Ποιες είναι οι Exxon Mobil και Qatar Petroleum

Με Exxon Mobil και Qatar Petroleum θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία και η κοινοπραξία να αποκτήσει τα δικαιώματα έρευνας και ανάπτυξης του περιζήτητου τεμαχίου 10.

Μια εξέλιξη εξέχουσας σημασίας καθώς μπορεί να περικλείει πολιτικές παραμέτρους με αντίκτυπο στο κυπριακό μιας και νέος υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, στην κυβέρνηση Τραμπ, θα είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil, Rex W. Tillerson. 

Ποιοί είναι όμως οι δυο κολοσσοί που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αποκτήσουν το τεμάχιο που γειτνιάζει με το γιγαντιαίο κοίτασμα Ζορ, στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. 

Η Exxon Mobil είναι μια εταιρεία με ιστορία 125 ετών και δράσεις στις περισσότερες χώρες του κόσμου με γνωστά brands όπως τα Exxon, Esso και Mobil.

Για να κατανοήσουμε το μέγεθος της αρκεί να αναφέρουμε πως χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός οργανισμός ενέργειας και παράγει το 3% του συνολικού πετρελαίου παγκοσμίως και το 2% της παγκόσμιας ενέργειας. 

Τόσο η Exxon όσο και η Μobil είναι «απόγονοι» της Standard Oil, η οποία ιδρύθηκε το 1870 από τον John D. Rockefeller στο Οχάιο της Αμερικής. Μαζί συγχωνεύτηκαν στις 30 Νοεμβρίου 1999, ενώ πρόεδρος και CEO είναι ο Rex W. Tillerson.   
Ο τζίρος της εταιρείας το 2015 ανήλθε στα $268.88 δις. ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα $21.96 δισ., το ενεργητικό της εταιρείας αποτιμάται στα $349.49 δις  και το σύνολο ιδίων κεφαλαίων στα $170.81 δις. 
Το 2015 εργοδοτούσε 75.300 άτομα προσωπικό.  

Στην ετήσια έκθεση του 2015, η εταιρεία προέβλεπε ότι με βάση την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού ως το 2040 η συνολική ζήτηση σε ενέργεια θα αυξηθεί κατά 25%. 
Ειδικότερα, η ζήτηση ενέργεια στις μεταφορές θα αυξηθεί κατά 30%, μια αύξηση που θα ευθύνεται για το 60% της ζήτησης σε υγρά καύσιμα ως το 2040. 
Παράλληλα, η εταιρεία προέβλεψε αύξηση 65% στην ζήτηση ηλεκτρισμού, ενώ χαρακτήρισε το φυσικό αέριο ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή υγρής ενέργειας στα επόμενα χρόνια, με αύξηση 50% στη ζήτηση. Μάλιστα, το 45% να προέρχεται από την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. Σε αυτά τα πλαίσια η εταιρεία ανέφερε πως οι επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου ως το 2040 θα φτάσουν τα $25 τρις. 

Η ExxonMobil διαθέτει ένα πολυδιάστατο χαρτοφυλάκιο με επενδύσεις και δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο. Συνολικά διαθέτει 23 διυλιστήρια σε 14 χώρες με δυνατότητα διύλισης 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. 
Έχει παρουσία σε χώρες όπως Ρωσία, Καναδάς, Μεξικό, Αργεντινή, Γερμανία, Αγγλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Αγκόλα, Γουινέα, Υεμένη, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, Ταϊλάνδη, Άμπου Ντάμπι, Αυστραλία, Μαλαισία, Κατάρ, Ιράκ και Ινδονησία, 

Από την άλλη, η Qatar Petroleum είναι η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Κατάρ και διαχειρίζεται όλες τις δραστηριότητες της χώρας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, περιλαμβανομένου έρευνας, παραγωγής, διύλισης, εξαγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσης. 

Ιδρύθηκε το 1974 και η έδρα της βρίσκεται στην Ντόχα του Κατάρ. Πρόεδρος και CEO της εταιρείας είναι ο Saad Sherida Al Kaabi. 

Τα έσοδα της εταιρείας το 2014 ανήλθαν σε $46,3 δις ενώ τα κέρδη έφτασαν τα $30,9 δις. δολάρια. 
Το 47% των εξαγωγών πάει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ το 42% στην Ιαπωνία. Το 4% προορίζεται για Σιγκαπούρη, το 5 για το Ομάν, το 2% για την Ινδονησία και 1% για την Κένυα.