Πάγωσε την ΕΔΕΚ ο Νικολαΐδης-Προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι

Σε προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι του αποτελέσματος των προχθεσινών δημοτικών εκλογών για το κόμμα βρίσκει την ΕΔΕΚ η επόμενη μέρα της εκλογικής αναμέτρησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 
Η ΕΔΕΚ κάνει λόγο για εκλογή τριών δικών της δημάρχων έναντι ενός το 2011, πανηγυρίζοντας ταυτόχρονα για τη διατήρησή της στην τέταρτη θέση στα Δημοτικά Συμβούλια και για την εκλογή 37 δημοτικών συμβούλων(σ.σ. είχε θέσει στόχο για όχι λιγότερους από 30).
 
Ψυχρολουσία με Νικολαΐδη
Αναντίλεκτο γεγονός ωστόσο είναι η πραγματικότητα πως ψυχρολουσία για την ΕΔΕΚ  αποτέλεσε η εκλογή του πρώην βουλευτή του κόμματος Νίκου Νικολαΐδη στη Λεμεσό, αφού η ηγεσία του Κινήματος δεν θα ήθελε με τίποτα να δει να συμβαίνει μια τέτοια εξέλιξη. Άλλωστε, διόλου τυχαία δεν ήταν η παρουσία του Μαρίνου Σιζόπουλου παρά το πλευρό του Ανδρέα Χρίστου, τον οποίο ως γνωστό η ΕΔΕΚ επέλεξε να στηρίξει μαζί με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, τόσο την ώρα που ο υποψήφιος δήμαρχος ασκούσε το εκλογικό του δικαίωμα όσο και κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων στο εκλογικό του επιτελείο. Υπολογίζεται ότι περίπου το 50% των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου δεν εισάκουσε την ηγεσία της ΕΔΕΚ  για ψήφο στον Αντρέα Χρίστου, ψηφίζοντας Νίκο Νικολαΐδη.   
 
Οι… τρεις δήμαρχοι
Σε ό,τι αφορά τους τρεις δημάρχους για τους οποίους κάνει λόγο η ΕΔΕΚ ότι εξέλεξε, θα πρέπει να σημειωθεί πως ο ένας εξ’ αυτών, ο Νίκος Χατζηστεφάνου στον δήμο Καραβά, εξελέγη χωρίς να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία, καθότι δεν είχε ανθυποψήφιο.   
 
Απ’ εκεί και πέρα, ο Σοφοκλής Σοφοκλέους στα Πάνω Λεύκαρα σαφώς και προέρχεται από τον χώρο της ΕΔΕΚ, όμως η ηγεσία των Σοσιαλιστών υποστήριξε την υποψηφιότητά του επιλέγοντας να του αφαιρέσει εκκωφαντικά το κομματικό καπέλο προεκλογικά προκειμένου να τον υποστηρίξει, καθώς πρώτος την υποψηφιότητά του στήριξε ο ΔΗΣΥ(σ.σ. η ΕΔΕΚ είχε αποφασίσει να μην συνεργαστεί σε κανένα δήμο με τον ΔΗΣΥ ως αποτέλεσμα της απόφασης της Πινδάρου να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Νίκου Νικολαΐδη στη Λεμεσό). Χαρακτηριστικό μάλιστα, είναι το γεγονός ότι στη λίστα των υποψηφίων που θα υποστήριζε η ΕΔΕΚ, και η οποία βρισκόταν αναρτημένη στην ιστοσελίδα του κόμματος, ο Σοφοκλής Σοφοκλέους(την εκλογή του οποίου η ΕΔΕΚ σήμερα οικειοποιείται) ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, μπροστά από το όνομα του οποίου τοποθετήθηκε η… ένδειξη «ανεξάρτητη υποψηφιότητα». Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σ’ ένα παραδοσιακά ΕΔΕΚίτικο δήμο όπως είναι τα Πάνω Λεύκαρα, η ΕΔΕΚ κατετάγη τέταρτη πολιτική δύναμη με 12,48%, ενώ πρώτο κόμμα ήταν ο ΔΗΣΥ-που επίσης στήριξε την υποψηφιότητα Σοφοκλέους-με 32,62%.  
 
Τέλος, η ΕΔΕΚ πιστώνεται την εκλογή του Νίκου Αναστασίου στα Κάτω Πολεμίδια, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ. Σε έναν δηλαδή, από τους λίγους δήμους παγκύπρια, στους οποίους η συνεργασία των τριών αυτών κομμάτων αποδείχθηκε επιτυχής. Η ΕΔΕΚ , στον συγκεκριμένο δήμο κατετάγη τέταρτη πολιτική δύναμη εξασφαλίζοντας 11,58%.
 
