Οι παραγγελίες των ομάδων στον Άγιο Βασίλη

Για τον Άη Βασίλη ισχύει ό,τι ακριβώς είχε πει και ο Βολταίρος για τον Θεό: «Ακόμη κι αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε»! Λίγο πριν το 2016 ρίξει αυλαία, οι 14 ομάδες του πρωταθλήματος Cyta κάνουν τον απολογισμό των πεπραγμένων τους στο πρώτο μισό της σεζόν και σχεδιάζουν την ενίσχυσή τους για το δεύτερο μισό. Ποιες από τις ανάγκες ή επιθυμίες τους αναθέτουν στον ποδοσφαιρικό Άγιο; Ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ, για ακόμη μια χρονιά, εξασφάλισε και παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα τις σχετικές επιστολές.
 
ΑΕΖ
«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,
στην πρώτη μας χρονιά στα μεγάλα σαλόνια ξεκινήσαμε φουριόζοι στη Λάρνακα (3-1 τον Εθνικό, 0-0 με Καρμιώτισσα, 2-2 με Ανόρθωση), αλλά ακολούθως μας εξόρισαν στην Πάφο, όπου πηγαίναμε από τεσσάρα σε πεντάρα. Μετά την αλλαγή προπονητή χάσαμε και το εκτός έδρας αήττητο. Έχουμε τη χειρότερη άμυνα στην κατηγορία, είναι φευγάτος ο Πάγκαλος, που έχει πετύχει σχεδόν τα μισά τέρματα της ομάδας, ενώ ακόμη δεν έχουμε ξεκαθαρίσει ποιος βάζει τα λεφτά και κάνει το κουμάντο στο σύλλογο. Βάλε το χέρι σου να μας αλλάξει ξανά έδρα η ΚΟΠ και να βρούμε δύο πάμφθηνους γκολτζήδες και δύο αξιόπιστους αμυντικούς. Αν δεν το κάνεις, δεν χρειάζεται να συνδράμεις στο θέμα του προέδρου -θα λυθεί από μόνο του μόλις πέσουμε στη β’ κατηγορία…»
 
ΑΕΚ
«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,
με καινούργιο προπονητή και μικρότερη της αναμενόμενης βοήθειας από τις θερινές μεταγραφές κλείνουμε το 2016 (όπως και το 2015) μόνοι πρώτοι. Το νέο γήπεδό μας είναι μια πραγματικότητα και τέτοια ονειρευόμαστε να γίνει και το πρώτο μας πρωτάθλημα! Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε χάσει ήδη τον Τομάς και από τους υπόλοιπους παίκτες-κλειδιά (Ορτίθ, Καταλά, Λαμπάν, Λαρένα, Τέτε, Άλβες, Τριτσκόφσκι) μόνον ο τελευταίος δεν ανήκει στην κατηγορία 31+ ετών. Αυτός είναι ο λόγος που ακόμη και μ’ ένα παιχνίδι ανά εβδομάδα εμφανίζουμε ενίοτε έλλειψη φρεσκάδας. Κι επειδή στο χειμερινό παζάρι δεν κυκλοφορούν παικταράδες σε τιμή ευκαιρίας, η παράκλησή μας είναι να… παγώσεις το χρόνο μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, ώστε να μη βαρύνουν κι άλλο τα πόδια των παικτών μας. Κάνε το κόλπο και σου υποσχόμαστε ότι στη φιέστα του τίτλου ο Άντρος Καραπατάκης θα βάψει την ΑΕΚ-Αρένα από κιτρινοπράσινη σε ερυθρόλευκη -για πάρτη σου!»
 
ΑΕΛ
«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,
είμαστε στο +3 απ’ ό,τι στο αντίστοιχο χρονικό σημείο τη χρονιά του τίτλου (2011/12), ο κόσμος το ‘χει τούμπανο ότι πάμε για πρωτάθλημα, αλλά εμείς -για γούρι- εξακολουθούμε να θέτουμε ως επίσημο στόχο την έξοδο στην Ευρώπη. Ξέρουμε ότι είναι αδύνατον, ακόμη και για σένα, να βρεις καλύτερους παίκτες σε φθηνότερη τιμή απ’ ό,τι ο Πάμπος ή να κάνεις καλύτερους τους ήδη υπάρχοντες απ’ ό,τι ο Πάμπος. Τι (από)μένει; Να στείλει (επιτέλους!) την μπάλα στα δίχτυα κι αυτός ο έρημος ο Ουέλινγκτον!.. Αν βάλεις το χεράκι σου, στα επινίκια του πρωταθλήματος θα σε φιλέψουμε τόσο πλουσιοπάροχα που θα φύγεις τραγουδώντας: Ζα-Ε-λίζομαι απ’ το πολύ ποτό…»
 
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ
«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,
κλείσαμε το 2016 δίχως νίκη και άπαντες μας προφητεύουν την περυσινή μοίρα της Αγίας Νάπας. Τα δώρα της άμυνάς μας στον εκάστοτε αντίπαλο συναγωνίζονται τα δικά σου και δεν αργεί η ώρα που ο νέος μας προπονητής θα επιστρέψει στην ενεργό δράση για να μας δείξει πώς γίνεται η δουλειά. Το πρόβλημά μας, συνεπώς, είναι ότι -ιδίως μετά τον τραυματισμό του Κυπριανού- βλέπουμε το αντίπαλο τέρμα σαν κουμπότρυπα. Λεφτά για μεταγραφές δεν περισσεύουν, οπότε από σένα θέλουμε δύο-τρία σακιά… τύχη! Ξέρεις τώρα, να σουτάρουμε εκτός στόχου, αλλά με τριπλή καραμπόλα στα αντίπαλα πόδια και τετραπλό χτύπημα στα δοκάρια η μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα -απλά πράγματα… Δυο, τρεις νίκες θέλουμε με αυτόν τον τρόπο κι άμα πάρει μπρος η μηχανή, αναλαμβάνουμε εμείς τα υπόλοιπα. Ευχαριστούμε προκαταβολικά!»
 
ΑΝΟΡΘΩΣΗ
«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,
Μέσα στο 2016 χάσαμε τον Πάους, το τρένο της Ευρώπης, τον Λαΐφη και τον Μακρή, τον Πουλλαΐδη, την αγωνιστική περηφάνια και την αξιοπρέπειά μας, γενικώς χάσαμε την μπάλα και τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε! Χρειαζόμαστε επειγόντως 18 παικταράδες και έναν πορτοφολά πρόεδρο που ν’ ασχολείται νυχθημερόν με την ομάδα, αλλά ξέρουμε ότι αυτός ο συνδυασμός είναι πιο αδύνατος κι απ’ το να μας κάνει τα γλυκά μάτια η ΚΟΠ... Οπότε περιοριζόμαστε σε πιο πεζά πράγματα: δυο-τρεις αξιοπρεπείς προσθήκες τον Ιανουάριο, ώστε να μπούμε εξάδα, και άλλες δύο καλές κληρώσεις στο κύπελλο, προκειμένου να πάρουμε το τρόπαιο και να βγούμε Ευρώπη.
ΥΓ: Αν ούτε αυτό είναι στη σφαίρα των δυνατοτήτων σου, κάνε -τουλάχιστον- να γυρίσει ο Τιμούρ. Αυτός και ξέρει και μπορεί…»
 
