Με στρατούς και εγγυήσεις θα είναι αδύνατη η εξεύρεση λύσης

Με στρατούς και εγγυήσεις θα είναι αδύνατη η εξεύρεση λύσης, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αντιστρέφοντας την τουρκική θέση ότι χωρίς στρατό και εγγυήσεις δεν συζητούν.
 
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο επίσκεψης σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς, ο ΠτΔ είπε ωστόσο ότι δεν θα ήθελε να πει περισσότερα πάνω σε αυτό το θέμα με δεδομένη τη θέση ότι πρέπει να κρατούμε τη ψυχραιμία και την αποφασιστικότητά μας και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων "να θέσουμε αυτά που δικαιωματικά κάθε κράτος μπορεί να αξιεί".

Να θυμίσουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας στην εκπομπή “Ειδικές Αποστολές” της ΕΡΤ είχε τονίσει ότι “εάν θέλει η Άγκυρα το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί, προσθέτωντας πως” έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και ότι αν η Τουρκία έχει τη βούληση, υπάρχει και η ευκαιρία”.
 
Ο κ. Αναστασιάδης είχε σημειώσει στην εκπομπή ότι ελπίζει να γίνουν αποδεκτές και οι ευαισθησίες της ελληνοκυπριακής πλευράς ενώ όσον αφορά στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας ανέφερε ότι δεν βλέπει μετά τη λύση να υπάρχει λόγος παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων.

 Στην ίδια εκπομπή ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων, ειχε πει πως «δυστυχώς η δυσπιστία ακόμα υπάρχει” και πως “είναι ανάγκη να αναπτύξουμε νέα αντίληψη και αυτό δεν μπορεί να γίνει από την πρώτη ημέρα».

Ο κ. Ακιντζί είχε τονίσει εξάλλου ότι οι Τουρκοκύπριοι βλέπουν την ασφάλειά τους μέσω της Τουρκίας και ότι αυτό εξαρτάται από την ιστορία τους στο παρελθόν γιατί δεν είχαν καλές αναμνήσεις δυστυχώς. Προσέθεσε επίσης, ότι η αντίληψη περί ασφάλειας θα αλλάξει σταδιακά και ότι στην άποψη ότι από την πρώτη μέρα δεν χρειάζονται στρατιώτες και δεν χρειάζονται εγγυήσεις, η αντίδραση των Τουρκοκυπρίων δεν θα είναι ναι.
  

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα