Συνάντηση Έιντε- Ακιντζί :Οι δύο πλευρές εργάζονται εντατικά ενόψει Γενεύης

Οι δύο πλευρές εργάζονται εντατικά για να ξεπεραστούν οι διαφορές που απομένουν, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Ειντε.

Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Ειντε είπε ότι απομένουν μόνο 19 ημέρες πριν τη Γενεύη και πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές εργάζονται εντατικά για να ξεπεράσουν τις διαφορές που απομένουν και στις οποίες μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις. Κάποιες διαφορές είπε, θα αφεθούν για τους τελικούς γύρους των συνομιλιών που θα γίνουν στη Γενεύη.

Το 2016 είπε, ήταν ένα καλό έτος για τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Οταν ξεκίνησε το έτος, η φιλοδοξία ήταν να γίνει προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα μέσα στο 2016, είπε και σημείωσε ότι η διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αρχές Ιανουαρίου δεν δημιουργεί μεγάλη απόκλιση από το στόχο.

Η διεθνής στήριξη στο Κυπριακό, είναι τεράστια ανέφερε ο κ. Ειντε και επισημαίνοντας ότι το 2016 ήταν ένα κακό έτος για τις διεθνείς εξελίξεις, είπε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται στην Κύπρο γίνεται μέσα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία και έναν περίπλοκο κόσμο.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον είναι εφικτή η λύση εντός του 2017, ο κ. Ειντε απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι η σκέψη είναι ότι πρώτα θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των Κυπρίων και μετά μια διεθνής διάσκεψη. Όταν θα υπάρξει μια συνολική διευθέτηση, είπε, πρέπει να οργανώσουμε την εφαρμογή της και τα δημοψηφίσματα.

Η τελική απόφαση, συνέχισε, θα ληφθεί από τους Κύπριους.

Ερωτηθείς εάν θα ξανασυναντηθούν οι ηγέτες πριν τη Γενεύη, είπε ότι είναι προγραμματισμένη συνάντηση αύριο και στις 4 Ιανουαρίου, ενώ οι δύο ηγέτες δεν απέκλεισαν και άλλες συναντήσεις. Υπενθύμισε ότι οι δύο διαπραγματευτές θα έχουν αρκετές ακόμη συναντήσεις πριν τη Γενεύη.

Ο κ. Ειντε είπε ότι ο ίδιος θα έχει επαφές τις επόμενες εβδομάδες με τις εγγυήτριες δυνάμεις προετοιμάζοντας το έδαφος για τη Γενεύη.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δίνει διευκρινίσεις για το καθεστώς των μελών η ΕΔΕΚ-Δέχεται αιτήματα η Επιτροπή Διαπιστευτηρίων
Αντικρούει τους ισχυρισμούς εκπροσώπου της Τουρκίας για δύο κράτη ο Χατζηράφτης-«Κυριαρχία KΔ σε όλο το νησί»
Πρόταση νόμου για πιστωτικές συμβάσεις και προστασία των οφειλετών κατέθεσε η Ατταλίδου
Εισήγηση για οικονομική αυτονόμηση των σχολείων-«Θα παρέχονται κονδύλια ανάλογα με το μέγεθος τους»
Αυτόν αναζητεί η Αστυνομία για τη ληστεία σε περίπτερο στη Λεμεσό (pic)
Ένταλμα σύλληψης για κατηγορούμενο σε ιδιωτική ποινική για απάτη-Κατηγορείται πως απέσπασε €560.000 σε κρυπτονομίσματα
Τι μισθό παίρνει ο Πάπας-Πόσο θα αμείβεται ο Λέων ΙΔ'
Ν. Χριστοδουλίδης: Προετοιμαζόμαστε εντατικά για μια φιλόδοξη Προεδρία τους Συμβουλίου της ΕΕ
Το «ΘΑλΕΙΑ2021-2027» θα αυξήσει το ΑΕΠ κατά 6% μέχρι το 2029
Τραγικός θάνατος για 85χρονο στη Σιά-Καταπλακώθηκε από τρακτέρ