DLA Piper: Έτοιμη να καλύψει τις ανάγκες της ΕΥΚ

Έτοιμη να καλύψει τις ανάγκες της ΕΥΚ με παροχή νομικών υπηρεσιών μέχρι να ξεκαθαρίσει η προσφυγή της στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφυγών, δηλώνει η DLA PIPER απαντώντας έμμεσα στο θόρυβο τα τελευταία 24ωρα.

Το ότι η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου θα έμενε χωρίς νομικό σύμβουλο σε μία πολύ καθοριστική περίοδο, αυτήν των συμφωνιών για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα των δικηγόρων της ενώπιον της Αρχής ώστε να απορριφθεί το αίτημα της DLA για μη κατακύρωση σχετικού διαγωνισμού αξίας 9.5 εκατ. ευρώ στο νομικό οίκο CMS CAMERON MCKENNA LLP.

H Αρχή τελικά προχώρησε στην έκδοση προσωρινού διατάγματος για μη κατακύρωση του διαγωνισμού μέχρι την τελική εξέταση της προσφυγής.

Για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με τις υποχρεώσεις της Αρχής, η DLA ενημέρωσε την ΕΥΚ μέσω των δικηγόρων με τους οποίους συνεργάζεται πως προτίθεται να συνεχίσει να καλύπτει τις ανάγκες με βάση το υφιστάμενο συμβόλαιο που διατηρούν.

Βασικό επιχείρημα της DLA όσον αφορά την ουσία της προσφυγής είναι πως προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων για την CMS CAMERON MCKENNA LLP, αφού είναι νομική σύμβουλος γνωστού κολοσσού στον τομέα της ενέργειας ο οποίος επίσης δραστηριοποιείται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Παράλληλα, οι δικηγόροι της, απαντώντας στα επιχειρήματα των νομικών της ΕΥΚ περί δημιουργίας προβλημάτων σε περίπτωση μη κατακύρωσης του διαγωνισμού, σχολίασαν πως αν η ΕΥΚ επειγόταν τόσο πολύ θα κατακύρωνε το διαγωνισμό πολύ νωρίτερα από τον Δεκέμβριο αφού είχε στα χέρια της, τις προσφορές από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
 

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής της ΕΥΚ, Πάνος Κελάμης τόνισε σε δηλώσεις του στο  EnergyNews ότι η ΕΥΚ είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 2017. 
Ο κ. Κελάμης ήταν καθυσηχαστικός στης δηλώσεις του υπογραμμίζοντας όμως ότι το πρόβλημα είναι ένα θέμα υψίστης σημασίας για τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπό αυτό το πρίσμα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών πολύ σύντομα θα αποφασίσει και θα εκδικάσει την απόφαση. 
Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η ΕΥΚ είναι σε πολύ καλή συνεργασία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, είτε στην κυβέρνηση είτε στο Υπουργείο Ενέργειας και διαθέτει την απαραίτητη τεχνική υποδομή, την οικονομική δυνατότητα και την ανάλογη νομική υποστήριξη την οποία χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις «ενδιαφέρουσες προκλήσεις», όπως είπε, που ανοίγονται μπροστά μας το 2017.