Θησαυρός στα πόδια τους!

Δεν ήταν μεταγραφές αεροδρομίου. Η απόκτησή τους δεν σήκωσε ενθουσιασμό. Στη συντριπτική πλειονότητά τους ήταν (και παραμένουν) άγνωστοι στο κυπριακό ποδοσφαιρόφιλο κοινό. Η αναγνωρισιμότητά τους, ωστόσο, είναι αντιστρόφως ανάλογη της αξίας τους, όπως τουλάχιστον αυτή αποτυπώνεται στον αγωνιστικό χώρο σε αυτές τις 16 αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Και με βάση αυτό το δείγμα γραφής, ορισμένοι εξ αυτών θα μπορούσαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των παραδοσιακών δυνάμεων του ποδοσφαίρου μας.
Προφανώς δεν έχουν όλοι τα προσόντα ή την προοπτική να μπουν στην ενδεκάδα και να εξελιχθούν σε παίκτες-κλειδιά για τους μνηστήρες του τίτλου. Επαρκούν όμως για να δώσουν ποιότητα και βάθος στο ρόστερ τους και να προσφέρουν λύσεις άμεσα, αφού γνωρίζουν ήδη τα κατατόπια και τις ιδιαιτερότητες του πρωταθλήματος. Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ παρουσιάζει τους παίκτες των μικρομεσαίων ομάδων που δείχνουν έτοιμοι και ικανοί για πιο μεγάλες προκλήσεις και δύσκολες αποστολές.
 
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

Ο 31χρονος Ρόμπερτ Βεσελόβσκι αποκτήθηκε την υστάτη από τη Νέα Σαλαμίνα, αλλά είναι από τους βασικούς λόγους της σημαντικής συρρίκνωσης του παθητικού των «ερυθρολεύκων». Αξιοπρόσεκτα σταθερός και με πλειάδα εντυπωσιακών επεμβάσεων ο Σλοβάκος θα ήταν τουλάχιστον ένα εξαίρετο Νο2 για όλες τις μεγάλες ομάδες της κατηγορίας. Για κάποιες ακόμη και Νο1…

Ο 25χρονος Αντρίγια Ντραγκόγεβιτς ξεκίνησε αναπληρωματικός του Καϊρίνου, αλλά πλέον είναι ο βασικός τερματοφύλακας της Καρμιώτισσας. Με μια πιο ποιοτική και έμπειρη γραμμή άμυνας μπροστά του θα γινόταν και ο ίδιος καλύτερος, ακόμη και στη νυν κατάσταση ωστόσο ο Μαυροβούνιος είναι μια επιλογή ποιότητας και προοπτικής για τους μεγάλους της λίγκας.

Τρίτος, αλλά ουχί καταϊδρωμένος, ο 22χρονος Πάτρικ Πρότσεκ που έχει μοιραστεί τα παιχνίδια του Εθνικού Άχνας με τον Μάρτιν Μπογκατίνοφ. Ο Πολωνός χρειάζεται ακόμη δουλειά, ωστόσο έχει ταλέντο και αρετές που αξίζουν την επένδυση, αφού έχει όλο το χρόνο μπροστά του και πολλές πιθανότητες να αποδώσει υπεραξία σε περίπτωση μεταπώλησης.
 
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

Ο 28χρονος Φίλιπ Φιλίποφ είναι μια… ατμομηχανή στη δεξιά πλευρά του Εθνικού Άχνας και ένας από τους κορυφαίους ακραίους μπακ στο τρέχον πρωτάθλημα. Δεν χάνει τη θέση του, «καταπίνει» αντιπάλους, έχει αντοχές, ανεβοκατεβαίνει στη γραμμή του συμβάλλοντας και στην ανάπτυξη της ομάδας του. Αν αποδειχτεί ότι μπορεί να διατηρήσει αυτό το επίπεδο για μια ολόκληρη σεζόν, θα είναι μια άκρως ελκυστική επιλογή για τους μεγάλους. Ως εναλλακτική για τη συγκεκριμένη θέση έπαιζε ήδη άνετα σε όλους…

Ο 24χρονος Τάρον Βοσκανιάν δεν εντυπωσιάζει με τα σωματικά προσόντα του, υπερκαλύπτει ωστόσο το εν λόγω μειονέκτημα με το άριστο διάβασμα του παιχνιδιού και τις τοποθετήσεις του. Υπολείπεται ακόμη σε συνέπεια απόδοσης, είναι όμως νεαρός και σίγουρα μπορεί να δείξει πολύ καλύτερος με πιο ποιοτικούς παίκτες στο πλευρό του. Ο Αρμένιος είναι σίγουρα μια μεταγραφή με προοπτική για τους πρωταγωνιστές του εγχώριου πρωταθλήματος.

Ο 21χρονος Αλεκσάντρ Ντόβμπνια μόλις επανήλθε από τραυματισμό που τον άφησε εκτός δράσης για αρκετές εβδομάδες, ωστόσο οκτώ συμμετοχές έφταναν και περίσσευαν για να αναδειχθεί το πηγαίο και πληθωρικό ταλέντο του. Στον Εθνικό έχει αγωνιστεί ήδη σε όλες τις θέσεις της άμυνας και σε αυτήν του αμυντικού μέσου. Αν δουλευτεί συστηματικά κι επαγγελματικά, ο Ρώσος θα αποφέρει εγγυημένα ποσό μεταπώλησης πολλαπλάσιο της αγοράς του. Μια value for money επιλογή για τις μεγάλες ομάδες.
 
