Έκκληση ενδιάμεσου σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για κοινή πορεία στο Κυπριακό

Εκκληση στα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για κοινή πορεία στο Κυπριακό, απηύθυναν το απόγευμα σε Ημερίδα για το Κυπριακό, που διοργανώθηκε στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, οι αρχηγοί των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ – Συμμαχία Πολιτών – Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.
 
Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως στόχος όλων μας, είναι η διατήρηση και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η σωστή λύση του Κυπριακού, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, “να πάψουν να υπονομεύουν και να υποσκάπτουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να οδηγούν το λαό στη διχόνοια, σε μια προσπάθεια δικαίωσης τους για το 2004, χρησιμοποιώντας, είτε εκφοβισμό, είτε εξαπάτηση”.
 
Σε ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι η τουρκική επεκτατική πολιτική σε βάρος της Κύπρου σταδιοποιείται ως εξής: Κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, Λύση ΔΔΟ δια μέσω της οποίας: Να κατοχυρώσουν κυριαρχικά δικαιώματα, να νομιμοποιήσουν ιδιοκτησιακά τουλάχιστον το 28-30% του εδάφους, να νομιμοποιήσουν τον τουρκικό πληθυσμό περιλαμβανομένων των εποίκων σε ποσοστό πέραν του 30% και να ελέγχουν τη λειτουργία του κράτους και να καθορίζουν τις αποφάσεις του.
 
Η υποβολή του σχεδίου Ανάν, είπε ο κ. Σιζόπουλος, έχει επιβεβαιώσει κατά τον καλύτερο τρόπο πώς επιχειρείται να εφαρμοσθεί η ΔΔΟ. Ο λαός την έχει απορρίψει με συντριπτική πλειοψηφία. Οφείλουμε να σεβαστούμε τη λαϊκή ετυμηγορία, πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που αυτή αποτελεί το προτελευταίο στάδιο υλοποίησης του τουρκικού στόχου για επανάκτηση της Κύπρου.
 
Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας – που διάβασε ο Εκπρόσωπος Τύπου Αλέξανδρος Μιχαηλίδης – είπε ότι συνεχώς δεχόμαστε επιθέσεις ότι δεν προτείνουμε απλά απορρίπτουμε. “Μετεξέλιξη του κράτους μπορεί να γίνει μόνο μέσα από Συντακτική Διαδικασία με τροποποίηση του υφιστάμενου μόνου αναγνωρισμένου συντάγματος στην Κύπρο. Όλα τα άλλα που επιχειρούνται τώρα με τη συμφωνία της 1/12/2016 είναι ανεπιστρεπτί επικίνδυνα. Τροποποίηση λοιπόν του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση του Κοινοτικού Κεκτημένου (ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατικές ελευθερίες για όλους, ένας άνθρωπος μια ψήφος)”, συμπλήρωσε.
 
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους ανέφερε ότι καμιά νέα Συνθήκη Ασφαλείας που θα περιλαμβάνει και εγγυητικά δικαιώματα, δεν είναι συμβατή με όσα οι Συνθήκες της ΕΕ και το Κοινοτικό Κεκτημένο διαλαμβάνουν.

Η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να πάει στη Γενεύη θωρακισμένος με την πανοπλία της ΕΕ, ώστε κανένα εγγυητικό δικαίωμα να μην γίνει δεκτό, και κανένας Τούρκος στρατιώτης να μην μπορεί να μείνει στην Κύπρο. «Καμιά λοιπόν υποχώρηση δεν μπορεί να γίνει στη Γενεύη, αρκετές έκανε ο Πρόεδρος και μάλιστα εν αγνοία μας», σημείωσε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης.
 
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι "αυτό που επικράτησε να λέγεται «Περιουσιακό» στην πραγματικότητα είναι το αποτέλεσμα συνεχών υποχωρήσεων των Ελληνοκυπρίων από τη βασική αρχή που αφορά το δικαίωμα της επιστροφής όλων των εκτοπισμένων στα σπίτια και τις περιουσίες τους, όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
 
Τις τελευταίες δεκαετίες, συνέχισε, η επανεγκατάσταση των προσφύγων και η αποκατάσταση των νόμιμων ιδιοκτητών περιουσιών στα κατεχόμενα, έχει μετατραπεί από αναφαίρετο και αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα σε ένα πολιτικό ζήτημα με πολλές περίπλοκες πτυχές, τεχνικές λεπτομέρειες, νομικές διατάξεις και δισεπίλυτα ζητήματα.
 
ΚΥΠΕ
 
 
 
  
 

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα