Διπλωμάτες έλαβαν μέχρι και 27 χιλ. ευρώ αύξηση στο Γενικό Επίδομα Εξωτερικού

Αύξηση του Γενικού Επιδόματος Εξωτερικού (ΓΕΕ) σε 46 διπλωματικές αποστολές της Κύπρου και μείωσή του σε άλλες έξι, σημειώθηκε μετά την αναθεώρηση του ΓΕΕ που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 13 Ιουλίου 2016, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, με τη μεγαλύτερη να φθάνει μέχρι τις 27 σχεδόν χιλιάδες ευρώ.
 
H Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει πως είναι υπερβολικό υπό τις περιστάσεις "στους Αρχηγούς των Διπλωματικών Αποστολών , στους οποίους παρέχεται από τη Δημοκρατία ενοικιαζόμενη κατοικία, κάλυψη όλων των λειτουργικών δαπανών αυτής, κάλυψης εργοδότησης οικιακής βοηθού, όχημα για τη διακίνησή τους, κάλυψη εξόδων φιλοξενίας, κάλυψη τηλεφωνικών εξόδων καθώς και εκπαιδευτικό επίδομα, να καταβάλλεται επιπρόσθετα και ποσοστό ύψους 100% (μειωμένο κατά 15% από 1.1.2013) του γενικού επιδόματος εξωτερικού".
 
Σύμφωνα με την έκθεση, η μεγαλύτερη αύξηση (26.933 ευρώ) αφορά την αύξηση από την 1η Ιανουαρίου 2016 του ετήσιου ΓΕΕ του Πρέσβη στο Κατάρ. Συγκεκριμένα το ετήσιο ΓΕΕ του ήταν από την 1.7.2010 μέχρι τις 31.12.2015 36 χιλιάδες 116 ευρώ (με μείωση 15%) και από την 1.1.2016 έφθασε στα 63.049 ευρώ.
 
Ακολουθεί ο Πρέσβης στη διπλωματική αποστολή στον Καναδά με 19.991 ευρώ αύξηση (από 36.116 στα 56.026) και ο`Υπατος Αρμοστής στην Αυστραλία με 19.347 ευρώ αύξηση (από 36.221 ευρώ στα 55.568).
 
Με βάση τον πίνακα που περιλαμβάνεται στην έκθεση τις επόμενες μεγαλύτερες αυξήσεις ΓΕΕ έλαβαν κατά σειρά οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών σε Μεξικό, Κίνα, Ινδία, Δανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σουηδία, Ιράν, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Φινλανδία.
 
Συνολικά κατά το 2015 καταβλήθηκαν ποσά ύψους €5.819.279 και €214.643 για ΓΕΕ συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος δυσχερούς πόστου, τόσο σε υπαλλήλους της Εξωτερικής Υπηρεσίας όσο και σε άλλους υπαλλήλους του δημοσίου που είναι αποσπασμένοι σε διπλωματικές αποστολές.
 
Σε ό,τι αφορά την Υπάτη Αρμοστεία της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην έκθεση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως από το 2008, με την έγκριση του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, παραχωρούνται πρόσθετες αυξήσεις 3,25% πέραν της κορυφής της κάθε κλίμακας, σε όλους τους υπαλλήλους που έχουν φτάσει στην κορυφή της κλίμακας τους, χωρίς να γίνονται αξιολογήσεις της απόδοσης του προσωπικού. Στο σημείο αυτό σημειώνεται πως η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί ότι "η επιλεκτική, με τέτοιο τρόπο, υιοθέτηση μιας μόνο παραμέτρου από σχέδιο αξιολόγησης προσωπικού που υπάρχει σε άλλη χώρα, συνιστά διασπάθιση δημοσίου χρήματος".
 
Στην έκθεση γίνεται επίσης εισήγηση για επανεξέταση και επανακαθορισμό του ύψους της αντιμισθίας των Μορφωτικών Συμβούλων που βρίσκονται στο εξωτερικό με δεδομένο ότι το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού αποφάσισε τον Ιούνιο του 2016 όπως ο μισθός της Μορφωτικής Ακολούθου στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, ενόψει της λήξης του συμβολαίου της, καθοριστεί στα 1659 ευρώ από τα 3500 που είναι σήμερα.
 
ΚΥΠΕ
  

Δειτε Επισης

Κλήρωση Τζόκερ-Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 17 εκατ. ευρώ
Ψηφίστηκε νόμος για μεγαλύτερη διαφάνεια στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης
Ολιγόλεπτες διακοπές κυκλοφορίας την Κυριακή στην περιοχή Μονής λόγω έργων
Στις τοπικές αρχές η αρμοδιότητα για επικίνδυνες οικοδομές μέχρι 31 Μαρτίου
Συνέχιση επιδοτήσεων για αδύναμους και πάταξη αισχροκέρδειας ζητεί η Ένωση Καταναλωτών
Θα φωταγωγηθεί με χρυσό χρώμα για τον παιδικό καρκίνο η Βουλή
Συμβουλές Δήμου Λεμεσού προς δημότες ενόψει βροχοπτώσεων
Υπέρ επιμήκυνσης πληρωμής εξωδίκων και αύξησης ορίου βαθμών ποινής ο Βαφεάδης
Στη Νομική Υπηρεσία το επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο για τα ασθενοφόρα
Παράταση μεταφοράς ευθύνης ελέγχου επικίνδυνων οικοδομών σε ΕΟΑ ως Μάρτιο 2025