Φωτιές Ομπάμα σε Τραμπ λίγο πριν την μετάβαση

Αντίποινα σε βάρος της Ρωσίας, για προσπάθειες καθοδηγούμενες από τη Μόσχα με στόχο τον επηρεασμό των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
 
Τριανταπέντε Ρώσοι διπλωμάτες κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι και έλαβαν προθεσμία 72 ωρών για να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ, δύο χώροι της Ρωσικής πρεσβείας στο Μέριλαντ και τη Νέα Υόρκη που χρησιμοποιούνται για την αναψυχή του διπλωματικού προσωπικού κλείνουν την Παρασκευή το μεσημέρι, ενώ κυρώσεις επιβλήθηκαν και σε δύο ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Κυρώσεις επιβλήθηκαν και σε τέσσερεις αξιωματούχους της υπηρεσίας πληροφοριών του ρωσικού στρατού GRU), την οποία οι αμερικανικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι έδωσε την εντολή για τα «κυβερνοχτυπήματα» σε βάρος του Δημοκρατικού Κόμματος και της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.
 
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τάιμς της Νέας Υόρκης», οι κυρώσεις είχαν εν μέρει στόχο να δημιουργήσουν τετελεσμένο γεγονός στον εκλελεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αμφισβήτησε συστηματικά τις καταγγελίες περί εμπλοκής της ρωσικής κυβέρνησης στην υποκλοπή ηλεκτρονικών μηνυμάτων από το Δημοκρατικό Κόμμα και την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, λέγοντας ότι μπορούσε κάλλιστα την υποκλοπή να έχει κάνει «κάποιος χοντρός καθισμένος στο κρεβάτι του».
 
Ήταν η δεύτερη σημαντική απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα μέσα σε μία εβδομάδα, που φέρνει σε δύσκολη θέση το νεοεκλεγέντα πρόεδρο, μετά την αποχή των ΗΠΑ στην ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο ψήφισμα κατά των ισραηλινών εποικισμών.
 
Τώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ – αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου – θα πρέπει να αποφασίσει αν θα άρει τις κυρώσεις αυτές, τη στιγμή που μεγάλος αριθμός ρεπουμπλικανών μελών του Κογκρέσου ζητούν τη διερεύνηση του ρόλου της Ρωσίας στις εκλογές. Πάντως, ερωτηθείς το βράδυ της Τετάρτης για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων, είχε πεί «πως θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό το θέμα».
 
«Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν περιπλέξει τις ζωές και στην εποχή των υπολογιστών κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς τις συμβαίνει. Εχουμε ταχύτητα και πολλά άλλα πράγματα, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι έχουμε και την ασφάλεια που χρειαζόμαστε». Ωστόσο υποσχέθηκε να συναντηθεί με τους αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών και να συζητήσει το θέμα.
 
Σε γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος Ομπάμα υπογραμμίζει ότι οι ανακοινωθείσες κυρώσεις είναι σε συνέχεια δημοσίων προειδοποιήσεων προς τη ρωσική κυβέρνηση και αποτελούν απαραίτητη και προσήκουσα αντίδραση στην προσπάθεια να πληγούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, κατά παράβαση των καθιερωμένων διεθνών πρακτικών συμπεριφοράς. Μάλιστα προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν και άλλες ενέργειες οι οποίες δεν θα δημοσιοποιηθούν.
 
Στη σειρά των ανακοινώσεων από μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, που ακολούθησαν τη δήλωση Ομπάμα, δόθηκαν στη δημοσιότητα δείγματα των ιών που χρησιμοποιήθηκαν για τις υποκλοπές και άλλες ενδείξεις ρωσικής δραστηριότητας στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων και ηλεκτρονικών διευθύνσεων υπολογιστών που χρησιμοποιούνται από Ρώσους χάκερς.

Δειτε Επισης

Έρευνες από την Αστυνομία για εντοπισμό της μοτοσικλέτας που οδηγούσε ο άτυχος 16χρονος
Κλήτευσαν δικό τους εμπειρογνώμονα οι μοναχοί για τα επίμαχα βίντεο-Βάζουν στην εξίσωση επιπλέον στοιχεία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Στρωμένο πλέον το χαλί για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις-Τα δεδομένα υπέρ της Κυβέρνησης για ολικό λίφτινγκ
Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι, οι ενέργειές μας μιλούν από μόνες τους-Ανακοίνωση Νετανιάχου
Ισοπεδώνει τη Ράφα το Ισραήλ-Kοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο οι IDF
Κάμαλα Χάρις: «Αν κάποιος εισβάλει στο σπίτι μου, θα τον πυροβολήσω»
Σε τρομοκρατικά κίνητρα ενδέχεται να οφείλεται η επίθεση με μαχαίρι στην Ολλανδία
Παγκόσμια φρενίτιδα στην πρεμιέρα της κυκλοφορίας του iPhone 16-Ουρές απο ΗΠΑ μέχρι Ρωσία
Ποιος ήταν ο «Παγκόσμιος Τρομοκράτης» της Χεζμπολάχ, στόχος των Ισραηλινών στην αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό