Θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο για θέματα ασφάλειας στην εργασία
14:32 - 03 Δεκεμβρίου 2016
Η Κύπρος, μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις προσπάθειες που καταβάλλει για την πλήρη και ουσιαστική εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, έχει αναπτύξει τη δική της στρατηγική στο πλαίσιο της αντίστοιχης ευρωπαϊκής, στον Τομέα της Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία με τη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου, το οποίο συνεχώς βελτιώνεται και εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε χαιρετισμό στο συνέδριο με τίτλο «Ασφάλεια και Υγεία στη Διαχείριση Εγκαταστάσεων».
Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι το πλαίσιο αυτό ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και των εργοδοτουμένων για τη δημιουργία ασφαλών και υγιεινών εργασιακών χώρων. Επίσης, πρόσθεσε, έχει αναπτυχθεί από το Υπουργείο και εφαρμόζεται ένα αποτελεσματικό σύστημα Επιθεώρησης Εργασίας, με σκοπό την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νομοθεσίας, η οποία διασφαλίζει την προστασία των εργαζομένων, αλλά και του ελεύθερου και δίκαιου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.
"Οι προσπάθειες και ενέργειές μας επικεντρώνονται στην πρόληψη των Εργατικών Ατυχημάτων των Επαγγελματικών Ασθενειών και των Επικίνδυνων Περιστατικών. Επενδύουμε στη διαφώτιση των εργοδοτών, των διευθυντικών στελεχών των επιχειρήσεων, καθώς και των ίδιων των εργαζομένων στα θέματα Ασφαλείας και Υγείας, και στη σημασία που έχει η πρόληψη, η οποία, όπως γνωρίζεται, είναι πολύ πιο ουσιαστική από οποιαδήποτε θεραπεία", ανέφερε.
Η Υπουργός είπε ακόμη ότι βασικό πυλώνα της Στρατηγικής αποτελεί και η συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους εμπλεκόμενους φορείς που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της όλης πολιτικής του Υπουργείου, και για το λόγο αυτό "επιζητούμε την ενεργό εμπλοκή και συνεργασία των Κοινωνικών Εταίρων και άλλων φορέων, όπως είναι ο Σύνδεσμος Ασφάλειας και Υγείας Κύπρου".
Ανέφερε ακόμη ότι το Υπουργείο δίνει μεγάλη σημασία και στη συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων στον τομέα της εργασίας, τόσο όσον αφορά στους γνωστούς, όσο και στους νέους και αναδυόμενους κινδύνους στους χώρους εργασίας, ώστε να προωθούνται έγκαιρα μέτρα για την αντιμετώπισή τους.