Ανακαλεί Πρεσβευτές ο Νετανιάχου μετά το ιστορικό ψήφισμα του ΣΑ

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα δεν θα έπρεπε να εκπλήξει το εβραϊκό κράτος, μετά την απόφαση του Ισραήλ να ανακαλέσει τον πρεσβευτή του από το Ουέλινγκτον.
 
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρεϊ Μακ Κάλι, το Ισραήλ γνώριζε τη θέση του Ουέλινγκτον πολύ νωρίτερα από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ.
 
Το σχετικό κείμενο τέθηκε σε ψηφοφορία χθες με πρωτοβουλία της Νέας Ζηλανδίας, της Σενεγάλης, της Μαλαισίας και της Βενεζουέλας. Η απόφαση καλεί το Ισραήλ να "σταματήσει αμέσως και εντελώς οποιαδήποτε εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μεταξύ τους η Ανατολική Ιερουσαλήμ" και τονίζει ότι οι "εβραϊκοί οικισμοί δεν έχουν νομική αξία και είναι επικίνδυνοι για τη βιωσιμότητα μιας λύσης δύο κρατών".
 
Το Ισραήλ ανακοίνωσε λίγο μετά την υιοθέτηση της απόφασης -της πρώτης που ψηφίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας σε 38 και πλέον χρόνια για να καταδικάσει την ισραηλινή πολιτική της εποικιστικής δραστηριότητας- ότι δεν θα συμμορφωθεί στην απόφαση και ανακάλεσε τους πρεσβευτές του στη Νέα Ζηλανδία και στη Σενεγάλη.
 
Το μέτρο δεν αφορά τη Μαλαισία και τη Βενεζουέλα γιατί οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Η Νέα Ζηλανδία είναι ένα από τα 10 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η διετής θητεία της λήγει αυτό τον μήνα.
 
Χαιρετίζει το Αμάν

Η Ιορδανία πάντως χαιρέτισε το Σάββατο την "ιστορική" απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. "Η απόφαση αυτή είναι ιστορική, εκφράζει τη συναίνεση της διεθνούς κοινότητας (να κρίνει) την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα παράνομη και επαναλαμβάνει το ιστορικό δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού (να ζει) στην Ιερουσαλήμ και στα ιστορικά του εδάφη", δήλωσε ο ιορδανός υπουργός Ενημέρωσης Μοχάμαντ Μομάνι.
 
Για πρώτη φορά από το 1979, οι ΗΠΑ δεν άσκησαν βέτο σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορά την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα, ενώ μέχρι τώρα υποστήριζαν το Ισραήλ σε αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα. Η αποχή τους, σε συνδυασμό με τη θετική ψήφο των 14 άλλων μελών, επέτρεψε την υιοθέτηση της απόφασης.
 
 
Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα δήλωσε ότι η απόφαση είναι "ισχυρό ράπισμα" για το Ισραήλ. Το εβραϊκό κράτος προειδοποίησε ότι θα "απορρίψει αυτή την επαίσχυντη αντι-ισραηλινή απόφαση του ΟΗΕ και δεν θα συμμορφωθεί με αυτήν".
 
  

Δειτε Επισης

Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι, οι ενέργειές μας μιλούν από μόνες τους-Ανακοίνωση Νετανιάχου
Ισοπεδώνει τη Ράφα το Ισραήλ-Kοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο οι IDF
Κάμαλα Χάρις: «Αν κάποιος εισβάλει στο σπίτι μου, θα τον πυροβολήσω»
Σε τρομοκρατικά κίνητρα ενδέχεται να οφείλεται η επίθεση με μαχαίρι στην Ολλανδία
Παγκόσμια φρενίτιδα στην πρεμιέρα της κυκλοφορίας του iPhone 16-Ουρές απο ΗΠΑ μέχρι Ρωσία
Ποιος ήταν ο «Παγκόσμιος Τρομοκράτης» της Χεζμπολάχ, στόχος των Ισραηλινών στην αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό
Τουλάχιστον 8 νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό-Νεκρός και ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολά
Ο Νετανιάχου αναβάλλει την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη λόγω της κατάστασης στο βόρειο Ισραήλ
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ ο στόχος της επίθεσης στη Βηρυτό-Τρεις νεκροί και 17 τραυματίες
Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές λίγο προτού αυτοί εκραγούν