Κοτζιάς: Λύση χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς εγγυήσεις
18:40 - 23 Δεκεμβρίου 2016
Κοτζιάς: Λύση χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς εγγυήσεις
Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής της Ελλάδας στην παρουσία Κασουλίδη
Η λύση του Κυπριακού στηρίζεται και πρέπει να στηρίζεται με ομοψυχία από την Ελλάδα, που στέκεται δίπλα στον Κυπριακό λαό και στην Κυπριακή κυβέρνηση, υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι «συμφωνήσαμε ότι στηρίζουμε μια ορθολογική, αποτελεσματική, λειτουργική λύση του Κυπριακού, που σημαίνει μια Κύπρο χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής, σημαίνει μια Κύπρο χωρίς εγγυήσεις». ,Συμπλήρωσε ότι για τρίτη φορά μέσα στον τελευταίο μήνα ενημέρωσε τα κόμματα της Βουλής και πως αυτή ήταν η δεύτερη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ για την Κύπρο.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι συμφωνήθηκε να ενταθεί η ανταλλαγή γνωμών ανάμεσα στα κόμματα και τους ειδικούς που διαθέτει το κάθε κόμμα και να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία ανάμεσα τους. Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε επίσης ότι συζητήθηκαν οι προετοιμασίες που γίνονται ενόψει των συναντήσεων στις 9 και 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, ότι ανέλυσε τα πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν μπροστά μας και τον τρόπο που μεθοδεύει την λύση η ελληνική κυβέρνηση.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου ως προς το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τουρκία ενόψει και της σχεδιαζόμενης συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν και της διάσκεψης της Γενεύης, ο Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε ότι η Ελλάδα θέλει έναν γείτονα που να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο δημοκρατικός και περισσότερο εξευρωπαϊσμένος. Θέλει έναν γείτονα που να μην είναι νευρικός και να αντιλαμβάνεται ότι τα μακρόχρονα συμφέροντά του είναι να στηρίζεται και εκείνος στο Διεθνές Δίκαιο και να μην το ανατρέπει.
Ως προς την προετοιμασία της ενδεχόμενης συνάντησης Τσίπρα – Ερντογάν, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε ότι θα γίνει προς το παρόν συνάντηση των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας. Σε αυτή την συνάντηση θα γίνει διερεύνηση των προθέσεων. Υπενθύμισε ότι στη διαπραγμάτευση για το σχέδιο Ανάν είχαν γίνει δύο συναντήσεις, μία στην Κωνσταντινούπολη και μία στην Αθήνα, ομάδων που ασχολούνταν με το Κυπριακό, και μετά στο Μπουργκενστόκ δύο συναντήσεις Καραμανλή – Ερντογάν, δύο συναντήσεις Καραμανλή - Ανάν και μία Καραμανλή – Ερντογάν – Ανάν, από τις οποίες δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Μελετώντας τις παλιές διαπραγματεύσεις, τότε υπήρχε μια άποψη ότι κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσαν να διατηρηθούν οι συνθήκες εγγυήσεων και οι συνθήκες συμμαχίας και να μην καταργηθούν ολότελα τα παρεμβατικά δικαιώματα των Τούρκων. Και τα τρία αυτά σήμερα, τα παρακολουθούμε με πατριωτική συνέπεια αλλά σε διαφορετική κατεύθυνση" προσέθεσε.