Σημαντική απόφαση για την αντιγραφή ειδήσεων στα Κυπριακά online news portals

Το εν λόγω σώμα εξέτασε αρκετές φορές το ζήτημα οικειοποίησης ρεπορτάζ, ενώ στην τελευταία του συνεδρία κατέληξε σε απόφαση με στόχο την οριστική καταπολέμηση του φαινομένου.
Μέχρι τώρα πολλές ιστοσελίδες λειτουργούσαν αξιοποιώντας περιεχόμενο που δεν τους ανήκε. Αντέγραφαν πλήρως το ρεπορτάζ ενός συντάκτη συγκεκριμένου Μέσου και απλώς έκαναν αναφορά σε «πηγή». Στην ουσία αυτό που έπρατταν δεν ήταν απόδοση ρεπορτάζ αλλά αντιγραφή. Αυτό είναι αντιδεοντολογικό και όχι μόνο. Τίθεται θέμα κλοπής της δουλειάς δημοσιογράφου που πληρώνεται προκειμένου να γράφει για άλλο μέσο.
Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΔΕΚ, αυτό το φαινόμενο πλέον θα εκλείψει.
Πιο συγκεκριμένα, όσες ιστοσελίδες επιθυμούν να αναπαράγουν  ρεπορτάζ μιας άλλης ιστοσελίδας, θα μπορούν να το κάνουν μόνο με τους ακόλουθους δυο τρόπους:
 
  1. Να αντιγράφουν την πρώτη παράγραφο του ρεπορτάζ και εν συνεχεία να τοποθετούν σύνδεσμο και παραπομπή στην ιστοσελίδα που έχει αναδείξει το θέμα.
  2. Αν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν ολόκληρο το ρεπορτάζ, τότε θα πρέπει να το αποδίδουν εξ ολοκλήρου χωρίς να αντιγράφουν αναδημοσιεύοντας αυτούσιες αναφορές. Ταυτόχρονα θα πρέπει να κάνουν ευδιάκριτη αναφορά στην ιστοσελίδα από την οποία έχουν πάρει τα στοιχεία του ρεπορτάζ (σημ. αναφορά στην πρωτογενή πηγή).
Σε αντίθετη περίπτωση, η αρμόδια επιτροπή του ΣΔΕΚ θα εξετάζει τις περιπτώσεις των ιστοσελίδων που παραβιάζουν τον κώδικα και θα κοινοποιεί στα Μ.Μ.Ε. τις αποφάσεις της.
Με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμηθεί το φαινόμενο της «πειρατικής» δράσης ιστοσελίδων, που οικειοποιούνται τους μόχθους άλλων, χωρίς να υπολογίζουν και να σέβονται το έργο συναδέλφων.
Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΚΟΕΔ, λειτουργώντας ως σώμα αυτορρύθμισης, έχει διευθετήσει πολλές περιπτώσεις αντιγραφής δημοσιευμάτων, με τα επιθυμητά αποτελέσματα.
 

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών οι πυροβολισμοί στα Σεπόλια με τραυματία έναν 17χρονο
Κρεμλίνο: Θα εξετάσουμε την πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία, αλλά έχουμε τη δική μας θέση
Αγωγή €500.000 από Εθνική Πινακοθήκη στον Παπαδόπουλο-«Από μισό ευρώ να βάλουμε όλοι οι Χριστιανοί τα μαζέψαμε»
Το Kονκλάβιο εκ των έσω-Καρδινάλιος αποκαλύπτει τι συνέβαινε στην ψηφοφορία για τον Πάπα
Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι παραβίασε την εκεχειρία–Εκρήξεις ακούγονται στη Σριναγκάρ
Συνεχίζει να καταζητείται 39χρονος για απόπειρα φόνου στην Πάφο-Κατάφερε να διαφύγει σε καταδίωξη
Στο μικροσκόπιο του Ανθρωποκτονιών ο θάνατος της οικογένειας στο Ελληνικό-«Ποιος καθαρίζει σεντόνια νεκρών;»
Δεν προκύπτει κακόβουλη ενέργεια για την σπασμένη τζαμαρία στην Πινδάρου-Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας
Πρόεδρος Βουλής: Σταθερός σύμμαχος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ρομπέρτα Μέτσολα
Στην Κύπρο τα περιστατικά αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου ανέρχονται στα 700 ετησίως