Αδύναμοι κρίκοι…
Όπως προκύπτει από τα πιο πάνω δεδομένα, οι τρεις δήμαρχοι για τους οποίους πανηγυρίζει η ΕΔΕΚ σαφώς και δεν μπορούν να της χρεωθούν στην ολότητά τους ως επιτυχία, αφού ουσιαστικά μόνο ένας συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία υποστηριζόμενος ως κομματικός, και με την στήριξη του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ.  
Πέραν τούτων, δεν μπορεί να παραγνωρίζεται η αποτυχία της ΕΔΕΚ να εκλέξει δήμαρχο σε έναν δήμο στον οποίο επένδυσε πολλά και εστίασε την πλειονότητα των δυνάμεων της.
 
*Ο δήμος αυτός δεν είναι άλλος από την Πάφο, όπου ΕΔΕΚίτης Άκης Χρυσόμηλος-υποστηριζόμενος επίσης από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και τη Συμμαχία Πολιτών-, περιορίστηκε απλώς σε μια αξιοπρεπή εκλογική παρουσία απέναντι στον Φαίδωνα Φαίδωνος.
*Στην Λακατάμια εξάλλου, ο ΕΔΕΚίτης Γιάννης Πιερίδης, υποστηριζόμενος και από το ΔΗΚΟ, είδε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών να τον κατατάσσουν τέταρτο ανάμεσε σε τέσσερις υποψηφίους με 16,04%, πίσω ακόμα και από τον ανεξάρτητο και χωρίς ουσιαστική κομματική στήριξη υποψήφιο, Ανδρέα Ανδρέου Γλαύκου.  
 
*Ως θετική από την άλλη μπορεί να κριθεί η παρουσία του Πέτρου Χριστοδούλου στη Λάρνακα, αφού τηρουμένων των αναλογιών και των συσχετισμών δυνάμεων που διαμορφώθηκαν στην πόλη του Ζήνωνα, το γεγονός ότι τερμάτισε δεύτερος, εξασφαλίζοντας 25,95%, δεν μπορεί να παραγνωρίζεται. Θα πρέπει ωστόσο να λεχθεί ότι η ΕΔΕΚ «αναγκάστηκε» στο τέλος της ημέρας να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του μέχρι πρότινος ΕΔΕΚίτη δημαρχεύοντος Λάρνακας, ως απόρροια της δυστοκίας που υπήρξε στον συγκεκριμένο δήμο για συνεργασία με το ΔΗΚΟ(σ.σ. για το οποίο προοριζόταν ο δήμος).  
 
*Τρίτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων κατετάγη τέλος ο ΕΔΕΚίτης Ανδρέας Σιήκκης στη Γεροσκήπου, τον οποίο η ΕΔΕΚ «αναγκάστηκε» να υποστηρίξει κατόπιν ισχυρής απαίτησης της Τοπικής Επιτροπής του Κινήματος. Προτεραιότητα της ηγεσίας της ΕΔΕΚ στον δήμο Γεροσκήπου υπήρξε η συνεργασία με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, έχοντας αρχικά αποφασίσει, σε ηγετικό επίπεδο, να υποστηρίξει τον Γιαννάκη Μαλλουρίδη.     
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Κέρδισε τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, συσπείρωσε τους ΕΔΕΚίτες… εξελέγη δήμαρχος

Δειτε Επισης

Κατήγγειλε την στάση Ερντογάν ο ΠτΔ-«Είμαι έτοιμος να καθίσω σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»
Στο βήμα της 79ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Στην ίδια γραμμή πλεύσης Τατάρ και Ερντογάν-«Στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη και δύο λαοί»
Σφοδρή καταδίκη κομμάτων στις δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό
Στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου-Ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ανενεργός ο νόμος για Πόθεν Έσχες των δημοσίων υπαλλήλων, μη ξεκάθαρη η λύση-Χωρίς διόδους οι whistleblowers
Σε επενδύσεις στα κατεχόμενα κάλεσε Τουρκο-αμερικανούς επιχειρηματίες ο Τατάρ
Σε πλήρη εγρήγορση για υποδοχή ξένων πολιτών από το Λίβανο η Κυβέρνηση-«Έντονη ανησυχία για κλιμάκωση»
Αθώοι δύο κατηγορούμενοι για βιασμό 24χρονης-Βίντεο γύρισε μπούμερανγκ την υπόθεση, αναξιόπιστη η μάρτυρας
Ξεκαθάρισε τις σκιές για απαγόρευση κινητών η Μιχαηλίδου-Πυρά από ΑΚΕΛ για αποτυχία εφαρμογής νόμων