Ρολόι με κλαδί ελιάς αντί δείκτες, δώρισαν Ε/κ εκπαιδευτικοί σε τ/κ σχολεία

Ομάδα Ελληνοκυπρίων καθηγητών και δασκάλων επισκέφθηκε σήμερα σχολεία στα κατεχόμενα, στο πλαίσιο των επισκέψεων που διοργανώνει κάθε χρόνο η πλατφόρμα Ε/κ και Τ/κ εκπαιδευτικών “Ενωμένη Κύπρος”. Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στο μοναδικό εμπορικό λύκειο, αυτό του Χαϊντάρ Πασιά, με 460 μαθητές και 70 καθηγητές, και στο μεγαλύτερο δημοτικό σχολείο, του Ερτουγρούλ Αχμέτ, με 750 μαθητές και 50 δασκάλους, στην κατεχόμενη Λευκωσία.
 
Η διαφορά της μιας ώρας εκατέρωθεν της πράσινης γραμμής περιόρισε χρονικά τις δύο επισκέψεις, όχι όμως και το κλίμα μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Αποτέλεσε δε αφορμή για αστεία και σχόλια, αφού το δώρο των Ε/κ εκπαιδευτικών και στα δύο σχολεία ήταν ένα ξύλινο ρολόι, που αντί για δείκτες είχε ένα μικρό κλαδί ελιάς και έγραφε “Ώρα για ομοσπονδία” στα ελληνικά και τουρκικά.
 
Μαθητές του δημοτικού, λίγο πριν σχολάσουν, ενθουσιάστηκαν με τους επισκέπτες - εκπαιδευτικούς και έβγαζν φωτογραφίες μαζί τους, ενώ ο διευθυντής του σχολείου, Χασάν Ερέν εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εξευρεθεί μια μόνιμη λύση και “μακάρι αυτή τη φορά, χωρίς να αναμειχθούν οι ξένες δυνάμεις να ζήσουμε μαζί, ειρηνικά, στον τόπο μας”. Το σχολείο των 750 μαθητών έχει 25 συνολικά τάξεις.
 
Η θερμή υποδοχή μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα για να καταφέρουμε να ζήσουμε μαζί σε μια ειρηνική Κύπρο, ανέφερε ο Κωστής Αχνιώτης, ευχαριστώντας τις συντεχνίες Τ/κ δασκάλων και καθηγητών για τη συνεργασία τους με την πλατφόρμα εδώ και χρόνια. Ελπίζουμε ότι με αυτές τις μικρές κινήσεις θα χτίσουμε μια καινούργια Κύπρο, ανέφερε ο κ. Αχνιώτης εκ μέρους των Ε/κ εκπαιδευτικών.
 
Η Σερίφ, είναι δασκάλα σε ένα από τα τμήματα της πέμπτης τάξης του δημοτικού και έχει 31 μαθητές, ηλικίας 10 και 11 ετών. Ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ, είπε ότι έχει μαθητές που περνάνε στο “νότο” αλλά και μαθητές που δεν μπορούν να περνούν. Όσοι περνούν συνήθως εξιστορούν το πού πήγαν και τι είδαν. Όταν μιλάτε για την ειρήνη και την Κύπρο, τα παιδιά τι καταλαβαίνουν, ρωτήσαμε την Τ/κ δασκάλα, που απάντησε ότι τα παιδιά γνωρίζουν ότι ο πόλεμος είναι κάτι κακό και αυτό που θέλουμε και χρειαζόμαστε είναι ειρήνη. “Ξέρουν ότι η γλώσσα, η θρησκεία, η φυλή δεν ξεχωρίζουν τους ανθρώπους στον κόσμο και όλοι οι άνθρωποι πρέπει να ζουν μαζί ειρηνικά, αυτό ξέρουν, εμείς αυτό τους διδάσκουμε”, είπε.
 
Ο διευθυντής του εμπορικού λυκείου, Μεχμέτ Ασιάν, που ήταν ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης, έδωσε πληροφορίες για το σχολείο, που έχει ένα πρότυπο ξενοδοχείο εξάσκησης των μαθητών του τουριστικού τομέα και υπογράμμισε την σημασία του τουρισμού στην Κύπρο, όντας νησί. Το εμπορικό λύκειο συμμετέχει σε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν τον κλάδο του τουρισμού και τον κλάδο λογιστικής. Το εργαστήριο του τμήματος λογιστικής, που έχει επιδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια, επισκέφθηκαν οι Ε/κ εκπαιδευτικοί.
 
Το λύκειο ιδρύθηκε το 1959 και αποτελείται από τρία τμήματα, λογιστική, γραφειακά και σχετικά πρόσφατα το τουριστικό τμήμα. Παρέχει τετραετή φοίτηση και έχει 8.000 απόφοιτους από το 1974 και μετά, που εργάζονται επαγγελματικά στους σχετικούς τομείς. Μαθητές του τουριστικού τμήματος έφτιαξαν και κέρασαν τους Ε/κ καθηγητές και δασκάλους τυρόπιτες και τσάι. Η 19χρονη τελειόφοιτη, Αγιά και ο 18χρονος Μεχμέτ φοιτούν στο λύκειο και εργάζονται ήδη σε ξενοδοχεία. Είναι Τ/κ, αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να μείνουν και να εργαστούν εδώ, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ.
 
 Ελπίζουμε ότι αυτές οι συναντήσεις θα μας γίνουν συνήθεια, εργαζόμαστε για να φέρουμε μαζί τους καθηγητές και τους μαθητές, δήλωσε εκ μέρους της πλατφόρμας ο Κωστής Αχνιώτης, εκφράζοντας την ελπίδα, με τη βοήθεια των πολιτικών, να λυθεί σύντομα το Κυπριακό. Τη λύση θα εφαρμόσει ο κόσμος, αντέτεινε ο Μεχμέτ Ασιάν που παρέλαβε το ξύλινο ρολόι, εκφράζοντας ικανοποίηση για το δώρο.


ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Με σκεπτικισμό βλέπει την εναλλακτική φοίτηση η Επίτροπος του Παιδιού
Έναρξη Μαθημάτων Ανοικτού Σχολείου Δήμου Λεμεσού
Συνεχίζει με απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία να προσφέρει ίσες ευκαιρίες ο Φορέας Κοινωνικής Στήριξης
Απαντά στις διαμαρτυρίες για το σχολείο για παραβατικούς μαθητές το ΥΠΑΝ-«Στιγματίζουν τα παιδιά»
Σε τροχιά υλοποίησης η αστυνόμευση των φαρμακείων-Θα καταγγέλλονται αν δεν συμμορφώνονται με το διάταγμα
Κλήρωση Τζόκερ-Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 17 εκατ. ευρώ
Ψηφίστηκε νόμος για μεγαλύτερη διαφάνεια στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης
Ολιγόλεπτες διακοπές κυκλοφορίας την Κυριακή στην περιοχή Μονής λόγω έργων
Στις τοπικές αρχές η αρμοδιότητα για επικίνδυνες οικοδομές μέχρι 31 Μαρτίου
Συνέχιση επιδοτήσεων για αδύναμους και πάταξη αισχροκέρδειας ζητεί η Ένωση Καταναλωτών