Suzan Alguboury: Από τη Βαγδάτη στην Κύπρο, στέλνει μήνυμα ειρήνης σε όλη τη γη

"Τα Χριστούγεννα όπως διδάχθηκα εδώ στην Κύπρο σημαίνουν τη γέννηση του Θεανθρώπου που συμβολίζει την αγάπη και την ειρήνη. Όπως βιώνουν όλοι εδώ με τόση αγάπη τη μέρα αυτή, θα την γιορτάζω και γω μαζί τους με σεβασμό, κάνοντας τις ευχές μου για ένα καλύτερο κόσμο χωρίς πόλεμο". 
 
Με αυτά τα λόγια η Suzan Alguboury το 19χρονο κορίτσι από τη Βαγδάτη που κατάφερε πριν από λίγους μήνες να τραβήξει τα βλέμματα όλων παρευλαύνοντας με μαντήλα στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου εύχεται για το 2017 ένα κόσμο γεμάτο ειρήνη. Η ίδια, έζησε τον πόλεμο και την προσφυγιά σε μια πολύ τρυφερή ηλικία και πολλές εικόνες, όπως η ίδια εξομολογείται, θα την ακολουθούν για μια ζωή.  Αυτός ήταν και ο λόγος που την έφερε στο νησί μας, το οποίο την αγκάλιασε ζεστά μαζί με την οικογένειά της. 
 
Πόσα χρόνια ζεις στην Κύπρο;
Στην Κύπρο ήρθαμε με την οικογένειά μου τον Απρίλη του 2009.

Πόσο χρονών είσαι;
Γεννήθηκα το 1997. Πηγαίνω στην τρίτη λυκείου. Είμαι τελειόφοιτη στην Γ' Τεχνική Σχολή Λεμεσού.
 
Τι ήταν αυτό που σας έκανε οικογενειακώς να πείτε ότι θέλετε να ζήσετε για πάντα σε αυτή τη χώρα;
Ο πόλεμος στη χώρα μου μας έφερε στην Κύπρο. Αυτό που μας έκανε να εγκατασταθούμε μόνιμα είναι η ασφάλεια που υπάρχει εδώ, η παιδεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα που διασφαλίζονται και υποστηρίζονται.

Ήταν εύκολη η προσαρμογή σας στην Κύπρο; Είχατε βοήθεια;
Η προσαρμογή μου γενικά στην Κύπρο ήταν εύκολη γιατί βρήκα υποστήριξη, αγάπη και βοήθεια από τους Κύπριους χωρίς να αποτελέσουν εμπόδιο οι θρησκευτικές που πεποιθήσεις.

Έχεις αδέλφια;
Ναι, η οικογένειά μου είναι εξαμελής. Είμαστε τρία αγόρια και ένα κορίτσι. Ο μικρότερος αδερφός μου γεννήθηκε στην Κύπρο.

Πώς θα χαρακτήριζες τους ανθρώπους εδώ;
Οι άνθρωποι εδώ στην Κύπρο είναι πολύ φιλικοί και ξέρουν τι σημαίνει πόλεμος αφού όπως γνωρίζω, το 1974 έζησαν και αυτοί αυτό που έζησα εγώ. Έτσι, με αγκάλιασαν με αγάπη.

Τι θυμάσαι από τη ζωή στη Βαγδάτη;
Στη Βαγδάτη θυμάμαι την καταστροφή, το χάος, το θάνατο, τα χαμένα όνειρα. Υπάρχουν εικόνες πολέμου, εγκλήματα πολέμου που όσο κι αν προσπαθώ να ξεχάσω ξέρω πως θα με ακολουθούν για μια ζωή.
 
Έχεις συγγενείς εκεί ή έφυγαν όλοι;
Οι συγγενείς μου απ’ ότι ξέρω έφυγαν όλοι προς άγνωστο προορισμό. Μέχρι σήμερα έχω επικοινωνία με μερικούς που είναι σε διάφορα μέρη της Ευρώπης σαν πρόσφυγες. Άλλοι δεν ξέρω καν αν βρίσκονται στη ζωή.

Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα. Πώς βιώνει μια μουσουλμάνα αυτές τις γιορτινές μέρες στην Κύπρο;
Τα Χριστούγεννα όπως διδάχθηκα εδώ στην Κύπρο σημαίνουν τη γέννηση του Θεανθρώπου που συμβολίζει την αγάπη και την ειρήνη. Όπως βιώνουν όλοι εδώ με τόση αγάπη τη μέρα αυτή, την γιορτάζω και γω μαζί τους με σεβασμό, κάνοντας τις ευχές μου για ένα καλύτερο κόσμο χωρίς πόλεμο.

Ειδικά φέτος, για εκατομμύρια ανθρώπους, χριστιανούς αλλά και μουσουλμάνους τα Χριστούγεννα δε θα είναι γιορτινά λόγω του πολέμου και της προσφυγιάς. Είναι κάτι που σε προβληματίζει ως παιδί προσφύγων;
Σίγουρα με προβληματίζει γιατί έζησα τον πόλεμο και τις συνέπειες του πολέμου και θέλω, όπως έμαθα και στο σχολείο, να στείλω με οποιαδήποτε προσευχή, σε Μουσουλμάνους και Χριστιανούς, ή οποιασδήποτε άλλη θρησκεία, το μήνυμα της ειρήνης.  
 
Πριν από λίγο καιρό άθελά σου κατάφερες να τραβήξεις τα βλέμματα πάνω σου παρελαύνοντας με μαντήλα την 28η Οκτωβρίου. Ποια ήταν τα σχόλια που αποκόμισες μετά;
Τα περισσότερα σχόλια ήταν θετικά προς εμένα και όπως ο Κυπριακός Ελληνισμός στήριξε την οικογένειά μου και μένα, στηρίζω και γω όπως μπορώ τον Κυπριακό Ελληνισμό με σεβασμό στις παραδόσεις και τις εθνικές γιορτές.

Θα ήθελες να σπουδάσεις;
Θέλω να σπουδάσω γραφικές τέχνες.

Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;
Το ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να διαβάζω την ιστορία της Κύπρου.

Θα ήθελες να στείλεις κάποιο μήνυμα;
Εύχομαι να έχουμε ειρήνη σε όλο τον κόσμο, να τελειώσει ο πόλεμος και να ησυχάσει η γη. Να καταλάβουν κάποιοι ότι μπορούμε να ζήσουμε μαζί κι ας είναι διαφορετική η πίστη ή η γνώμη μας. Εύχομαι σε όλους καλά Χριστούγεννα, καλές Γιορτές και καλή Πρωτοχρονιά και μακάρι το 2017 να μην είναι απλά ένας αριθμός αλλά να αλλάξει και την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία προς το καλύτερο.
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Κλήρωση Τζόκερ-Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 17 εκατ. ευρώ
Ψηφίστηκε νόμος για μεγαλύτερη διαφάνεια στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης
Ολιγόλεπτες διακοπές κυκλοφορίας την Κυριακή στην περιοχή Μονής λόγω έργων
Στις τοπικές αρχές η αρμοδιότητα για επικίνδυνες οικοδομές μέχρι 31 Μαρτίου
Συνέχιση επιδοτήσεων για αδύναμους και πάταξη αισχροκέρδειας ζητεί η Ένωση Καταναλωτών
Θα φωταγωγηθεί με χρυσό χρώμα για τον παιδικό καρκίνο η Βουλή
Συμβουλές Δήμου Λεμεσού προς δημότες ενόψει βροχοπτώσεων
Υπέρ επιμήκυνσης πληρωμής εξωδίκων και αύξησης ορίου βαθμών ποινής ο Βαφεάδης
Στη Νομική Υπηρεσία το επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο για τα ασθενοφόρα
Παράταση μεταφοράς ευθύνης ελέγχου επικίνδυνων οικοδομών σε ΕΟΑ ως Μάρτιο 2025