ΑΠΟΕΛ
«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,
μέσα στο 2016 πήραμε: πρωτάθλημα και πρόκριση στους ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης (αμφότερα για τέταρτη συναπτή χρονιά), ρεβάνς από την Αστάνα, δύο νίκες επί του Ολυμπιακού Πειραιώς, πρόκριση στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ και δύο βαθμούς παραπάνω απ’ ό,τι στο αντίστοιχο χρονικό σημείο του περυσινού πρωταθλήματος. Επίσης είδαμε τον Κρίστιανσεν ν’ αλλάζει συστήματα σαν τα πουκάμισα, τον Πιέρο να βελτιώνεται πιο εκρηκτικά κι από ενεργό ηφαίστειο, το ταμείο να γεμίζει και τον ευρωπαϊκό συντελεστή να αυξάνεται σημαντικά. Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν δικαιούμεθα να αξιώνουμε περισσότερα θαύματα. Περιοριζόμαστε συνεπώς σε μια ταπεινή παράκληση: να εξασφαλίσουμε το πέμπτο διαδοχικό πρωτάθλημα σε εκτός έδρας αγώνα στα πλέι οφ είτε με την ΑΕΚ, είτε με την ΑΕΛ, είτε με την Ομόνοια -αφήνουμε την επιλογή σε σένα…»
 
ΑΠΟΛΛΩΝ
«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,
πήραμε κύπελλο, σούπερ καπ και Πίεχ και πιστέψαμε ότι ήμασταν έτοιμοι για πρωτάθλημα. Όταν άρχισαν οι πρώτες γκέλες, ψέξαμε τον προπονητή ότι έπαιζε με έναν επιθετικό, όταν κολλήσαμε τρεις ισοπαλίες παίζοντας με δύο, τον απολύσαμε, και βάλαμε στη θέση του τον Σοφρώνη. Κι αυτός παίζει μ’ έναν επιθετικό, οπότε αντιλαμβάνεσαι ποια θα είναι η μοίρα του, αν δεν πάρουμε τα διαδοχικά ντέρμπι με ΑΕΚ, ΑΕΛ, Ομόνοια κι Ερμή… Κι επειδή με τους τραυματισμούς που είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, μάλλον δεν θα κάνουμε το 4x4, θέλουμε από σένα έναν προπονητή που θα νικά διαρκώς παίζοντας κυριαρχικό, επιθετικό ποδόσφαιρο και θα αμείβεται με το 1/200 των απολαβών των κορυφαίων τεχνικών στον πλανήτη. Ξέρουμε ότι τέτοιος δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική, οπότε φέρε μας κανέναν από τα μέρη σου…»
 
ΑΡΗΣ
«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,
επειδή τακτική που κερδίζει δεν αλλάζει, σκεφτήκαμε κι αυτή τη χρονιά ν’ αλλάξουμε προπονητή ήδη από το πρώτο μισό της σεζόν, αλλά για την ώρα ο Βάντερμπιστ δεν μας βγαίνει… Νεάγκοε και απειλούμαστε με υποβιβασμό. Γκολ βάζουμε μόνο κατόπιν αίτησης, αλλά δεχόμαστε με το τσουβάλι και από τις θερινές προσθήκες ουδείς έχει ξεχωρίσει και ωριμάσει σε ηγέτη της ομάδας. Ήδη φέραμε πίσω τον Αουρέλιο, αλλά χρειαζόμαστε και βαρβάτο στόπερ, και δημιουργικό μεσοεπιθετικό και γκολτζή φορ. Πού θα τους βρούμε όλους αυτούς σε προσιτή τιμή Γενάρη μήνα, μόνον εσύ το ξέρεις. Πες το και σ’ εμάς, διότι διαφορετικά η δεύτερη συναπτή παραμονή μετά από μια 20ετία θα μετατραπεί σε εφιάλτη χειμερινής νυκτός»
 
ΔΟΞΑ
«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,
κοσμογονικά γεγονότα συμβαίνουν στο σωματείο μας μέσα στο 2016. Γι’ ακόμη ένα καλοκαίρι ο πρόεδρος δεν ξεσάλωσε στις μεταγραφές κι έφερε παίκτες που στην πλειονότητά τους γνώριζαν το πρωτάθλημα, αλλά παραδόξως οι επιλογές δεν του βγήκαν, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί να αποδεχτεί τη 12η (αν δεν έχουμε χάσει το μέτρημα) παραίτηση του Λούκα Χατζηλούκα και να συμβιβαστεί με τη 12η θέση στο τέλος του 2016. Ο νέος προπονητής αλλάζει συστήματα πιο συχνά απ’ ό,τι ο προκάτοχός του άλλαζε θέσεις στους παίκτες, οπότε βάλε το χεράκι σου, διότι ο πρόεδρος ευρίσκεται σε δύσκολη θέση. Είχε διαβεβαιώσει δημόσια ότι αφ’ ενός ο Λούκας θα έμενε στον πάγκο όσο ο ίδιος ήταν στο σύλλογο, αφ’ ετέρου ότι η ομάδα ξέρει τι πρέπει να κάνει για να μείνει στην κατηγορία. Μία αυτοαναίρεση αρκεί. Ουαί κι αλίμονο αν προκύψει και δεύτερη…»
 
ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΧΝΑΣ
«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,
την περασμένη άνοιξη αποδείξαμε ότι ουδείς μας παραβγαίνει στην τεχνογνωσία της επίτευξης της παραμονής και στην 24η συναπτή χρονιά μας στην α’ κατηγορία έχουμε κάνει τους πάντες να παραμιλάνε μαζί μας. Και πολύ ταλαντούχους παίκτες πήραμε, και λαβράκι ψαρέψαμε στον διάδοχο του Ντόντσιτς, και καλή μπάλα παίζουμε, και δικαιούμαστε να λέμε ότι μας αδικούν τα αποτελέσματα και η βαθμολογική μας θέση! Μέχρι και σε αλλαγή στο χώρο τηλεοπτικής περιγραφής των αγώνων στο «Δασάκι» προχωρήσαμε, προκειμένου οι σχολιαστές να μην ευρίσκονται σχεδόν στην ίδια ευθεία με το σημαιάκι του κόρνερ -πιθανότατα η κορυφαία αθλητική εξέλιξη στην Κύπρο το 2016! Όπως συνειδητοποιείς, αγωνιστικά δεν χρειαζόμαστε τη συνδρομή σου. Αν μπορείς να κάνεις κάτι, ώστε -ενώ χάσαμε ακόμη και το βραβείο ήθους(!)- να σταματήσουν να μας αποκαλούν την ομάδα του κατεστημένου, θα σου είμαστε υπόχρεοι».
 
ΕΡΜΗΣ
«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,
στην Αραδίππου όταν ξεφυσάει από θυμό ο Λούκας (ένας ο Λούκας…), σείονται τα υπερωκεάνια που προσαράζουν στο λιμάνι της Λάρνακας! Μολονότι η ομάδα έκλεισε το 2016 στην έκτη θέση, η οποία είναι και ο επίσημος στόχος αυτήν την περίοδο, το αφεντικό έχει προλάβει να σχολάσει ήδη δύο τερματοφύλακες, δύο επιθετικούς, έναν αναλυτή αντιπάλων κι έναν τεχνικό διευθυντή. Ήδη μετράμε πέντε αγωνιστικές άνευ νίκης και αν δεν έρθουν εννέα βαθμοί στα τρία πρώτα παιχνίδια του νέου έτους (με Δόξα, Εθνικό, Καρμιώτισσα), ενδέχεται η πόρτα εξόδου να μην τους χωρέσει όλους αυτούς που δεν είναι άξιοι ν’ ανέβουν στο πούλμαν (στο λεωφορείο και στο τρένο) που ονομάζεται Ερμής… Για ν’ αποφύγουμε τα δράματα, φώτισε τον Νίκο Παναγιώτου να μην ξανακάνει λάθος στην αρχική ενδεκάδα, φώτισε και τον μικρό Αντώνη να κάνει τις κατάλληλες επιλογές τον Ιανουάριο και όλα θα πάνε καλά»
 
ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ
«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,
ο Λιάσος Λουκά πηγαίνει φουλ για το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου προπονητή, αφού εργαζόμενος σ’ ένα περισσότερο ημιερασιτεχνικό παρά ημιεπαγγελματικό περιβάλλον οδηγεί την ομάδα σε μια από τις κορυφαίες παρουσίες αυθεντικών νεοφώτιστων στα μεγάλα σαλόνια. Σύμφωνοι, έχουμε έλλειψη σταθερότητας και μπλακ άουτ συγκέντρωσης, γι’ αυτό με την ίδια άνεση μπορούμε να κάνουμε τρεις νίκες στη σειρά δίχως να δεχτούμε γκολ και μετά να δεχτούμε τρεις διαδοχικές ήττες με 14 γκολ. Είμαστε όμως η μόνη ομάδα από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος που παίζουμε με δύο επιθετικούς ανεξαρτήτως αντιπάλου, έχουμε παίκτες που σύντομα θ’ απασχολήσουν τους μεγάλους της κατηγορίας και -παρά το παθητικό των 32 τερμάτων- είμαστε σε απόσταση βολής από την έκτη θέση. Πρόκειται για ένα μικρό θαύμα. Το κάναμε μόνοι μας. Θέλουμε τη βοήθειά σου για να κάνουμε και το μεγάλο: να μπούμε στην εξάδα και να τους τρελάνουμε όλους!»
 
ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ
«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,
έχουμε σκοράρει μόνο σε επτά από τα 16 παιχνίδια μας κι έχουμε κρατήσει το μηδέν μόλις στα πέντε. Έχουμε αλλάξει προπονητή μετά από τέσσερις αγωνιστικές και έχουμε σημειώσει μόλις 14 τέρματα. Κι όμως είμαστε μόλις στο -4 από την αντίστοιχη περυσινή μας συγκομιδή και μόλις στο -2 από την έκτη θέση, την οποία θέλουμε να καταλάβουμε εκ νέου! Βοήθεια στις μεταγραφές δεν θέλουμε, διότι ο Στάικος προτιμά να βελτιώσει τους ήδη υπάρχοντες παίκτες στο ρόστερ. Από την άλλη, πώς και πόσο να βελτιωθεί ένας παίκτης -και δη επιθετικός- στα 33 του; Απλά, δεν γίνεται… Γι’ αυτό, καλέ μας Άγιε, ρίξε ένα… ξεμάτιασμα στον Μακρίεφ που έχει πάθει αλλεργία στα αντίπαλα δίχτυα και, αν επιστρέψει στις περυσινές του επιδόσεις στο σκοράρισμα, τίποτε άλλο δεν χρειαζόμαστε».
 
ΟΜΟΝΟΙΑ
«Αγαπητέ Άγιε Βασίλη,
χρειάστηκε να τιμωρηθεί και να απουσιάσει για ένα παιχνίδι από τον πάγκο ο Κάρβερ, προκειμένου να εφαρμόσει το μοναδικό σύστημα που ταιριάζει περισσότερο στο ρόστερ μας, αλλά από τότε η ομάδα έχει ρολάρει και βρει το ρυθμό της. Μεταξύ μας, δε, το -8 από την κορυφή οφείλεται λιγότερο σε εξωγενείς παράγοντες και περισσότερο στην ανασταλτική μας λειτουργία. Μόλις δύο φορές έχουμε κρατήσει το μηδέν -όσες και η νεοφώτιστη ΑΕΖ και μία περισσότερη από τον Ερμή και τη Δερύνεια. Έτσι δεν πάμε πουθενά! Κι επειδή ο Νταμπίζας δυσκολεύεται, στείλε μας εσύ έναν στόπερ-ηγέτη της οπισθοφυλακής και μια ποιοτική εναλλακτική για τον Κλέιτον και θα δούνε όλοι πόσο γρήγορα ανθίζει ξανά το τριφύλλι!»