Φρέσκο λάδι στην φωτιά από τον Μουσταφά Ακιντζί

Σε νέες δηλώσεις που αναμένεται να πυροδοτήσουν αντιδράσεις στο εσωτερ9κό μέτωπο προέβη ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουστάφα Ακιντζί, τόσο σε σχέση με την εκπροσώπηση στην Γενεύη, όσο και με την υπογραφή της συμφωνίας, εάν βεβαίως αυτή επιτευχθεί. 
Όπως είπε, κατά τις διαπραγματεύσεις στην Γενεύη θα βρίσκονται αρχικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι δυο πλευρές και μετά τις 12 Ιανουαρίου θα παρακαθίσουν και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, ενώ αυτός που θα υπογράψει για την νέα κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά η συσταθείσα ομόσπονδη Κύπρος.
Ο κ. Ακιντζί, ενημέρωσε Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει και των διαπραγματεύσεων στην Γενεύη. 

Αναφερόμενος στις συνομιλίες στο Μοντ Πελερέν, ο ηγέτης των Τ/κ είπε ότι δεν έχει κρύψει τίποτε από τον Τύπο, για τα όσα έχουν συμβεί στην Ελβετία και όλοι γνωρίζουν για τις εξελίξεις.
Είπε ακόμα ότι ενόψει της Γενεύης, και οι διαπραγματευτές αλλά και οι δύο ηγέτες συνεχίζουν τις συναντήσεις τους, ότι η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιανουαρίου και να υπάρξει ανάγκη θα πραγματοποιηθεί και μια συνάντηση στις 7 Ιανουαρίου.
 
Συνεχίζοντας ο κ. Ακιντζί είπε ότι αν υπάρξει θετική κατάληξη στα 8-10 κεφάλαια τότε, όπως ο ίδιος είπε, θα μπορούσε να γίνει το δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2017.
Υπάρχουν περίπου 100 θέματα για συζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, από τα οποία τα 8-10 είναι τα πιο σημαντικά είπε ενώ τα “δύσκολα θέματα” αναμένεται να συζητηθούν στην Γενεύη.
Είπε ακόμα ότι αν υπάρξει κατάληξη στα θέματα εδαφικού, περιουσίας και η διακυβέρνηση τότε το επόμενο βήμα θα είναι η παρουσίαση χαρτών από τις δύο πλευρές και μετά θα επικεντρωθούν στο θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων.
Ο κ. Ακιντζί, “ αν όλα ακολουθήσουν τον δρόμο τους και δεν σημειωθεί τροχαίο ατύχημα, τότε το δημοψήφισμα θα μπορεί να είναι το θέμα στο ατζέντα για το καλοκαίρι”, είπε.
 
ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα