«Άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου» ο Μαυρίδης που τα έβαλε με την ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Τουρκία

Με ένα κείμενο επιθετικό ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης κατηγορεί την ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου για συγκάλυψη «στα μαζικά εγκλήματα που διαπράττει το καθεστώς Ερντογάν» όπως το αποκαλεί, εναντίον Τούρκων, Κούρδων, Αλεβιτών και άλλων.

Αφορμή για το εκτενές σχόλιο του Ευρωβουλευτή στη χθεσινή έκδοση της εφημερίδας «ο Φιλελεύθερος» και στο facebook, αποτέλεσε μια παρουσίαση βιβλίου την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοσιογραφική εστία από τον Αθανάσιο Χρυσάφη που πολέμησε με τη Ελληνική Δύναμη Κύπρου το 1974. Στο βιβλίο ο Αθανάσιος Χρυσάφης καταγράφει μαρτυρίες άλλων στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ, από τα γεγονότα του 1974.

Ο Κώστας Μαυρίδης σημειώνει πως στην παρουσίαση του βιβλίου δεν συμμετείχε κανένα μέλος της κυβέρνησης σε αντίθεση με την παρουσίαση βιβλίου της Άννας Ανδρέου που παρουσιάστηκε πριν από λίγους μήνες και στο οποίο καταγράφονται οι μαρτυρίες Τούρκων υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων στρατιωτικών από την εισβολή.

Μάλιστα ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ υποστηρίζει πως η έρευνα της Άννας Αντρέου είναι ελλιπής και στις συνεντεύξεις με τους Τούρκους στρατηγούς του Αττίλα παρέλειψε να ρωτήσει σημαντικά πράγματα.

Διαβάστε το συγκεκριμένο σημείο από την ανάρτηση του Κώστα Μαυρίδη.
«Η πρώτη συνέντευξη είναι με τον Νεσέτ Ικίζ, διοικητή μονάδας του τουρκικού στρατού, που διέπραξε ένα από πλέον γνωστά και τεκμηριωμένα εγκλήματα πολέμου του 1974 στο χωριό Εληά της Κερύνειας. Εκεί, ανώτατος αξιωματικός της μονάδος, προφανώς ο Ικίζ, διέταξε και επέβλεψε για να δολοφονηθούν δώδεκα ανυπεράσπιστοι ανθρώποι (ο νεαρότερος Γιαννάκης Κοζάκου 14 χρόνων, μέχρι τον μεγαλύτερο Νεόφυτο Δαμασκηνού 76 χρόνων) μπροστά στα μάτια γυναικών και παιδιών. Η Ά. Αντρέου διατείνεται ότι, προτού πάρει τις συνεντεύξεις, μελέτησε όλα τα βιβλία για την εισβολή. Αλλά στην συνέντευξη δεν ρώτησε καν τον πασά-διοικητή για το έγκλημα που διέπραξαν (με ή χωρίς την διαταγή του) οι Αττίλες του. Ούτε καν νύξη για αυτό το πασίγνωστο απάνθρωπο έγκλημα, ή έστω άλλο που ομολόγησαν επώνυμα Τούρκοι αξιωματικοί και στρατιώτες σε βιβλία για την εισβολή. Ούτε έγινε καν αναφορά ότι, πέραν από τις μαρτυρίες, τα ανασυρθέντα οστά από τον μαζικό τάφο των 12 επιβεβαίωσαν επιστημονικά το έγκλημα. Παρεμπιπτόντως, ο Γιαλτσίν Κιουτσιούκ (αξιωματικός στην εισβολή) περιγράφει σε σχετικό βιβλίο διάφορα εγκλήματα, καθώς και λοχίας της 28ης Μεραρχίας του τουρκικού στρατού, ο οποίος περιγράφει συναδέλφους του ως «αιμοβόρους και σάπιους» που βασάνιζαν και δολοφονούσαν. Αυτά όμως απουσιάζουν από το «Ραντεβού με τους στρατηγούς» που ο Πρ. Αναστασιάδης, ο Κυβ. Εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης και ο Α. Κυπριανού (ΑΚΕΛ) έκριναν άξιο να παραστούν και αναδείξουν… αλλά στο βιβλίο «Οι Άγνωστοι Στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ» δεν εκπροσωπήθηκε καν η Κυβέρνηση».

Τέλος ο Ευρωβουλευτής διερωτάται γιατί τι στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση περνά χειροπέδες σε δημοσιογράφους, γιατί δεν ενόχλησε την ανταποκρίτρια του ΡΙΚ.

Η απάντηση της Άννας Ανδρέου
Η δημοσιογράφος του ΡΙΚ αρκέστηκε να απάντηση στον Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ με ένα σύντομο σχόλιο που ανήρτησε στο facebook, στο οποίο σημειώνει: Από τον καναπέ μας είναι πολύ εύκολο να διαγράφουμε τη δουλειά άλλων που δεν κάθονται σε πολυθρόνες κ. Μαυριδη...Καλά Χριστούγεννα

Παρέμβαση της Ένωσης Συντακτών
Η Ένωση Συντακτών Κύπρου με ανακοίνωση της καταδίκασε την αήθη και αναίτια επίθεση, όπως την χαρακτήρισε, που υπέστη η Άννα Ανδρέου από τον Κώστα Μαυρίδη.

Η συνάδελφος επιτελεί  δημοσιογραφικό έργο μεταφέροντας στην κυπριακή κοινή γνώμη τα όσα συμβαίνουν και όσα διατυπώνονται στην τουρκική επικράτεια. Αυτός είναι ο ρόλος η αποστολή και το επαγγελματικό της καθήκον.

Η ΕΣΚ καλεί τον Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη να αναθεωρήσει την όλη στάση του κα9ι να ανακαλέσει τα όσα προσβλητικά διατύπωσε ή άφησε να νοηθούν σε βάρος της Άννας Ανδρέου.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών

 


  

 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα