Κοινές δράσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επιπέδο ενόψει Γενεύης

Σε ασκήσεις επί χάρτου και επεξεργασία κάθε πιθανού σεναρίου ενδεχομένως προκύψει στη Γενεύη, προέβησαν Νίκος Αναστασιάδης και Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο πολύωρης συνάντησης που είχαν σήμερα το πρωί στην Αθήνα και κατά την οποία επαναβεβαιώθηκε η πλήρης ταύτιση απόψεων των Κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας. 
Στο επίκεντρο της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, Ιωάννης Κασουλίδης και Νίκος Κοτζιάς αντίστοιχα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο γενικός γραμματέας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Παρασκευόπουλος, βρέθηκε το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, καθώς και η διασφάλιση της παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διεθνή Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου. Υπήρξε ταυτόχρονα εκτενής αξιολόγησης της μέχρι στιγμής κατάστασης πραγμάτων στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Αθήνα και Λευκωσία επαναβεβαίωσαν τη θέση πως η Διάσκεψη της Γενεύης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία και τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό τέθηκαν επί τάπητος και αναλύθηκαν οι γνωματεύσεις νομικών που ζητήθηκαν και βρίσκονται ενώπιον της κυπριακής κυβέρνησης, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων επαναβεβαιώθηκε η κοινή θέση Κύπρου και Ελλάδας πως δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για μια πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική συνάντηση, κατά την οποία λήφθηκαν πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις που θα προωθηθούν μέσα από την ανάληψη κοινών δράσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. «Υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων και η διαβούλευση θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα», τόνισε. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, όπως είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θα πάει στη Νέα Υόρκη και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε Ε.Ε., όπου θα έχουν επαφές ακριβώς για να προωθηθούν αυτές οι συγκεκριμένες αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
 

Δειτε Επισης

Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις