Σαν... φάντασμα πια το ιστορικό Λούνα Παρκ Tivoli

Τίποτα δεν θυμίζει τις παλιές καλές εποχές, όπου τα παιδικά χαμόγελα και οι φωνές γέμιζαν το μεγάλο εξωτερικό χώρο του πρώτου  παγκυπρίως γνωστού Λούνα Παρκ στην Λευκωσία, δίπλα από τη Διεθνή Κρατική Έκθεση, το Tivoli.
 
Γενεές και γενεές μεγάλωσαν στους χώρους του Tivoli. Παιδιά που σήμερα έχουν τα δικά τους παιδιά, έχουν στο μυαλό αναμνήσεις. Αναμνήσεις από γέλια και πολύ παιχνίδι.
 
Τώρα όμως τα πράγματα δεν είναι τα ίδια. Το τρενάκι δεν είναι εκεί να κάνει βόλτες φορτωμένο παιδιά, οι διάσημές  κούνιες «Αφροδίτη»  δεν «ζωντανεύουν» το χώρο με τις φωνές παιδιών παρά μόνο από τον ήχο της βροχής…
 
Από το 1978 το Tivoli έδωσε μια διαφορετική νότα στην περιοχή της Κρατικής Έκθεσης. Ο κ. Περικλής Χριστοφίδης, ένας δυναμικός άνδρας γεμάτος οράματα έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Μαζί του πρώτοι υποστηρικτές, η οικογένειά του. Αυτό το διάστημα ο κ. Περικλής , γύρω στα 80 πλέον ,έχει προβλήματα υγείας. Ο γιός του κ. Σωκράτης Περικλέους μιλάει στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ online εξιστορώντας μια υπέροχη ιστορία με άδοξο τέλος, από την δημιουργία του Tivoli  το 1978 μέχρι και το κλείσιμο του το 2012.
 
Το Tivoli, ήταν μια οικογενειακή επιχείρηση. Για τον κ. Σωκράτη δεν είναι απλά ένα Λούνα Παρκ αλλά όλη του η ζωή, είναι το δεύτερο του σπίτι, η πρώτη του αγάπη η οποία διήρκησε από τότε που ήταν μικρό παιδί μέχρι το 2012, τότε που αποφασίστηκε από τις Aρχές το κλείσιμό του.

34 χρόνια μετά, περπατώντας στο χώρο μου μιλάει για το Tivoli και βουρκώνει.

«Δούλεψα εδώ από την πρώτη μέχρι και την τελευταία ημέρα».

«Τα παιδιά μου ήταν τα μοναδικά παιδιά που τους έλεγες να πάνε Λούνα Παρκ και έκλαιγαν γιατί δεν ήθελαν να πάνε. Τις ποιο πολλές φορές δούλευαν εκεί»

Η αρχή της ιδέας του Λούνα Παρκ:
 
«Ο πατέρας μου είδε πρώτη φορά στην ζωή του Λούνα Παρκ το 1958 σε ένα ταξίδι του στη Μάλτα και ενθουσιάστηκε. Ειδικά όταν κατάλαβε πόσο επικερδείς ήταν η δουλειά. Έτσι μόλις του δόθηκε η ευκαιρία άνοιξε το δικό του».

«Όταν θα άνοιγε η Κρατική ‘Έκθεση  το 1978, ο Διευθυντής της μας πρότεινε να δημιουργήσουμε στο διπλανό χωράφι το Λούνα Παρκ. Μας είπαν ότι δεν θα το χρειαστούμε ποτέ».


 
Η απόφαση για το κλείσιμο:

«Γύρω στο 2007 αποφάσισε ο τότε πρόεδρος της Κρατικής Έκθεσης ότι ήθελε να κτίσει κάτι άλλο στο δικό μας χώρο. Και μας κήρυξαν ένα πόλεμο ο οποίος κράτησε μέχρι το 2012».

«Στα δικαστήρια χάσαμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να έχουμε τα αυτονόητα. Την επιχείρηση μας, το σπίτι μας, την ζωή μας. Στο τέλος κέρδισαν την δίκη γιατί δεν είχαμε τα έγγραφα. Δεν μας ανανέωναν το συμβόλαιο».

 «Ήταν όλη μας η ζωή εδώ. Εδώ μεγάλωσα εγώ, τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου».



 Μια δυνατή ανάμνηση:

«Την πρώτη χρονιά που μπήκαμε μέσα για 22 σαββατοκύριακα έβρεχε συνέχεια.Όλη τη εβδομάδα ο καιρός ήταν πολύ καλός τα σαββατοκύριακα όμως έβρεχε».

Η αγάπη του κόσμου:

«Ένα πράγμα θα σου πω όταν έκλεισε επίσημα το Τίβολι είχε διοργανωθεί ένα τεράστιο πάρτι από παλιούς πελάτες μας. Οι οποίοι ήταν παιδιά στο Tivoli . Ήρθαν όμως να τιμήσουν το Tivoli».

Μια κακή ανάμνηση:

«Η χειρότερη ημέρα που έζησα στο Tivoli αλλά και στην ζωή μου ήταν όταν μας έκλεισαν».

«Μην μιλάς για αδικία. Ο κόσμος είναι άδικος»

Tα παιχνίδια:

«Τα περισσότερα παιχνίδια σήμερα  έχουν πωληθεί σε συλλέκτες .Ενώ το πιο παλιό παιχνίδι είναι το τρενάκι το οποίο το έχω στο σπίτι».


  

Δειτε Επισης

Κλήρωση Τζόκερ-Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 17 εκατ. ευρώ
Ψηφίστηκε νόμος για μεγαλύτερη διαφάνεια στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης
Ολιγόλεπτες διακοπές κυκλοφορίας την Κυριακή στην περιοχή Μονής λόγω έργων
Στις τοπικές αρχές η αρμοδιότητα για επικίνδυνες οικοδομές μέχρι 31 Μαρτίου
Συνέχιση επιδοτήσεων για αδύναμους και πάταξη αισχροκέρδειας ζητεί η Ένωση Καταναλωτών
Θα φωταγωγηθεί με χρυσό χρώμα για τον παιδικό καρκίνο η Βουλή
Συμβουλές Δήμου Λεμεσού προς δημότες ενόψει βροχοπτώσεων
Υπέρ επιμήκυνσης πληρωμής εξωδίκων και αύξησης ορίου βαθμών ποινής ο Βαφεάδης
Στη Νομική Υπηρεσία το επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο για τα ασθενοφόρα
Παράταση μεταφοράς ευθύνης ελέγχου επικίνδυνων οικοδομών σε ΕΟΑ ως Μάρτιο 2025