Κατά ένα δευτερόλεπτο μεγαλύτερη η η τελευταία μέρα του 2016
14:33 - 28 Δεκεμβρίου 2016

Κατά ένα δευτερόλεπτο μεγαλύτερη θα είναι φέτος η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καθώς ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο θα προστεθεί την 31η Δεκεμβρίου του 2016.
Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο αστροφυσικός και Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου Χρύσανθος Φάκας είπε ότι τα ρολόγια μας θα κάνουν άλμα κατά ένα δευτερόλεπτο την 31η Δεκεμβρίου 2016 και θα δείξουν 23:59:59, 23:59:60 , 00:00:00 αντί του προβλεπόμενου 23:59:59, 00:00:00.
Πρόσθεσε ότι σε μεγάλες πόλεις ανά το παγκόσμιο όπου αναμένουν το νέο έτος στις πλατείες , συνηθίζεται να προσφωνείται το μηδέν δυο φορές δηλαδή 10,9,8,7,6,5,4,3,2,1,0,0 και μετά να αλλάζει το έτος .
Γιατί το εμβόλιμο δευτερόλεπτο;
Το εμβόλιμο δευτερόλεπτο καθορίζεται από την Διεθνή Υπηρεσία που παρακολουθεί τον χρόνο και επιβλέπει την Παγκόσμια Συντονισμένη Ωρα(UTC).
Αυτό συμβαίνει διότι η ταχύτητα περιστροφής της Γης μειώνεται χρόνο με το χρόνο λόγω των βαρυτικών αλληλεπιδράσεων με την Σελήνη, τις συνεχόμενες παλίρροιες που προκαλούν μεγάλες τριβές με τον φλοιό της Γης, λόγω της ταλάντωσης του άξονα της Γης και λόγω της μάζας που αυξάνεται με την πτώση μετεωριτών.
Εφόσον η ταχύτητα της Γης μειώνεται, ο χρόνος περιστροφής της θα μεγαλώνει πέραν των 24 ωρών, ο λεγόμενος αστρικός χρόνος. Αυτή η συσσώρευση του επιπλέον χρόνου εκτονώνεται κάθε λίγα χρονιά μέσω των εμβόλιμων δευτερολέπτων.
Ήδη στο Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής (NPL) οι φυσικοί προσπαθούν να συγχρονίσουν την Παγκόσμια Συντονισμένη Ώρα μέσων των ακριβέστατων Ατομικών Ρολογιών που διατηρούν.
Τα ατομικά ρολόγια είναι τα πλέον αξιόπιστα ρολόγια αφού ο χρόνος βασίζεται στις διασπάσεις του πυρήνα του στοιχείου Κάσιου και ο χρόνος ο οποίος μετράνε ονομάζεται ατομικός χρόνος.
Αυτό το διπλό άλμα του δευτερολέπτου στο παρελθόν προκάλεσε πολλά προβλήματα στο χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών με αποτέλεσμα πολλές αεροπορικές πτήσεις να επηρεαστούν, ιστοσελίδες, δορυφόροι GPS, ηλεκτρονικά ταχυδρομεία και άλλες πολλές ηλεκτρονικές υπηρεσίες να παρουσιάσουν προβλήματα λειτουργίας, προβλήματα τα οποία οι μεγάλες βιομηχανίες λογισμικών προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν και επιπλέον εισηγούνται όπως καταργηθεί το εμβόλιμο δευτερόλεπτο.
Το πρώτο εμβόλιμο δευτερόλεπτο έγινε το 1972 και παρόλα τα προβλήματα που δημιουργεί κάθε φορά θεωρείται αναγκαίο, διότι ο μεν ατομικός χρόνος είναι σχεδόν αλάνθαστος και ρέει χωρίς μεταβολές ο δε αστρικός χρόνος παρουσιάζει μεταβολές λόγω διάφορων παραμέτρων, άρα αναπόφευκτα πρέπει κάθε λίγα χρόνια να γίνεται συντονισμός.
Από το 1972 έχουν προστεθεί περίπου 28 δευτερόλεπτα.
Πηγή: ΚΥΠΕ