Ιδέα της Λευκωσίας η παρουσία της Ρωσίας στη διάσκεψη της Γενεύης

Η ιδέα της παρουσίας της Ρωσίας στη διάσκεψη της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου δεν γεννήθηκε στη Μόσχα αλλά στη Λευκωσία, ήταν της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο, Στάνισλαβ Οσάτσι σε συνέντευξή του στην Εσρά Αϊγκίν που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Γενί Ντουζέν.
 
Σε περίπτωση που οι δύο ηγέτες αποφασίσουν γι` αυτό, ως μία από τις χώρες μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, η Ρωσία θα είναι στη Γενεύη, ανέφερε ο κ. Οσάτσι. Η λογική πίσω από αυτή την ιδέα, εξήγησε, είναι απλή αφού οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και εφόσον μια τελική λύση θα εγκριθεί με μια άλλη απόφαση από το ΣΑ, οι χώρες μέλη του Σώματος θα πρέπει να είναι ενήμερες για τις αποφάσεις των δύο κοινοτήτων. “Εάν οι δύο ηγέτες αποφασίσουν ότι εκεί χρειάζονται και τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, θα έχουμε και εμείς εκεί εκπρόσωπο. Θα ήθελα να τονίσω ξανά: δεν είναι θέμα να βρίσκεται εκεί μια κυρίαρχη χώρα η Ρωσία για το δικό της όφελος, να βρίσκονται εκεί τα μόνιμα μέλη του ΣΑ υποβοηθώντας την διαδικασία των διαπραγματεύσεων”.
 
Ερωτηθείς εάν η Ρωσία έχει άποψη για το πως πρέπει να είναι ένα πλαίσιο ασφάλειας σε περίπτωση λύσης στην Κύπρο, ο Ρώσος διπλωμάτης απάντησε ότι υπάρχει μια φόρμουλα που όλοι ξέρουν πολύ καλά κι αυτή είναι πως η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν πρέπει να μην λαμβάνει υπόψην κάποιες  θέσεις της άλλης κοινότητας. “Υπάρχουν λογικά επιχειρήματα σε αυτό το θέμα και των Ε/κ και των Τ/κ. Δεν είναι εύκολο να γεφυρώσεις αυτές τις προσεγγίσεις, αλλά πιστεύουμε ότι οι δύο ηγέτες εν τη σοφία τους μπορούν να βρουν μια κατάλληλη λύση και για τις δύο κοινότητες. Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, η Ελλάδα και η Τουρκία να είναι υποβοηθητικές στους Κυπρίους, νικώντας την ανασφάλεια και τους φόβους και ξεπερνώντας τις αντιθέσεις. “Αυτό είναι και το καθήκον τους ως `μητέρες πατρίδες`”.
 
Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θέλει να έχει κάποιο ρόλο στην δομή ασφάλειας σε μια ενωμένη Κύπρο, ο κ. Οσάτσι είπε ότι η χώρα του δεν θέλει να παίξει κανέναν ειδικό ρόλο στο νησί. “Εάν οι δύο κοινότητες αποφασίσουν ότι μας έχουν ανάγκη τότε είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε το θέμα”.
 
Ρωτήθηκε και για τις φήμες ότι η Ρωσία θέλει μια βάση στην Κύπρο και εάν αυτές είναι σωστές, για να απαντήσει ότι “οι φήμες είναι φήμες” και σημείωσε ότι κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Κύπρο ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ ξεκαθάρισε στον ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη ότι η Ρωσία δεν στηρίζει την παρουσία στρατού στο νησί. Επίσης, είπε, η επιτυχής έκβαση της επιχείρησης στη Συρία έδειξε ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί και χωρίς να έχει βάσεις στην περιοχή να πραγματοποιεί επιχειρήσεις. “Υπάρχει ακόμη ένας σημαντικός λόγος: Εμείς δεν θέλουμε οι Κύπριοι να ζουν σε ένα στρατιωτικό στρατόπεδο, επειδή επί του παρόντος υπάρχει πολύς ξένος στρατός στο νησί σε σύγκριση με το μέγεθος και τον πληθυσμό του”.
 
Στην ερώτηση ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι με τους οποίους θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη η Κύπρος, ο Ρώσος Πρέσβης ανέφερε ότι η περιοχή είναι πολύ ταραγμένη. “Ελπίζουμε ότι με την κοινή προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας η κατάσταση στην γειτονική Συρία θα μπορέσει να γίνει σταθερή. Το ίδιο ισχύει για την Τουρκία που αντιμετωπίζει πολλά εσωτερικά ζητήματα. Και βεβαίως δεν μπορούμε να ξεχνάμε τον κίνδυνο της τρομοκρατίας”.
 
Να επιτευχθεί μια ιδανικά βιώσιμη και περιεκτική λύση για τους Κύπριους που θα δείξει σε όλο τον κόσμο ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν ειρηνικά παρά τις συνθήκες που προκαλούν ανησυχία, σημείωσε ο κ. Οσάτσι.
ΚΥΠΕ  

Δειτε Επισης

Βλέπει θετικά βήματα από τις δύο πλευρές για το Κυπριακό ο Γκουτέρες-Εκφράζει ανησυχία για τα Βαρώσια
Μοιράζει τις ευθύνες και καλεί τις δύο πλευρές να σταματήσουν παραβιάσεις στη Νεκρή Ζώνη ο Γκουτέρες
Ριζικές αλλαγές και μια πιο ευρωπαϊκή Κύπρο οραματίζεται ο Χρίστος Κληρίδης-Οι σκέψεις για τις εκλογές
Αρχίζει η θητεία της Κύπρου ως μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Μακροπρόθεσμο το «Αμάλθεια»-Συστηματοποιείται η επόμενη φάση εφαρμογής με το δρομολόγιο Κύπρος-Ashdod-Γάζα
Πήγε στην Μία Μηλιά ο Τατάρ και επανέλαβε τα ίδια για τα οδοφράγματα
Ξεκάθαρη η Κυβέρνηση για τουρκο-συριακή ΑΟΖ-«Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο»
Ακόμη να ενημερώσει επίσημα ο Τατάρ για ημερομηνίες-«Εμείς είμαστε έτοιμοι ακόμη και αύριο»
Αυξήσεις συντάξεων ενέκρινε το Υπουργικό-Συζητήθηκαν αλλαγές στο ενοίκιο έναντι δόσης και θέσπιση μητρώου καλλιτεχνών
Το πάθημα του 2024 και τα κριτήρια για ανασχηματισμό το 2025