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ ΜΕΣΟΙ

Ο 26χρονος Μάρκο Αντάμοβιτς αναγνωρίζεται ήδη ως ένας από τους καλύτερους box-to-box ποδοσφαιριστές και ως ο «εγκέφαλος» της νεοφώτιστης Καρμιώτισσας. Ο Σέρβος, που σημειωτέον αγωνίζεται για πρώτη φορά εκτός συνόρων, θα μπορούσε ήδη να είναι βασική επιλογή σε κάποιους από τους διεκδικητές του τίτλου και λύση πολυτελείας από τον πάγκο για όλους τους. Αν δεν κινηθούν έγκαιρα, κάποια ομάδα από καλύτερο πρωτάθλημα πιθανότατα θα τους προλάβει.

Ο 28χρονος Γιάροσλαβ Μαρτίνιουκ μπορεί να παίξει με την ίδια άνεση ως σκούπα μπροστά από την άμυνα και ως οργανωτής πίσω από τον επιθετικό κορυφής. Ο Ουκρανός δεν… φοβάται να ιδρώσει, έχει καλή τεχνική και ένα αριστερό που συνδυάζει δύναμη και ακρίβεια. Έχει ξεχωρίσει ήδη στον Ερμή και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για το πόσα περισσότερα μπορεί να προσφέρει αγωνιζόμενος σε μια καλύτερη ομάδα.
 
ΜΕΣΟΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Ο 28χρονος Ρούντι ξεχωρίζει αναμφισβήτητα μεταξύ των θερινών αποκτημάτων της Δόξας, όπως η μύγα μες το γάλα. Ο Αγκολέζος δεν είναι παίκτης για ν’ ανεβοκατεβαίνει ασταμάτητα το γήπεδο μεταξύ των δύο περιοχών, εξ ου και δεν είναι επιλογή ενδεκάδας για τους μεγάλους, αλλά μια άριστη εναλλακτική για τον πάγκο, αφού την τεχνική του και το συνδυασμό ισχύος-ακρίβειας στο σουτ και με τα δύο πόδια δεν την απαντάμε σε οποιονδήποτε μεσοεπιθετικό στην κατηγορία.

Ο 25χρονος Ρούμπεν Μπριγκίντο έχει αποδείξει ήδη ότι η ποιότητά του δεν συμβαδίζει με τους στόχους ομάδας που παλεύει απλώς για την εξασφάλιση της παραμονής, όπως η Δερύνεια. Ο Πορτογάλος έχει τεχνική, ντρίμπλα και τελειώματα που θα μπορούσαν να «ξεκλειδώσουν» άμυνες και να δώσουν λύσεις και σε υψηλότερο επίπεδο -προφανώς ερχόμενος ως αλλαγή.

Ο 27χρονος Ίμπσον ντε Μέλο είναι ο «διαβολάκος» στη μεσοεπιθετική γραμμή του Ερμή. Ο Βραζιλιάνος παίζει με την ίδια άνεση σε όλες τις θέσεις πίσω από τον επιθετικό, επιζητεί μετ’ επιτάσεως το «ένας εναντίον ενός», αφού είναι ανεξάντλητος σε επινοήσεις, διαθέτει αντοχή, τρεξίματα και αξιοπρόσεκτα τελειώματα.

Ο 25χρονος Ισμαήλ Σάσι συγκαταλέγεται στους πλέον «αέρινους» και ταχείς παίκτες στην κατηγορία. Στην ΑΕΖ έχει παίξει ήδη ως εξτρέμ, ως δεκάρι και ως επιθετικός κορυφής αποδεικνύοντας ικανότητα τόσο στη δημιουργία όσο και στην επίτευξη τερμάτων. Το ανάλαφρο στιλ του, η γρηγοράδα του και η επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα σε συνδυασμό με την ηλικία του τον καθιστούν πολύ ενδιαφέρον πακέτο -ακόμη και για τους μεγάλους.
 
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Ο 23χρονος Νίκα Κατσαράβα χρειάστηκε ένα δίμηνο προσαρμογής στα δεδομένα της Κύπρου και του πρωταθλήματός μας, αφ’ ης στιγμής όμως βρήκε ρυθμό και πατήματα, είναι ασταμάτητος. Εξαιρετικά γρήγορος και τεχνίτης για το ύψος του, ο Γεωργιανός του Εθνικού Άχνας δεν έχει πρόβλημα να παίξει με πλάτη ή μέτωπο στην εστία, ενώ δεν επηρεάζεται από το αν είναι γαντζωμένοι πάνω του ένας, δύο ή περισσότεροι αμυντικοί. Έχει καλές τοποθετήσεις, είναι δυνατός στον αέρα, δεν φοβάται τις μονομαχίες, είναι ζήτημα χρόνου να κάνει το άλμα στην καριέρα του -είτε εντός είτε εκτός Κύπρου.

Ο 29χρονος Εμίλιο Ζελάγια αναλώθηκε στα πλάγια στο ξεκίνημα της περιόδου, αλλά «κάνει παπάδες» ως κρυφός επιθετικός. Πολλοί στη θέση του διαθέτουν πιο αξιοζήλευτη τεχνική, ελάχιστοι όμως τη μαχητικότητά του, την αυταπάρνησή του για το καλό της ομάδας, το μάτι για τον κενό χώρο και την πάσα στον συμπαίκτη. Πέντε τέρματα και ισάριθμες ασίστ σε 14 συμμετοχές μαρτυρούν μόνον μέρος της all-around συνεισφοράς του Αργεντινού στο παιχνίδι του Εθνικού Άχνας. Ποια μεγάλη ομάδα μένει ασυγκίνητη μπροστά σε τέτοιες επιδόσεις;