Ελεύθεροι όλοι οι επιβάτες στη Μάλτα - Ζήτησαν άσυλο οι αεροπειρατές

Αίσιο τέλος είχε η αεροπειρατεία που εκτυλίχθηκε το μεσημέρι σε αεροσκάφος της εταιρείας AFRIQIYAH AIRWAYS  που εκτελούσε εσωτερική πτήση στη Λιβύη, αφού σύμφωνα με ξένα δίκτυα όλοι οι επιβάτες απελευθερώθηκαν και είναι ασφαλείς.

Οι αεροπειρατές αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος μαζί με το πλήρωμα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας.

Στις εικόνες που μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα, διακρίνεται ένας αεροπειρατής, φορώντας χειροπέδες, να απομακρύνεται από το αεροσκάφος από στρατιώτες της Μάλτας.

Οι αεροπειρατές παραδόθηκαν, τους έγινε σωματικός έλεγχος και τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας στο Twitter.
Δείτε live εικόνα από το αεροδρόμιο της Μάλτας 

 
Προηγούμενη ενημέρωση

Σύμφωνα με αξιωματούχο ασφαλείας, ο πιλότος επιχείρησε να προσγειωθεί στη Λιβύη, αλλά ο αεροπειρατής (ή αεροπειρατές) αρνήθηκαν. Ο πιλότος ενημέρωσε σχετικά τον πύργο ελέγχου της Τρίπολης και στη συνέχεια διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες.

Στρατιώτες παρατάχθηκαν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το αεροπλάνο καθώς ήταν σταματημένο στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης και κανένας δεν φάνηκε να εισέρχεται ή να εξέρχεται από αυτό. Οι κινητήρες του βρίσκονταν σε λειτουργία ακόμη και 45 λεπτά μετά την προσγείωσή του, σύμφωνα με την εφημερίδα.

 
 

Ο αεροπειρατής είπε στο πλήρωμα ότι ήταν "φιλο-Κανταφικός" και ότι προτίθετο να αφήσει τους 111 επιβάτες να εγκαταλείψουν το Airbus A320, αλλά όχι και το επταμελές του πλήρωμα, αν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά του, σύμφωνα με την εφημερίδα Times της Μάλτας.

Η ίδια πηγή προσθέτει ότι όλες οι άλλες πτήσεις από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Μάλτας ματαιώθηκαν ή υποχρεώθηκαν να αλλάξουν προορισμό.

Πάντως δεν αποκλείεται οι αεροπειρατές να προέρχονται από ομάδες που υποστηρίζουν τον πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμαρ Καντάφι.
 

Ο μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: "Ενημερώθηκα για μία κατάσταση πιθανής αεροπειρατείας μίας εσωτερικής πτήσης της Λιβύης που κατευθύνεται στη Μάλτα. Είναι έτοιμες επιχειρήσεις ασφαλείας και αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων-ΤΜ".

Δεν είναι σαφές το περιεχόμενο των αιτημάτων του αεροπειρατή και το αν έχει συνεργούς.

Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την Σέμπχα της νοτιοδυτικής Λιβύης και κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης, μία διαδρομή που διαρκεί λίγο περισσότερο από δύο ώρες. Η αεροπορική εταιρεία Afriqiyah Airways είναι κρατική. Το μικρό αυτό νησί της Μεσογείου και μέλος της ΕΕ, η Μάλτα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων βορείως της Τρίπολης. Ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι σκοτώθηκε στην εξέγερση το 2011 και η χώρα μαστίζεται έκτοτε από βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε φατρίες.

Δειτε Επισης

Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι, οι ενέργειές μας μιλούν από μόνες τους-Ανακοίνωση Νετανιάχου
Ισοπεδώνει τη Ράφα το Ισραήλ-Kοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο οι IDF
Κάμαλα Χάρις: «Αν κάποιος εισβάλει στο σπίτι μου, θα τον πυροβολήσω»
Σε τρομοκρατικά κίνητρα ενδέχεται να οφείλεται η επίθεση με μαχαίρι στην Ολλανδία
Παγκόσμια φρενίτιδα στην πρεμιέρα της κυκλοφορίας του iPhone 16-Ουρές απο ΗΠΑ μέχρι Ρωσία
Ποιος ήταν ο «Παγκόσμιος Τρομοκράτης» της Χεζμπολάχ, στόχος των Ισραηλινών στην αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό
Τουλάχιστον 8 νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό-Νεκρός και ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολά
Ο Νετανιάχου αναβάλλει την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη λόγω της κατάστασης στο βόρειο Ισραήλ
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ ο στόχος της επίθεσης στη Βηρυτό-Τρεις νεκροί και 17 τραυματίες
Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές λίγο προτού αυτοί εκραγούν