένας θα έχει το δικαίωμα επιλογής του τόπου εγκατάστασης, ενώ διασφαλίζεται το δικαίωμα απόκτησης περιουσίας, ενάσκησης επαγγέλματος και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όπου ο ίδιος επιθυμεί.
 
Παράλληλα, διασφαλίσαμε πως ο δημογραφικός χαρακτήρας της χώρας κατά την πρώτη ημέρα της λύσης θα αντικατοπτρίζει, με μια μικρή απόκλιση, τη δημογραφική σύνθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960, ενώ εισαγάγαμε εκείνες τις ασφαλιστικές δικλίδες, που είναι το πιο σημαντικό ή εξίσου σημαντικό, και που  αποτρέπουν την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου στο μέλλον από έξωθεν παρεμβάσεις.
 
Είναι ως αποτέλεσμα της ίδιας διαπραγμάτευσης που ουδείς πλέον αμφισβητεί πως η υπό μετεξέλιξη χώρα θα έχει μία κυριαρχία, τη μία διεθνή προσωπικότητα και τη μία ιθαγένεια, τα οποία συνιστούν τα εκ των ων ουκ άνευ συστατικά μίας υγιούς ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται στο διεθνές δίκαιο.
 
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες.
 
Θέλω να είμαι σαφής: Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, δεν αποτελεί πρόθεση μου να δημιουργήσω ένα κλίμα υπέρμετρης ευφορίας. Παραμένουν ακόμη σημαντικές διαφορές σε ουσιώδη ζητήματα που άπτονται θεμελιωδών αρχών της λύσης του Κυπριακού. Πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, η οποία θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, το Γενάρη στη Γενεύη .
 
Από τις 9 έως τις 11 του μήνα θα συζητηθούν οι εναπομείνασες πτυχές του Κυπριακού με έμφαση στο εδαφικό και πριν από την πολυμερή διάσκεψη, στις 11 του Γενάρη, αφού κατατεθούν οι χάρτες, θα προχωρήσουμε πλέον στο επόμενο στάδιο του διαλόγου που δεν είναι άλλο από τα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων.
 
Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θα τεθεί ενώπιον των ευθυνών της, αποδεικνύοντας εάν η δημόσια ρητορική της για επιθυμία επίλυσης του Κυπριακού, θα μετατραπεί σε συγκεκριμένη πρόταση που θα σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και θα συμβαδίζει με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Μεταβαίνω στη Γενεύη με απόλυτη συναίσθηση των δυσκολιών, με όλη την καλή διάθεση και με θετικό πνεύμα για μία δημιουργική διαπραγμάτευση, έχοντας κατά νου ως πρώτιστο τις ανησυχίες και προσδοκίες του λαού μας.
 
Παρά ταύτα, οφείλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής και να επισημάνω πως δηλώσεις και θέσεις, με τις οποίες επιχειρείται να επιβληθεί η άποψη της μίας πλευράς επί της άλλης, δεν βοηθούν.
 
Όπως εξ αρχής είχαμε τονίσει η δική μας πρόθεση είναι η λύση να μην αφήνει νικητές ή ηττημένους.
 
Μία ανάλογη προσέγγιση επιβολής της μίας πλευράς επί της άλλης δεν θα οδηγήσει σε λύση, αλλά θα διαιωνίσει δυστυχώς τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων και όπως όλοι διαπιστώνουμε ο χρόνος θα συνεχίσει να εργάζεται σε βάρος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων.
 
Αυτό που απαιτεί και αναμένει ο λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, είναι ο τερματισμός της απαράδεκτης κρατούσας κατάστασης με τη μετεξέλιξη της εσωτερικής δομής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομοσπονδιακό δικοινοτικό καθεστώς, το οποίο θα διασφαλίζει τα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, σε συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης. Λύση που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα  και τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της χώρας μας.
 
Θέλω να ξεκαθαρίσω πως τυχόν εμμονή σε παρωχημένες ιδέες που δεν διασφαλίζουν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του κράτους μας, το πιθανότερο είναι πως δεν θα οδηγήσουν σε λύση, με ανεπιθύμητα αποτελέσματα, επαναλαμβάνω, και για τις δύο κοινότητες.
 
Θέλω να τονίσω πως η εκ μέρους μας δημιουργική προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα, μόνο εάν όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση της Γενεύης θα έχουν ως κύριο μέλημα τους τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι την εξυπηρέτηση των συμφερόντων άλλων.
 
Μεταβαίνουμε στη Γενεύη, με τη συμπαράσταση όλων των πολιτικών δυνάμεων, θέλω να πιστεύω μέσα σε κλίμα ενότητας, λαμβάνοντας υπόψη και  τη στενή και αγαστή συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση, με απόλυτη αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα στηρίζοντας τις θέσεις μας σε στέρεο πολιτικό, νομικό και επιστημονικό υπόβαθρο.
 
Εάν πετύχουμε τους στόχους μας θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας μία επανενωμένη πατρίδα όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μέσα σε συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας θα νιώθουν όχι μόνο ασφαλείς, αλλά και περήφανοι.
 
Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
 
Κλείνοντας, θέλω να ευχηθώ όπως το 2017 αποτελέσει το έτος που θα μετατρέψουμε τις εσωτερικές έριδες σε ενότητα, τον μηδενισμό σε δημιουργικότητα και να είναι ένα έτος που θα γιορτάσουμε την επανένωση της πατρίδας μας.
 
Χρόνια Πολλά
 

Δειτε Επισης

Βλέπει θετικά βήματα από τις δύο πλευρές για το Κυπριακό ο Γκουτέρες-Εκφράζει ανησυχία για τα Βαρώσια
Μοιράζει τις ευθύνες και καλεί τις δύο πλευρές να σταματήσουν παραβιάσεις στη Νεκρή Ζώνη ο Γκουτέρες
Ριζικές αλλαγές και μια πιο ευρωπαϊκή Κύπρο οραματίζεται ο Χρίστος Κληρίδης-Οι σκέψεις για τις εκλογές
Αρχίζει η θητεία της Κύπρου ως μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Μακροπρόθεσμο το «Αμάλθεια»-Συστηματοποιείται η επόμενη φάση εφαρμογής με το δρομολόγιο Κύπρος-Ashdod-Γάζα
Πήγε στην Μία Μηλιά ο Τατάρ και επανέλαβε τα ίδια για τα οδοφράγματα
Ξεκάθαρη η Κυβέρνηση για τουρκο-συριακή ΑΟΖ-«Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο»
Ακόμη να ενημερώσει επίσημα ο Τατάρ για ημερομηνίες-«Εμείς είμαστε έτοιμοι ακόμη και αύριο»
Αυξήσεις συντάξεων ενέκρινε το Υπουργικό-Συζητήθηκαν αλλαγές στο ενοίκιο έναντι δόσης και θέσπιση μητρώου καλλιτεχνών
Το πάθημα του 2024 και τα κριτήρια για ανασχηματισμό το 2025