Ευρωβαρόμετρο: Μετανάστευση και τρομοκρατία οι μεγαλύτερες ανησυχίες των Ευρωπαίων

  Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να θεωρούν τη μετανάστευση και την τρομοκρατία ως τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σήμερα και υποστηρίζουν σθεναρά τις πολιτικές προτεραιότητες της Κομισιόν, σύμφωνα με στοιχεία του ευρωβαρόμετρου που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν στις Βρυξέλλες και τις εθνικές πρωτεύουσες των κρατών μελών.

Σύμφωνα με την έρευνα η μετανάστευση και η τρομοκρατία εξακολουθούν να θεωρούνται ως τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ, αν και σε ελαφρώς μικρότερο βαθμό απ` ό, τι φάνηκε στην τελευταία έρευνα την άνοιξη του 2016. Η υποστήριξη των προτεραιοτήτων και των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει ισχυρή και έχει αυξηθεί από την άνοιξη του 2016.

Οι περισσότεροι πολίτες που ερωτήθηκαν σχετικά με τις κυριότερες ανησυχίες τους, εξακολουθούν να αναφέρουν τη μετανάστευση ως το σημαντικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ (45%, μείον 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την άνοιξη του 2016). Η τρομοκρατία (32%, μείον 7) παραμένει το δεύτερο ζήτημα που αναφέρεται συχνότερα. Προηγείται κατά πολύ της οικονομικής κατάστασης (20%, συν 1), της κατάστασης των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών (17%, συν 1) και της ανεργίας (16%, συν 1). Η μετανάστευση είναι η υπ` αριθμόν ένα ανησυχία για την ΕΕ σε όλα τα κράτη μέλη, με εξαίρεση την Ισπανία και την Πορτογαλία.

 Σε εθνικό επίπεδο, οι κυριότερες ανησυχίες είναι η ανεργία (31%, μείον 2) και η μετανάστευση (26%, μείον 2). Η οικονομική κατάσταση βρίσκεται στην τρίτη θέση (19%, αμετάβλητη).

Σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα της άνοιξης του 2016, η στήριξη στα ζητήματα προτεραιότητας που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αυξηθεί περαιτέρω. Όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης, το 69% των Ευρωπαίων τάσσεται υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το 61% αντιμετωπίζει θετικά τη μετανάστευση από τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, το 56% δεν συμφωνεί με τη μετανάστευση από χώρες εκτός ΕΕ.

Το 81% των Ευρωπαίων τάσσεται υπέρ της «ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών της ΕΕ, οι οποίοι μπορούν να ζουν, να εργάζονται, να σπουδάζουν και να αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα οπουδήποτε στην ΕΕ». Η πλειονότητα των ερωτηθέντων υποστηρίζει την ελεύθερη κυκλοφορία σε όλες τις χώρες.

Επιπλέον η στήριξη στο ευρώ παρουσιάζει μικρή αύξηση (58% στο σύνολο της ΕΕ και 70% στην Ευρωζώνη).

Όσον αφορά τις επενδύσεις εντός της ΕΕ, το 56% των Ευρωπαίων συμφωνεί με τη διάθεση δημόσιων κονδυλίων για την τόνωση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα σε επίπεδο ΕΕ.

Η εμπιστοσύνη στην ΕΕ είναι μεγαλύτερη από την εμπιστοσύνη στις εθνικές κυβερνήσεις· η ιθαγένεια της ΕΕ παραμένει ακλόνητη

Συνεχίζοντας τη θετική τάση που διαπιστώθηκε στην έρευνα της άνοιξης του 2016, το επίπεδο εμπιστοσύνης στην ΕΕ αυξήθηκε σε 36% (από 33%). Η εμπιστοσύνη στα εθνικά κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις έχει επίσης αυξηθεί, αλλά εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με την εμπιστοσύνη στην ΕΕ.

Το 38% των Ευρωπαίων έχει ουδέτερη εικόνα για την ΕΕ, ένα ποσοστό που παρέμεινε αμετάβλητο από την άνοιξη του 2015. Το ποσοστό των Ευρωπαίων που έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ σημείωσε κάποια αύξηση και ανέρχεται σε 35%, ενώ το ποσοστό αυτών που έχουν αρνητική εικόνα μειώθηκε (25%).

Τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους θεωρούν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ, λίγο κάτω από το ανώτατο ποσοστό του 42% που καταγράφηκε την άνοιξη του 2014 και την άνοιξη του 2015.

Το 67% των Ευρωπαίων αισθάνονται ότι είναι πολίτες της ΕΕ.

Το πρόγραμμα Erasmus είναι πολύ πιο γνωστό απ΄ ό,τι το 2009: περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους έχουν ήδη ακούσει γι΄ αυτό. Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων (86%) έχει θετική εικόνα αυτού του προγράμματος.

Τέλος η Συνθήκη της Ρώμης θεωρείται ως θετικό γεγονός στην ιστορία της Ευρώπης από το 69% των Ευρωπαίων. Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η πλειοψηφία των πολιτών σε όλα τα κράτη μέλη.
 
Επιπλέον το 66% των Ευρωπαίων συμφωνεί ότι η ΕΕ είναι τόπος σταθερότητας σε έναν ταραγμένο κόσμο. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε όλα τα κράτη μέλη συμμερίζεται την ίδια άποψη.  Το 60% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο ανοίγει προοπτικές για τη νεολαία της Ευρώπης. Το 82% των Ευρωπαίων συμφωνεί ότι η οικονομία της ελεύθερης αγοράς πρέπει να συμβαδίζει με ένα υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας.

Περισσότεροι από έξι στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύουν ότι πρέπει να λαμβάνονται περισσότερες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά διάφορους τομείς. Οκτώ στους δέκα δηλώνουν ότι αυτό πρέπει να ισχύει στις περιπτώσεις «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και «προώθησης της δημοκρατίας και της ειρήνης» (80% και στις δύο περιπτώσεις). Περισσότεροι από επτά στους δέκα έχουν την ίδια άποψη για την «προστασία του περιβάλλοντος» (77%), «την προώθηση της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών» (73%) και την «αντιμετώπιση των ζητημάτων μετανάστευσης από χώρες εκτός ΕΕ» (71%).

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το 2024 η χρονιά που επισφράγισε την πλήρη μεταβολή της εικόνας στο μεταναστευτικό-Πώς διαμορφώθηκαν τα δεδομένα
Ακτινογραφούν τα δεδομένα και επεξεργάζονται αλλαγές στα επιδόματα που παραμένουν τα ίδια εδώ και χρόνια
Αλλάζουν πρόνοιες στην πρόταση Νόμου για σχολικό και εργασιακό εκφοβισμό-Από το νέο έτος η συζήτηση
«Είναι τρομερό να υπάρχει τόση ανάγκη για βοήθεια... Το 2024 13,400 συνάνθρωποι έλαβαν βοήθεια»
Καλεί την Κύπρο να πάρει μέτρα η Ευρώπη για την κλιματική αλλαγή-Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν και οι προκλήσεις
Αθωώθηκε η Ελληνίδα που ήταν εγκλωβισμένη για μήνες στην Τουρκία-Είχε κατηγορηθεί για κλοπή
Χειροπέδες σε 41χρονο που καταζητούσαν οι ελληνικές Αρχές-Καταδικάστηκε ερήμην του σε φυλάκιση για ληστεία
Μετά τους Αζέρους βλέπουν και οι ΗΠΑ ρωσικό δάκτυλο στη πτώση του αεροσκάφους-Σιγή ιχθύος από Αστάνα
Χτύπημα του Ισραήλ στο αεροδρόμιο της Σαναά-Τρεις νεκροί από τα πλήγματα
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονη χιονόπτωση για δεύτερο βράδυ στο Τρόοδος-Χριστουγεννιάτικο σκηνικό