Ελεύθερος υπό όρους ο Μιχάλης Ζολώτας
11:50 - 23 Δεκεμβρίου 2016
Ελεύθερος υπό όρους, με σημερινή απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, αφέθηκε ο Μιχάλης Ζολώτας, είναι ένας εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση της φερόμενης δωροδοκίας του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με 1 εκ. ευρώ από την εταιρεία Focus.
Ο κ. Ζολώτας θα παρουσιαστεί ενώπιον του Δικαστηρίου στις 16 Ιανουαρίου το οποίο θα αποφασίσει την παραπομπή της υπόθεσης σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.
Υπενθυμίζεται ότι το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου είχε κάνει δεκτό το αίτημα έκδοσης των κυπριακών Αρχών για τον εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα παρά την περί του αντίθετου εισήγηση του εισαγγελέα, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει αόριστα τα στοιχεία που είχαν προσκομίσει με το σχετικό αίτημα οι κυπριακές Αρχές και είχε ζητήσει αναβολή της υπόθεσης μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Στον Άρειο Πάγο είχε προσφύγει ο ίδιος ο κ. Ζολώτας μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που είχε επίσης αποφανθεί θετικά ως προς την έκδοσή του.
Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο αποδέχτηκε, στο μεταξύ, αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας για έκδοση εντάλματος σύλληψης από τώρα, όπως είχαν αναφέρει την Τετάρτη στο ΚΥΠΕ έγκυρες πηγές, εναντίον του επίσης κατηγορούμενου στην υπόθεση Κυριάκου Μάγειρα προκειμένου να είναι παρών στις 16/1/2017, ημερομηνία κατά την οποία το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας θα επιχειρήσει εκ νέου να παραπέμψει την υπόθεση σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.
Εκτός από τους Χριστοδούλου, Ζολώτα και Μάγειρα, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι επίσης η κόρη του Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης, ο Μιχάλης Φόλε και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group – MIG(πρώην Marfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp., ως νομικά πρόσωπα. Κατηγορούμενος ήταν και ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος όμως απεβίωσε.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 29 κατηγορίες που αφορούν τα εξής 7 αδικήματα: (1) Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, (2) Δεκασμός δημόσιου λειτουργού, (3) Ενεργός δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων, (4) Δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, (5) Κατάχρηση εξουσίας, (6) Κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, και (7) Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Πηγή: ΚΥΠΕ