Αντιδράσεις στα κατεχόμενα από ημερολόγιο της KTOS που καταγράφει τα εγκλήματα της ΤΜΤ

  Στις 22 Απριλίου 1962 η ΤΜΤ σκότωσε τους δικηγόρους Αϊχάν Χικμέτ και Αχμέτ Μουζαφέρ, στις 14 Ιουλίου 1958 με ανακοίνωσή της η ΤΜΤ εξαγγέλλει πόλεμο εναντίον “όλων των Ε/κ”, στις 7 Ιουνίου 1958 στο κτίριο του τουρκικού κέντρου ειδήσεων στη Λευκωσία έγινε βομβιστική επίθεση, για την οποία ο Ραούφ Ντενκτάς το 1984 σε τηλεοπτική εκπομπή του αγγλικού καναλιού ΙTV παραδέχθηκε ότι τοποθετήθηκε από τους “εθνικιστικές” για να αυξήσει την πολιτική ένταση.

Στις 12 Ιουνίου 1958 μετά από προβοκάτσια των Εγγλέζων στο Κιόνελι, Τ/κ δολοφόνησαν άγρια 9 Ε/κ από τον Κοντεμένο, 16 Αυγούστου 1960 η Κυπριακή Δημοκρατία επισήμως εξαγγέλθηκε, 17 Μαΐου 1948 τέλειωσε η κοινή απεργία Τ/κ και Τ/κ στο CMC που διήρκεσε 125 μέρες, στις 16 Φεβρουαρίου 1973 λόγω του ότι δεν επιτράπηκε η συμμετοχή άλλου ανθυποψηφίου, ο Ραούφ Ντενκτάς ανακηρύχθηκε Αντιπρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτές είναι μερικές από τις αναφορές που περιέχει το ημερολόγιο που διένειμε για το 2017 στα μέλη της η τ/κ συντεχνία των δασκάλων KTÖS, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αλλά και την απάντηση της συντεχνίας σήμερα.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, οι αναφορές σε ιστορικά γεγονότα, όπως η ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι δολοφονίες Ελληνοκυπρίων αλλά και Τουρκοκυπρίων από την ΤΜΤ, και άλλες, που για πρώτη φορά γίνονται, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και σχόλια ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το ημερολόγιο μονοπώλησε τις συζητήσεις.

Το κόμμα Αναγέννησης (που ιδρύθηκε και από Τούρκους έποικους) άφησε χθες μαύρο στεφάνι σε ένδειξη διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της συντεχνίας των δασκάλων ενώ η διοίκηση του ιδρύματος Ντενκτάς ζήτησε την παρέμβαση του “γενικού εισαγγελέα” και της “αστυνομίας”. Εκτός από τις εθνικιστικές οργανώσεις, αναφέρει η Αφρίκα, το κόμμα του Λαού καταδίκασε την έκδοση του συγκεκριμένου ημερολογίου με τον πρόεδρο του κόμματος, Κουντέρ Οζερσάι να δηλώνει “ξέρω ότι ένα πολύ μεγάλος μέρος των εκπαιδευτικών στη χώρα δεν συμμερίζεται αυτές τις απόψεις”. Ο “υπουργός παιδείας”, Οζντεμίρ Μπέροβα εξήγγειλε ότι μετά από έρευνα που θα γίνει θα ακολουθηθεί η νομική οδός καθώς πρόκειται για “ξεκάθαρη επίθεση στη χώρα”.

Το περιεχόμενο και τις αναφορές στο ημερολόγιο βρήκε αβάσιμες και εκτός πραγματικότητας, ο εγγονός και συνονόματος του Ραούφ Ντενκτάς που εξέδωσε γραπτή καταδικαστική δήλωση ως ο επαρχιακός γραμματέας του ΔΚ στη Λευκωσία.

Η Χαβαντίς γράφει ότι σε ένα δημοτικό σχολείο οι δάσκαλοι αντιδρώντας συγκέντρωσαν υπογραφές ζητώντας να συγκεντρωθούν και να επιστραφούν τα εν λόγω ημερολόγια με το αιτιολογικό ότι περιέχουν μονόπλευρες και ελλιπείς πληροφορίες.

Βρήκαν αφορμή για να χτυπήσουν τη συντεχνία μας δήλωσε σήμερα ο γγ της KTÖS, Σενέρ Ελτζίλ λέγοντας πως οι επιθέσεις αυτές δεν είναι κάτι νέο γι` αυτούς, καθώς και παλαιότερα προσπάθησαν να κλείσουν την συντεχνία, ενώ δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ο Αρίφ Χασάν Ταχσίν και ο Εμίραλι Οζκιλίντς είχαν φυλακιστεί άδικα από στρατιωτικό δικαστήριο.

Ο κ. Ελτζίλ είπε ότι αυτοί που τους επιτίθενται νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν πολιτική αλλοιώνοντας τις ιστορικές πραγματικότητες και δεν ξέρουν την συμβολή της συντεχνίας στον αγώνα για ύπαρξη της τ/κ κοινότητας. Θυμίζουν τα γεγονότα του 1971 όταν επιτέθηκαν στον Αρίφ και τους φίλους του, σημείωσε.

Στόχος του ημερολογίου, ανέφερε ο κ. Ελτζίλ, είναι να παρέχουν πληροφορίες για την Κύπρο που θα μπορούν οι δάσκαλοι να χρησιμοποιήσουν και να υπενθυμίσουν την πραγματική ιστορία της χώρα αλλά και την ιστορική ταυτότητα. “Αυτό το ημερολόγιο ετοιμάστηκε με την αριστερή συνδικαλιστική αντίληψη. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ελλείψεις σε αυτό και για να το αντιμετωπίσουμε αυτό έχουμε καθήκον να προβούμε στις ανάλογες ενέργειες και να δεχθούμε προτάσεις από τα μέλη μας. Πάντοτε λαμβάναμε υπόψην τις προειδοποιήσεις και τις επικρίσεις των μελών μας και αυτό θα συνεχίσουμε”.

Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι οι δάσκαλοι ανοίγουν τον δρόμο και βρίσκονται μπροστά, είναι υπεύθυνοι για να διδάσκουν στα παιδιά μας την αλήθεια και μόνο, ανέφερε ο γγ της ΚΤÖS λέγοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και θα λογαριαστούν στα δικαστήρια με όσους λασπολογούν χωρίς αποδείξεις εναντίον τους.

Η πρόεδρος της KTÖS, Σεμέν Γιονσέλ Σαϊγκούν δηλωσε, σύμφωνα με την Χαλκίν Σεσί, ότι και πολίτες ζήτησαν να προμηθευτούν το ημερολόγιο της συντεχνίας για το 2017 και εάν χρειαστεί θα προχωρήσουν σε δεύτερη έκδοση.
 

Δειτε Επισης

Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις