Πρεσβευτής της Ρωσίας: Αναμένουμε την απόφαση για τη σύνθεση της Διάσκεψης της Γενεύης

  Η Ρωσία επιθυμεί λύση στο Κυπριακό και ελπίζει ότι αυτή θα επιτευχθεί στη διάσκεψη της Γενεύης , ανέφερε ο Ρώσος Πρεσβευτής στη Λευκωσία Στάνισλαβ Οσάτσι, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα παραστεί εφόσον προσκληθεί και διευκρινίζοντας ότι η τ/κ πλευρά νομίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας εκπροσωπείται από τους κυρίους Eide και Spehar και ότι δεν χρειάζεται πρόσθετη παρουσία των μελών του ΣΑ.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, ο Ρώσος Πρεσβευτής ανέφερε ότι βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα απλά προσπαθεί να δυσχεράνει το έργο του νέου Προέδρου Ντόναλτ Τραμπ και διευκρίνισε ότι σε τρεις εβδομάδες θα διαφανεί που οδηγούνται οι σχέσεις των δύο χωρών.

Σε δήλωση στο περιθώριο της Πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης της ΕΔΟΝ, ο κ. Οσάτσι και ερωτηθείς για τη συμμετοχή της Ρωσίας στη διάσκεψη για την Κύπρο που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, είπε ότι “πρώτα από όλα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα συμμετάσχουμε στη διάσκεψη της Γενεύης, αν έχουμε πρόσκληση”.
.
Εξήγησε ότι “μέχρι τώρα δεν έχει αποφασιστεί η σύνθεση της Διάσκεψης και αναμένουμε την απόφαση, που όπως εξήγησε ως συνήθως λαμβάνεται με τις δύο πλευρές να αποφασίζουν και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να προσκαλεί”.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο του ΣΑ τόσο κατά τις διαπραγματεύσεις όσο και στο πλαίσιο της εφαρμογής ενδεχόμενης λύσης, ο Ρώσος Πρεσβευτής είπε ότι η Ρωσία υποστηρίζει τις θέσεις που έχει εκθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για το ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της λύσης που θα επιτευχθεί.

“Εμείς πρώτα από όλα υποστηρίζουμε τη λύση, αναμένουμε ότι έχουμε δύσκολες ημέρες μπροστά, αλλά η Ρωσία επιθυμεί ειλικρινά τη λύση του Κυπριακού και αυτό ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί στη Γενεύη”, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο η τ/κ πλευρά επιθυμεί την παρουσία της Ρωσίας στη Διάσκεψη, ο Ρώσος Πρεσβευτής ανέφερε ότι η τ/κ είπε πως ακόμα σκέπτεται και δεν έχει πει τίποτε, συγκεκριμένα.

“Απλώς νομίζει ότι η εκπροσώπηση του Συμβουλίου Ασφαλείας γίνεται μέσω του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ Espen Barth Eide και της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Elizabeth Spehar και για αυτό δεν νομίζει πως είναι σκόπιμο να έχουμε πρόσθετη παρουσία των μελών του ΣΑ στη Γενεύη”, ανέφερε.

Ερωτηθείς πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό με τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, ο Ρώσος Πρεσβευτής ανέφερε ότι οι σχέσεις Ρωσίας τις ΗΠΑ περνούν ένα κρίσιμο στάδιο.

Δεν καταλαβαίνουμε τι θέλει ο Ομπάμα αυτή τη στιγμή, ανέφερε προσθέτοντας ότι “νομίζουμε ότι απλώς θέλει να δυσκολέψει τη θέση του Προέδρου Τραμπ. Πρέπει να περιμένουμε, μόνο ακόμα
τρεις εβδομάδες και μετά θα πούμε πού θα πάμε.

Ο Ρώσος Πρεσβευτής ευχήθηκε ό,τι καλύτερο σε όλους τους Κυπρίους .
 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις