Ανησυχία για τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς στη Γενεύη εκφράζει η Συμμαχία Πολιτών

  Πολλές ανησυχίες και προβληματισμούς για τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς στη Γενεύη διατηρεί η Συμμαχία Πολιτών, όπως δήλωσε ο Πρόεδρός της Γιώργος Λιλλήκας, αναφέροντας σήμερα ότι “δημοψηφίσματα θα πρέπει να καθοριστούν μόνο όταν όλα θα έχουν συμφωνηθεί και όταν όλα θα έχουν μεταφερθεί στο χαρτί και είναι απόλυτα συμφωνημένα”.

Μετά από συνάντησή του με τον Υπουργό Μεταφορών στα γραφεία του κόμματος ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “λίγες μόνο ημέρες πριν από τη μετάβαση στη Γενεύη, η τακτική που ακολουθεί η τουρκική πλευρά αλλά κυρίως οι τελευταίες τοποθετήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, μας γεννούν πάρα πολλές ανησυχίες και προβληματισμούς για τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς”.

Ανέφερε ότι “η εισήγηση του κ. Ακιντζί, όπως από τη Διάσκεψη της Γενεύης, προκύψει και ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφίσματος πρέπει να προβληματίσει πάρα πολύ σοβαρά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.

Όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, “είναι αδιανόητο, ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία στο ζήτημα της ασφάλειας, όταν δεν θα έχει συνταχθεί ούτε το Σύνταγμα, δεν θα έχουν γίνει οι βασικοί νόμοι, δεν θα έχουν συμφωνηθεί οι υπόλοιπες πτυχές που αφορούν την οικονομία, την οικονομική διακυβέρνηση, το περιουσιακό, να εξαγγελθεί ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφίσματος”.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι “αποδοχή αυτής της πρότασης, στην ουσία σημαίνει ότι θα εγκλωβιστούμε σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όπου θα έχουμε μερικούς μήνες για να μετατρέψουμε σε νομικά έγγραφα, να μεταφέρουμε δηλαδή στο χαρτί όλα όσα έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο γενικών αρχών, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε αποτελεσματικά”.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών διερωτήθηκε “τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στη συγγραφή του Συντάγματος και υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για το τι έχει συμφωνηθεί και θα πλησιάζει η ημερομηνία του δημοψηφίσματος; “.

Διερωτήθηκε, επίσης, κατά πόσον “θα ανασταλούν τα δημοψηφίσματα ή θα χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα ότι αφού έχουν οριστεί τα δημοψηφίσματα, ας αναθέσουμε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να ασκήσει επιδιαιτησία στα ανοιχτά ζητήματα για να βρεθεί λύση πριν από τα δημοψηφίσματα;”.

“Δημοψηφίσματα θα πρέπει να καθοριστούν μόνο όταν όλα θα έχουν συμφωνηθεί και όταν όλα θα έχουν μεταφερθεί στο χαρτί και είναι απόλυτα συμφωνημένα και επιλογή της τακτικής Ακιντζί θα μας εγκλωβίσει και θα έχει οδυνηρές συνέπειες για το Κυπριακό”, είπε ο κ. Λιλλήκας.

Συνεχίζοντας είπε πως “λυπούμαστε που διαπιστώνουμε ότι δικαιώνεται η εκτίμηση που είχαμε κάνει ότι, αμέσως μετά τη συμφωνία του περιβόητου δείπνου, και από την ώρα που η τουρκική πλευρά εξασφάλισε ημερομηνία για τη Διάσκεψη για την ασφάλεια, δεν θα διαπραγματευτεί και δεν θα δείξει πνεύμα συναίνεσης για να κλείσουν όλα τα ανοιχτά κεφάλαια”.

Οπως είπε καταλήγοντας ο κ. Λιλλήκας, “είχαμε τότε προβλέψει ότι η τουρκική πλευρά θα μεταφέρει ανοιχτά όλα τα κεφάλαια στη Γενεύη για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα ανατολίτικο παζάρι και από τις συναντήσεις των διαπραγματευτών αυτή την περίοδο, διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει πρόοδος στα ανοιχτά ζητήματα”.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βλέπει θετικά βήματα από τις δύο πλευρές για το Κυπριακό ο Γκουτέρες-Εκφράζει ανησυχία για τα Βαρώσια
Μοιράζει τις ευθύνες και καλεί τις δύο πλευρές να σταματήσουν παραβιάσεις στη Νεκρή Ζώνη ο Γκουτέρες
Ριζικές αλλαγές και μια πιο ευρωπαϊκή Κύπρο οραματίζεται ο Χρίστος Κληρίδης-Οι σκέψεις για τις εκλογές
Αρχίζει η θητεία της Κύπρου ως μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Μακροπρόθεσμο το «Αμάλθεια»-Συστηματοποιείται η επόμενη φάση εφαρμογής με το δρομολόγιο Κύπρος-Ashdod-Γάζα
Πήγε στην Μία Μηλιά ο Τατάρ και επανέλαβε τα ίδια για τα οδοφράγματα
Ξεκάθαρη η Κυβέρνηση για τουρκο-συριακή ΑΟΖ-«Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο»
Ακόμη να ενημερώσει επίσημα ο Τατάρ για ημερομηνίες-«Εμείς είμαστε έτοιμοι ακόμη και αύριο»
Αυξήσεις συντάξεων ενέκρινε το Υπουργικό-Συζητήθηκαν αλλαγές στο ενοίκιο έναντι δόσης και θέσπιση μητρώου καλλιτεχνών
Το πάθημα του 2024 και τα κριτήρια για ανασχηματισμό το 2025