Ανακούφιση στον ΔΗΣΥ για ποσοστά, ικανοποίηση και για δημάρχους

Με ανακούφιση υποδέχθηκαν στον ΔΗΣΥ το αποτέλεσμα των προχθεσινών δημοτικών εκλογών, καθότι σε ό,τι αφορά τα κομματικά ποσοστά, είδαν την εκλογική δύναμη της παράταξης τους να ανέρχεται συνολικά στο 37,30% και να διατηρείται στα ίδια περίπου επίπεδα με εκείνη των δημοτικών εκλογών του 2011. Είδαν συνάμα να ανακόπτεται η πτωτική πορεία των βουλευτικών του περασμένου Μάιου, παρόλο που αυστηρά ομιλούντες πρόκειται για εντελώς διαφορετικές και μη συγκρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις.
 
Την ίδια ώρα, ο ΔΗΣΥ είδε να εκλέγονται αρκετοί από τους υποψήφιους δημάρχους που είχε υποστηρίξει, «σπάζοντας» σε πολλές περιπτώσεις την τριμερή συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ.
Μεγαλύτερη επιτυχία για τον ΔΗΣΥ αποτελεί ασφαλώς η εκλογή του Νίκου Νικολαΐδη στη Λεμεσό, όπου ο υποψήφιος της τριμερούς Αντρέας Χρίστου προέβαλλε ως το μεγάλο φαβορί για επανεκλογή. Επιτυχία πλησιέστερου μεγέθους αποτελεί για τον ΔΗΣΥ και η επανεκλογή του Φαίδωνα Φαίδωνος στην Πάφο απέναντι στον επίσης υποστηριζόμενο από την τριμερή Άκη Χρυσόμηλο, καθώς και η επανεκλογή Αλέξη Γαλανού στην Αμμόχωστο απέναντι στον υποστηριζόμενο από ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ, Σίμο Ιωάννου. Από την άλλη, η απώλεια της Λάρνακας συμπεριλαμβάνεται εξάλλου στις μεγάλες απώλειες του ΔΗΣΥ, με τον εκλεκτό του μάλιστα Αλέξη Μιχαηλίδη να τερματίζει πίσω από τον Ανδρέα Βύρα(ΑΚΕΛ) και Πέτρο Χριστοδούλου(ΕΔΕΚ).  
 
Σε ό,τι αφορά στους δήμους της μείζονος Λευκωσίας, ο ΔΗΣΥ σαφώς και πιστώνεται μεγάλο μερίδιο της αναμενόμενης επανεκλογής Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη στον δήμο της πρωτεύουσας. Από τους υπόλοιπους δήμους, ο ΔΗΣΥ διατήρησε τη δημαρχία Έγκωμης με τον Ζαχαρία Κυριάκου, Αγίου Δομετίου με τον Κώστα Πέτρου, Ιδαλίου με τον Λεόντιο Καλλένο και Λατσιών με τον Χρίστο Πιτταρά(σ.σ. δεν επαναδιεκδίκησε ο τέως δήμαρχος Παναγιώτης Κυπριανού). Σε Άγιο Δομέτιο και Λατσιά οι υποστηριζόμενοι από τον ΔΗΣΥ υποψήφιοι, είχαν απέναντί τους υποψήφιους που υποστηρίχθηκαν από την τριμερή.  
Την απώλεια εξάλλου της Λακατάμιας, την οποία όπως αποδείχθηκε από το αποτέλεσμα ο ΔΗΣΥ παρέδωσε περίπου αμαχητί στο ΑΚΕΛ, ήρθε να αντισταθμίσει η επιτυχία στην Αγλαντζιά, όπου ο υποστηριζόμενος από τον Συναγερμό Χαράλαμπος Πετρίδης κέρδισε τον υποψήφιο της τριμερούς, τέως δήμαρχο, Κώστα Κόρτα. Πέραν της Λακατάμιας, ο ΔΗΣΥ στη Λευκωσία έχασε σε σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2011 και τον δήμο Γερίου, καθότι ο υποστηριζόμενος από την τριμερή Νεόφυτος Παπαλαζάρου, επικράτησε του Αργύρη Αργυρού, ενώ διατήρησε με τον Πέτρο Καρεκλά τη δημαρχία του κατεχόμενου δήμου Κυθρέας.
 
Το μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο πατατράκ για τον ΔΗΣΥ στους δήμους της Λευκωσίας αποτέλεσε σαφώς αυτό του Στροβόλου, όπου ο επισήμως υποστηριζόμενος από το κόμμα υποψήφιος-τέως δήμαρχος-Λάζαρος Σαββίδης, είδε, όπως και η Πινδάρου, τον «αντάρτη» της παράταξης Ανδρέα Παπαχαραλάμπους να καταλαμβάνει πανηγυρικά τον δημαρχιακό θώκο. Και αυτό, σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις ψήφους των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ στον Στρόβολο, οι οποίοι δεν ακολούθησαν την επιλογή της ηγεσίας του κόμματος.
 

Δειτε Επισης

Θεματοφύλακας των δημοκρατικών θεσμών η Βουλή
Χρέος να εργαστούμε για μία Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη είπε η ΠτΒ
Έτοιμος, ακόμη και σήμερα, για επανέναρξη των συνομιλιών ο Πρόεδρος
Κυπριακό και κατάσταση στην Ουκρανία στο επίκεντρο συνάντησης ΠτΔ με Αλέν Μπερσέ
Την ετοιμότητα της Κύπρου για ενδεχόμενες εκκενώσεις από Λίβανο εξέφρασε ο ΠτΔ
Νέο παραλήρημα Τατάρ-«Η τριμερής είναι κόλπο για να μας πάνε σε ομοσπονδία»
Αντιδρά στην αύξηση Βρετανών στρατιωτών στην Κύπρο ο Τατάρ-«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις μαζί με την Τουρκία»
Κυπριακό, οικονομία, διαφθορά συζήτησε ο ΓΓ ΑΚΕΛ με απόδημους στη ΝΥ
Ζητά διαχωρισμό των εκλογικών διαδικασιών ο Θεμιστοκλέους-Οι προτάσεις νόμου που κατέθεσε
Από το 2026 ο μόνιμος αναπληρωτής του Προέδρου της Βουλής-Επιστρέφουν με εισηγήσεις τα κόμματα