Γ.Παμπορίδης: Αισιόδοξος ότι η Βουλή θα ψηφίσει τα Ν/Σ για ΓεΣΥ

Αισιοδοξία ότι η Βουλή θα ψηφίσει εντός του 2017 τα νομοσχέδια για το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων που βρίσκονται ενώπιον της για να προωθηθεί η μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας, εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, τονίζοντας ότι “μόνο αισιόδοξοι μπορεί να είμαστε, γιατί την απαισιοδοξία τη βιώνουμε καθημερινά όσο δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις”.
Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Υγείας κάλεσε τα κόμματα να ανταποκριθούν στην πρόσκληση.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ύστερα από σύσκεψη στα γραφεία της ΣΕΚ με τις συντεχνίες και τους φορείς που συγκροτούν την Κοινωνική Συμμαχία, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι ενημέρωσε τα μέλη της Κοινωνικής Συμμαχίας για την πρόοδο της συζήτησης των δύο νομοσχεδίων που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής, αυτά του ΓεΣΥ και της αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων, για να προωθηθεί η μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας.
Ο κ. Παμπορίδης ευχαρίστησε τα μέλη της Κοινωνικής Συμμαχίας για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν και με τη θέρμη την οποία προσεγγίζουν το θέμα της εισαγωγής του ΓεΣΥ και τους διαβεβαίωσε σε ό,τι αφορά την Κυβέρνηση πως “θα πράξουμε ό,τι επιβάλλει το κοινό συμφέρον προκειμένου να προωθηθούν άμεσα αυτές οι μεταρρυθμίσεις” .

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον αισιοδοξεί πως εντός του 2017 θα υπάρξει κατάληξη, ο κ. Παμπορίδης απάντησε καταφατικά και σημείωσε ότι “αν δεν υπάρξει (κατάληξη) αυτό που θα ακολουθήσει – και δεν θέλω να ακουστώ ως καταστροφολόγος – θα βαραίνει αυτούς που θα αρνηθούν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του κόσμου για την αλλαγή”.

“Δεν έχουμε επιλογή να είμαστε απαισιόδοξοι”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “μόνο αισιόδοξοι μπορεί να είμαστε γιατί την απαισιοδοξία την βιώνουμε καθημερινά όσο δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις”.
Μιλώντας εκ μέρους των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι η σημερινή σύσκεψη έχει ως στόχο "την αξιολόγηση των εξελίξεων και την αποστολή ξεκάθαρων μηνυμάτων ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδεχθούμε οποιαδήποτε παρέκκλιση από το στόχο, όπως αυτός έχει καθοριστεί ξεκάθαρα μέσα από την παραπομπή των δύο νομοσχεδίων ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής".

“Αναμένουμε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά και δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε πισωγύρισμα στη βάση αυτών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την προσπάθεια που γίνεται από κάποιους κύκλους, εξυπηρετώντας αλλότρια και οικονομικά συμφέροντα για διαφοροποίηση του πλαισίου καθορισμού του ΓεΣΥ”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μάτσας είπε ότι εντός του 2017 θα πρέπει να έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός του λογισμικού συστήματος, το οποίο είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να λειτουργήσει το ΓεΣΥ και την ίδια στιγμή θα πρέπει να ψηφιστούν τα δύο νομοσχέδια τα οποία θα πρέπει να κατατεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής έτσι ώστε το σύνολο των πολιτικών κομμάτων να τοποθετηθεί ξεκάθαρα σε σχέση με την πραγματική πρόθεση τους για εφαρμογή του ΓεΣΥ και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του ΓεΣΥ να μπορέσουν να εφαρμοστούν σταδιακά”.

Σε σχέση με την σύσκεψη, ο κ. Μάτσας είπε ότι “στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για προώθηση του ΓεΣΥ στη βάση των πολιτικών αποφάσεων που έχουν ληφθεί στη σύσκεψη του προεδρικού από το σύνολο των πολιτικών αρχηγών έχει δημιουργηθεί μία Κοινωνική Συμμαχία στην οποία συμμετέχουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και η ομοσπονδία Πασχόντων και Φίλων και άλλες κοινωνικές ομάδες έτσι ώστε να κατοχυρώσουν ότι το ΓεΣΥ έχει τη φιλοσοφία του μονοασφαλιστικού συστήματος με τις αναβαθμισμένες αρμοδιότητες του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας έτσι ώστε να μπορεί να παρέχει ένα καθολικό σύστημα ποιοτικής υγείας για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του συνόλου της κοινωνίας”.

Ανέφερε ότι η εξειδικευμένη αναλογιστική μελέτη η οποία έχει επικυρωθεί το 2013, έχει καταδείξει ότι με βάση τα δεδομένα και της πραγματικότητες της Κύπρου και τα μεγέθη της οικονομίας προκρίνεται ως η μόνη επιλογή το μονοασφαλιστικό σχέδιο υγείας και πρόσθεσε ότι στόχευση και δέσμευση της Κοινωνικής Συμμαχίας είναι “να κατοχυρωθεί η ομαλή εξέλιξη και πορεία της εφαρμογής του ΓεΣΥ στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων και της πολιτικής φιλοσοφίας η οποία έχει ήδη καθοριστεί”.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έμιλυ Παναγιώτου & Μιράντα Χρυσοστόμου: Πρόγραμμα ΕΚΕ ‘Υγεία & Ευεξία στην Εργασία: Δικαίωμα στην Εργασία’
Άρτεμις Κοματίνα & Κωνσταντίνα Παλάλα: Υπηρεσία Στήριξης στο Πένθος (video)
«Όγκος σαν μπάλα του τένις αφαιρέθηκε μέσω των φρυδιών μου»-Aσθενής υποβλήθηκε σε καινοτόμο επέμβαση από Έλληνα γιατρό
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου
Δρ. Κυριάκος Στυλιανίδης: Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας ΠΑΣΥΚΑΦ (video)
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Μαρία Κρινή: Το έργο και η σημασία του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (video)
Η θλιβερή περίπτωση του νεότερου ανθρώπου που διαγνώστηκε με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα