Η 67χρονη που έφερε στον κόσμο το παιδί της κόρης της: Δεν νιώθω μάνα, νιώθω γιαγιά
09:19 - 23 Δεκεμβρίου 2016
Είναι η ιστορία που συγκίνησε λίγο πριν τα Χριστούγεννα όλη την Ελλάδα: Μια γυναίκα, στα 67 της χρόνια, έφερε στον κόσμο το παιδί του παιδιού της, για να χαρίσει έτσι το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε στους αγαπημένους της.
Η κυρία Αναστασία, δυο μέρες αφού έφερε στον κόσμο το υγιέστατο μωράκι, βάρους μόλις ενός κιλού και 20 γραμμαρίων, δηλώνει πως «νιώθει πιο πολύ γιαγιά» και θεωρεί αυτονόητο αυτό που έκανε. Να ζήσει δηλαδή μια εγκυμοσύνη, που έφτασε κανονικά ως τους επτάμησι μήνες, και τελικά να γεννήσει ένα βρέφος - το εγγόνι της!
Η 67χρονη γιαγιά γέννησε την εγγονή της την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, ως παρένθετη μητέρα και καταγράφηκε στα παγκόσμια ιατρικά αρχεία, ως η μεγαλύτερη σε ηλικία παρένθετη μητέρα, καθώς η κόρη της αδυνατούσε λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας.
«Δεν ξέρω πόσες φορές είναι παιδί μου, 3-4, δεν ξέρω» λέει περιχαρής η νέα γιαγιά και προκαλεί δάκρυα χαράς σε όσους ακούν την ιστορία της. «Γιατί να μην την πάρω», ανταπαντά όταν την ρωτούν πώς πήρε την απόφαση και εξηγεί πως όταν είδε πόσο στεναχωρήθηκε το παιδί της όταν έμαθε πως δεν θα μπορούσε να μείνει έγκυος, δεν το σκέφτηκε στιγμή: «Λέω "εγώ"»! Κι όσον αφορά τα κακά σχόλια που τυχόν άκουσε, λέει πάλι χωρίς δισταγμό: «Δεν με ενδιέφερε»!
Η εξωσωματική γονιμοποίηση και η εμβρυομεταφορά πραγματοποιήθηκε μετά από άδεια που χορηγήθηκε από την αρμόδια δικαστική αρχή. Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα αρτιότερα και προοδευτικότερα νομοθετικά πλαίσια στην Ευρώπη για την παρένθετη μητρότητα. Για να ξεκινήσει η διαδικασία εμφύτευσης του εμβρύου, που έχει προκύψει από γενετικό υλικό του ζεύγους, σε μία άλλη γυναίκα, πρόθυμη και ικανή να το κυοφορήσει, πρέπει να έχει προηγηθεί δικαστική απόφαση. Το ζεύγος καταθέτει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις που αποδεικνύουν την αδυναμία τεκνοποίησης.
Όπως ανέφερε ο μαιευτήρας γυναικολόγος, Κωνσταντίνος Πάντος, διευθυντής της «ΓΕΝΕΣΙΣ» Αθηνών, «για εμάς, αυτό το περιστατικό ήταν ακόμη μία μεγάλη επιστημονική πρόκληση και ακόμη ένα σύνορο που θέλαμε να ξεπεράσουμε. Μοναδικές επιτυχίες όπως αυτή αποτελούν, άλλωστε, και τον λόγο που η Ελλάδα έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να αποτελεί την αφετηρία του ονείρου για πολλά υπογόνιμα ζευγάρια από κάθε γωνιά της γης».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι αυτό το ιατρικό επίτευγμα αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων γιατρών, οι οποίοι πρωτοπορούν παγκοσμίως.
Πηγή: Πρώτο Θέμα