"Με μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις ξεχάστε τη συμφωνία"

Μπορεί να βρεθεί τρόπος για το θέμα των εγγυήσεων ώστε η μια πλευρά να αισθάνεται ασφάλεια και η άλλη να μην αισθάνεται απειλή, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του στον τουρκικό Αλ Τζαζίρα λέγοντας ότι σε 15 χρόνια μπορεί να επαναξιολογηθεί το σύστημα των εγγυήσεων.
 
Ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε ότι μέσα σε αυτά τα 15 χρόνια θα δουν οι Τ/Κ να γίνεται, θα υπάρχει Τ/Κ πρόεδρος της ομόσπονδης δομής, θα δουν το φυσικό αέριο της Κύπρου να πηγαίνει μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη και θα δουν ότι από την φιλία της Τουρκίας κερδίζουν και οι δύο κοινότητες.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ακόμη ότι στη Γενεύη θα εργαστούν ώστε στις 11 Ιανουαρίου να κατατεθούν οι χάρτες, επισημαίνοντας ότι η Τ/κ πλευρά θα ετοιμάσει μια πρόταση για πάνω από 29,2% και η Ε/κ πλευρά ίσως για πάνω από 28,2%.

Ανέφερε ακόμη πως αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα ανοίξει ο δρόμος για δημοψήφισμα, εκτιμώντας, “χωρίς να είναι βέβαιο, ότι μπορεί να είναι στα μέσα του 2017”. Επανέλαβε δε, ότι χωρίς εκ περιτροπής προεδρία δεν μπορεί να υπάρξει ούτε και δημοψήφισμα.
 
Σε άλλη ερώτηση ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι μέχρι τις 9 Ιανουαρίου θα προσπαθήσουν όσο μπορούν να μειώσουν τις διαφορές. Είπε ακόμη ότι στη Γενεύη στις 9,10 και 11 Ιανουαρίου θα συνεχίσουν ότι έκαναν στην Κύπρο και πρόσθεσε πως θα εργαστούν με τρόπο ώστε στις 11 Ιανουαρίου να κατατεθούν οι χάρτες τους στο εδαφικό. "Εμείς θα ετοιμαστούμε για πάνω από 29,2% και εκείνοι ίσως πάνω από 28,2%. Στο θέμα των ποσοστών εμείς κάναμε ένα σοβαρό βήμα. Τώρα θα περιμένουμε να κάνουν και εκείνοι ένα βήμα. Το πρόβλημα στο Μόντ Πελεράν ήταν αυτό. Είπαμε να τελειώσουμε το εδαφικό μέχρι την τέλεια και το κόμμα και μετά να περάσουμε στο κεφάλαιο της ασφαλείας και των εγγυήσεων. Γι αυτό βρεθήκαμε σε αδιέξοδο. Τώρα δεν είναι το ίδιο. Στο σημείο που βρισκόμαστε οι δύο πλευρές θα ετοιμάσουν τους δικούς τους χάρτες και θα συνεχίσουμε εκεί να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό.Ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε ακόμη πως εάν στην Γενεύη βγει θετικό αποτέλεσμα θα είναι μεγάλη επιτυχία και θα ανοίξει ο δρόμος για το δημοψήφισμα.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ακόμη πως χωρίς να υπάρξει εκ περιτροπής προεδρία δεν μπορεί να υπάρξει ούτε και δημοψήφισμα. “Θα είναι ένδειξη της ανάγκης για ισότητα των Τ/Κ. Για το θέμα των εγγυήσεων από την αρχή είπα αυτό: Η ασφάλεια και οι εγγυήσεις είναι οι ευαισθησίες των δύο πλευρών. Αυτά δεν είναι ζητήματα που θα διευθετηθούν χοντρικά. Αν η μια πλευρά συνεχίσει να λέει μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις δεν θα υπάρξει συμφωνία. Αν και εμείς πούμε ‘να μην ακουμπήσουμε μια τελεία ή ένα κόμμα και να συνεχίσει όπως είναι’ και πάλι δεν θα υπάρξει συμφωνία. Εγώ από την αρχή λέω ότι εμείς χρειαζόμαστε ασφάλεια, χρειαζόμαστε και εγγυήσεις. Ενώ αυτή η ανάγκη μας θα καλυφθεί ας μην αποτελεί αυτό απειλή για την άλλη πλευρά. Μπορεί να βρεθεί τρόπος γι αυτό. Θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες αυτές.
 
 
  

Δειτε Επισης

Κατήγγειλε την στάση Ερντογάν ο ΠτΔ-«Είμαι έτοιμος να καθίσω σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»
Στο βήμα της 79ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Στην ίδια γραμμή πλεύσης Τατάρ και Ερντογάν-«Στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη και δύο λαοί»
Σφοδρή καταδίκη κομμάτων στις δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό
Στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου-Ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Σε επενδύσεις στα κατεχόμενα κάλεσε Τουρκο-αμερικανούς επιχειρηματίες ο Τατάρ
Σε πλήρη εγρήγορση για υποδοχή ξένων πολιτών από το Λίβανο η Κυβέρνηση-«Έντονη ανησυχία για κλιμάκωση»
Την ετοιμότητα της ΚΔ έναντι προκλήσεων μεταναστευτικού εξέφρασε ο Υφ. Μετανάστευσης
Τατάρ και Ερτουγρoύλογλου ευχαρίστησαν Ερντογάν για την ομιλία του στην ΓΣ
Ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας εξέφρασαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου