Στον αστερισμό της Γενεύης- Πυρετώδεις διεργασίες στο δρόμο για την Ελβετία

Εν μέσω ενός θολού σκηνικού όσον αφορά της σύνθεση της διεθνούς διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου, καταιγισμό δηλώσεων από τουρκικής πλευράς οι οποίες ουδόλως συμβάλλουν στο εποικοδομητικό πνεύμα που απαιτεί η κρισιμότητα των στιγμών, αλλά και ενός άκρως διχαστικού κλίματος στο εσωτερικό μέτωπο, εντείνονται οι διεργασίες ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη Γενεύη.
 
Στο Τρόοδος και στην Αθήνα
Σήμερα, πραγματοποιείται στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας, ενώ στην πορεία προς τη Γενεύη, και με τη σύνθεση της Διάσκεψης για την Κύπρο να παραμένει σημείο τριβής και να ερμηνεύεται από τις δύο πλευρές στη βάση των δικών τους αναγνώσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συναντάται μεθαύριο Παρασκευή στην Αθήνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.  
Αντικείμενο της συνάντησης, που πραγματοποιείται σε συνέχεια άλλων δύο συναντήσεων που είχαν το τελευταίο διάστημα σε Αθήνα και Βρυξέλλες, δεν είναι άλλο από την οριστικοποίηση της κοινής γραμμής που Κύπρος και Ελλάδα θα ακολουθήσουν ενόψει των διαπραγματεύσεων της Γενεύης και δη στο μείζον θέμα των εγγυήσεων και της ασφαλείας.
Αθήνα και Λευκωσία έχουν ήδη καταστήσει σαφές πως λύση που να προϋποθέτει τουρκικές εγγυήσεις και παραμονή τουρκικών στρατευμάτων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ενώ ως φόρμουλα επί του θέματος προτάσσουν την σχετική πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη.
 
Οι ηγέτες και οι διαπραγματευτές
Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν στις 4 και ενδεχομένως στις 7 Ιανουαρίου, μόλις μία μέρα δηλαδή πριν από την αναχώρησή τους για τη Γενεύη, ενώ τις εντατικές τους διαβουλεύσεις θα συνεχίζουν μέχρι τότε οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.  
 
Και Εθνικό Συμβούλιο   
Για τις 5 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Η σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου πραγματοποιείται με δεδομένη τη διάσπαση του εσωτερικού μετώπου όσον αφορά το Κυπριακό και χωρίς σχεδόν καθόλου περιθώρια ενότητας και συναίνεσης ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία της χώρας. Ήδη ο ενδιάμεσος χώρος έχει συστήσει μέτωπο κατά των χειρισμών του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος πέραν από την στήριξη του ΔΗΣΥ τυγχάνει της υποστηρικτικής προς την διαπραγματευτική διαδικασία στάσης του ΑΚΕΛ.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει προσκαλέσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων να τον συνοδεύσουν στη Γενεύη.
 
Βλέπει Γκουτέρες ο Κοτζιάς
Στην εξίσωση εξάλλου των πυρετωδών διεργασιών πριν από τη Γενεύη, προστίθεται ως σημαντική και η συνάντηση που θα έχει στις 6 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη με τον νέο Γενικό Γραμματέα Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.  
Σήμερα, στο μεταξύ, αναμένεται να συναντηθούν στην Άγκυρα οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας για διερεύνηση των προθέσεων για ενδεχόμενη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
 
 

Δειτε Επισης

Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις