Αφρίκα: Εκτιμήσεις για τις συναντήσεις Ερντογάν με Τ/κ πολιτικούς, πλην του Ακιντζί, στην

  Ως “έλλειψη εμπιστοσύνης” της Άγκυρας προς τον Μουσταφά Ακιντζί εκτιμούν κάποιοι στα κατεχόμενα τις συναντήσεις του Ταγίπ Ερντογάν με την Σιμπέρ Σιμπέλ, “πρόεδρο” της “βουλής” και τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, “υπουργό εξωτερικών”, και όχι με τον Τ/κ ηγέτη, λίγο πριν τη Γενεύη, ενώ η ε/κ πλευρά βρίσκεται σε συχνή επαφή με την Αθήνα και καθορίζουν κοινή στρατηγική.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της "Αφρίκα" σήμερα, ο Ταγίπ Ερντογάν “πνίγεται στη δουλειά. Από τη μια έχει παρασύρει την Τουρκία σε επικίνδυνες περιπέτειες τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό και από την άλλη προσπαθεί να κάνει αποδεχτό σ’ όλους το προεδρικό σύστημα το οποίο επιβάλλει. Όμως μέσα σ’ όλες αυτές τις εργασίες δεν παραμελεί τους Κύπριους καλεσμένους του και βρίσκει χρόνο για αυτούς. Και αυτό, επειδή προετοιμάζεται για τη Γενεύη. (Όπου) στις 12 Ιανουαρίου υπάρχει μεγάλη μάχη”.

Στη στήλη “Επιστολή από την Αφρική” της εφημερίδας, αναφέρεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος συναντήθηκε τόσο με την κ. Σιμπέρ όσο και με “τον διάσημο εθνικιστή μας Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Ενημερώθηκε απ’ αυτούς. Δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση σχετικά με το τι συζήτησαν, εξάλλου οι επαφές αυτές έγιναν κεκλεισμένων των θυρών. Φυσικά μπορεί να γίνει κάποια πρόβλεψη γι’ αυτό. Ιδιαίτερα από τις δηλώσεις του Ερτουγρούλογλου. Δεν είναι γνωστό κατά πόσον η Σιμπέρ λέει κάτι το διαφορετικό από τον κ. Ταχσίν. Εξάλλου, η συνάντηση αυτή έγινε χωρίς να είναι ενήμερη η διοίκηση του ΡΤΚ. Ούτε και αυτοί προέβηκαν σε δήλωση”.

Υπάρχουν, προστίθεται, και άλλα αξιοπρόσεκτα θέματα και αναφέρει ότι Αθήνα και ε/κ πλευρά βρίσκονται σε συχνή επαφή και λέγεται ότι Τσίπρας και Αναστασιάδης καθορίζουν κοινή στρατηγική για τη Γενεύη, ενώ – σημειώνεται - ο Ακιντζί ακόμα να συναντηθεί με τον Ερντογάν. “Φυσικά υπάρχει ακόμα χρόνος. Σχεδόν δύο εβδομάδες. Κατά πάσα πιθανότητα θα συναντηθούν. Όμως δεν διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι ο Ερντογάν συναντήθηκε με την Σιμπέρ και τον Ερτουγρούλογλου προτού να συναντηθεί με τον Ακιντζί”.

Η στήλη παρατηρεί επίσης ότι ο Μουσταφά Ακιντζί, “ο οποίος δεν βαρέθηκε να επαναλαμβάνει τα ίδια πράγματα κάθε μέρα, είπε πάλι τα ίδια σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC” κάνοντας μνεία στην αναφορά του Τ/κ ηγέτη ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του τουρκικού στρατού από την Κύπρο. “Όμως δεν είναι ο Ακιντζί που αποφασίζει γι’ αυτό, αλλά η Τουρκία. Εάν θέλει η Τουρκία ο στρατός φεύγει και δεν μπορεί ο Ακιντζί να τον κρατά εκεί με το ζόρι”.

Η στήλη της Αφρίκα επικρίνει τον κ. Ακιντζί ότι τη θέση του εάν η ε/κ πλευρά συνεχίσει μέχρι το τέλος να μιλά για μηδενικό στρατό και μηδενικές εγγυήσεις, αυτό σημαίνει ότι οι συνομιλίες τελείωσαν προτού καν αρχίσουν, θα έπρεπε να την είχε θέσει στην ε/κ πλευρά από την αρχή. “Όταν καθίσατε στο τραπέζι, το πρώτο σας πρόβλημα έπρεπε να ήταν αυτό. Και τότε, εάν δεν λαμβάνατε την απάντηση που θέλατε, αμέσως έπρεπε να αποχωρήσετε από το τραπέζι. Οι συνομιλίες θα τελείωναν προτού καν αρχίσουν”.

Όμως, αναφέρει απευθυνόμενη προς τον Τ/κ ηγέτη, εσείς προτιμήσατε να ξεκινήσετε από τα εύκολα. Εάν όμως ξεκινούσατε από τα δύσκολα, καταλήγει, ούτε εσάς θα μάλλιαζε η γλώσσα σας (σσ. του κ. Ακιντζί), ούτε και η (τ/κ) κοινότητα θα έχανε τόσο χρόνο.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μοιράζει τις ευθύνες και καλεί τις δύο πλευρές να σταματήσουν παραβιάσεις στη Νεκρή Ζώνη ο Γκουτέρες
Ριζικές αλλαγές και μια πιο ευρωπαϊκή Κύπρο οραματίζεται ο Χρίστος Κληρίδης-Οι σκέψεις για τις εκλογές
Αρχίζει η θητεία της Κύπρου ως μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Μακροπρόθεσμο το «Αμάλθεια»-Συστηματοποιείται η επόμενη φάση εφαρμογής με το δρομολόγιο Κύπρος-Ashdod-Γάζα
Πήγε στην Μία Μηλιά ο Τατάρ και επανέλαβε τα ίδια για τα οδοφράγματα
Ξεκάθαρη η Κυβέρνηση για τουρκο-συριακή ΑΟΖ-«Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο»
Ακόμη να ενημερώσει επίσημα ο Τατάρ για ημερομηνίες-«Εμείς είμαστε έτοιμοι ακόμη και αύριο»
Αυξήσεις συντάξεων ενέκρινε το Υπουργικό-Συζητήθηκαν αλλαγές στο ενοίκιο έναντι δόσης και θέσπιση μητρώου καλλιτεχνών
Το πάθημα του 2024 και τα κριτήρια για ανασχηματισμό το 2025
Τα τρία μέτρα του Υπουργείου Εσωτερικών για στήριξη του προσφυγικού κόσμου-Οι στόχοι που βρίσκονται στο κάδρο