Αντιπαράθεση Βρετανίας-ΗΠΑ με αφορμή το Ισραήλ
13:58 - 30 Δεκεμβρίου 2016
Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαχώρισε τη θέση της από την κριτική που άσκησε η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά του Ισραήλ με αφορμή τον εποικισμό στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Σχολιάζοντας τη δήλωση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι «ο πιο ακροδεξιός συνασπισμός στην ιστορία του Ισραήλ», εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι δεν πρέπει να γίνονται τόσο επιθετικές δηλώσεις.
«Δεν πιστεύουμε ότι αρμόζει να επιτιθέμεθα στη σύνθεση μίας δημοκρατικά εκλελεγμένης συμμαχικής κυβέρνησης», είπε ο εκπρόσωπος και συμπλήρωσε: «Η (βρετανική) κυβέρνηση πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις θα πετύχουν μόνο όταν διεξάγονται μεταξύ των δύο πλευρών, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας».
Η Βρετανία υποστήριξε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά του συνεχιζόμενου εποικισμού που προκάλεσε την αντιδικία μεταξύ Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η κατασκευή οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομη και γι’ αυτό στηρίξαμε το ψήφισμα 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα.
»Αλλά είμαστε επίσης σαφείς ότι ο εποικισμός απέχει πολύ από το να είναι το μοναδικό πρόβλημα σε αυτή τη σύρραξη. Πιο συγκεκριμένα, ο λαός του Ισραήλ αξίζει να ζει απαλλαγμένος από την απειλή της τρομοκρατίας, την οποία έχει υπομείνει για υπερβολικά πολύ καιρό», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι.
Η τοποθέτηση αυτή προξένησε μία ασυνήθιστα αιχμηρή απάντηση από το Λευκό Οίκο, εκπρόσωπος του οποίου εξέφρασε «έκπληξη» για τη βρετανική κυβερνητική δήλωση. «Οι παρατηρήσεις του Υπουργού Κέρι – που κάλυπταν το σύνολο των απειλών στη λύση δύο κρατών, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, της βίας, της πρόκλησης και του εποικισμού – είναι σύμφωνες με τη μακρά πολιτική θέση του ίδιου του Ηνωμένου Βασιλείου και με την ψήφο του στα Ηνωμένα Έθνη την περασμένη εβδομάδα», είπε ο Αμερικανός εκπρόσωπος.
Βρετανοί σχολιαστές τοποθετούν τη δήλωση της Ντάουνινγκ Στριτ στο πλαίσιο των προσπαθειών της Βρετανίδας Πρωθυπουργού να κερδίσει την εύνοια του διαδόχου του Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έλαβε σαφή θέση υπέρ του Ισραήλ μετά από τις τελευταίες εξελίξεις.
Σημειώνεται ότι στον απόηχο της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας πληροφορίες από το Ισραήλ ανέφεραν ότι ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου διαμήνυσε πως σε αντίποινα για τη βρετανική ψήφο δε θα συναντήσει τη Βρετανίδα ομόλογό του στο επικείμενο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Ο αναπληρωτής Βρετανός πρέσβης στο Ισραήλ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση. Ωστόσο, Ισραηλινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στη συνέχεια ότι δεν είχε προγραμματιστεί κάποια ιδιαίτερη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών στο ελβετικό θέρετρο.
Πηγή: ΚΥΠΕ