Η λύση του Κυπριακού περνά από τη Γενεύη
00:00 - 02 Δεκεμβρίου 2016

Όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, αποφασίστηκε όπως Αναστασιάδης και Ακιντζί συναντηθούν στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου, ενώ δύο μέρες αργότερα, στις 11 Ιανουαρίου, οι δύο πλευρές θα καταθέσουν χάρτες. Στις 12 του μήνα θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη για την Κύπρο με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, στη διατύπωση αναφορικά με τη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για τις εγγυήσεις, αποφεύχθηκε για προφανείς και ευνόητους λόγους η χρήση του όρου «πενταμερής» ή «πολυμερής».
Statement by the United Nations Spokesperson in #Cyprus: https://t.co/gwEcfzhstV pic.twitter.com/efdfa1zL4L
— UN Cyprus (@UN_CYPRUS) 1 Δεκεμβρίου 2016
Οι ηγέτες, προσθέτει, αποφάσισαν να επαναρχίσουν αμέσως τις διαπραγματεύσεις τους και έδωσαν εντολή στους διαπραγματευτές τους να συνεχίσουν να συναντώνται προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα και ότι και οι ηγέτες θα συναντώνται όταν απαιτείται. Επίσης, αναφέρει ότι σύμφωνα με την κοινή βούλησή τους να καταλήξουν σε μια συνολική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν, αποφάσισαν επίσης ότι θα συναντηθούν στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου 2017.
Στις 11 Ιανουαρίου θα παρουσιάσουν τους χάρτες τους. Από την 12η Ιανουαρίου θα συγκληθεί Διάσκεψη για την Κύπρο με την πρόσθετη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και θα προσκληθούν όσα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη απαιτείται.
«Στις 9 του Γενάρη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Γενεύη, στις 9, 10 και 11 θα δούμε οτιδήποτε εναπομένει που στο μεσοδιάστημα δεν θα καλυφθεί, στις 11 του μηνός (σ.σ. Γενάρη) θα παρουσιαστούν χάρτες επί του εδαφικού και 12 θα συγκληθεί διάσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά και όσα των εμπλεκομένων μερών απαιτείται», είπε ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ερωτηθείς τι θα μεσολαβήσει από τώρα έως τις 9 του Γενάρη, απάντησε ότι μεσολαβεί εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ των διαπραγματευτών και των ηγετών. «Έτσι ώστε να καλύψουμε κενά τα οποία υπάρχουν, διαφωνίες που υπάρχουν, συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και επί των έξι κεφαλαίων με διασταυρούμενη τη συζήτηση, έτσι ώστε να επιτύχουμε περαιτέρω πρόοδο και να φτάσουμε επιτέλους κάποτε σε κάποιο τελικό στάδιο που θα μας οδηγήσει, είτε σε κατ’ ευχή επιτυχία είτε αν δεν υπάρχει το περιθώριο πια, να γνωρίζει ο καθένας την πορεία που θα ακολουθήσει».
Ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε την αποφασιστικότητα της πλευράς μας, και απ’ ότι έχει διαπιστώσει και της άλλης πλευράς, «επιτέλους να δημιουργηθεί τέτοιο γόνιμο έδαφος, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε επιτυχή κατάληξη».
Σε ερώτηση για το ποιοι θα συμμετάσχουν στην πολυμερή και αν θα αποφασιστεί στην Γενεύη ή όχι, παρέπεμψε στην ανακοίνωση των Η.Ε., λέγοντας ότι και στη δήλωση αυτή, αλλά και στα όσα ο ίδιος ανέφερε, «μιλάμε για πολυμερή διάσκεψη».
Κληθείς να σχολιάσει τι γίνεται στις 12 του Γενάρη αν δεν καταστεί εφικτό να κλείσουν τα θέματα που εκκρεμούν απάντησε ότι «δεν θα οδηγηθούμε αντιλαμβάνεστε στην επιθυμητή λύση».
«Εκείνο το οποίο γνωρίζω με βάση τα όσα μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει, υπάρχει μεγάλο περιθώριο να καταλήξουμε στην συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων και συνεπώς κατά την τριήμερη σύνοδο της Γενεύης θα ολοκληρώσουμε κατ’ ευχήν και προς όφελος και των δύο κοινοτήτων τις συνομιλίες», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ
Πρώτο τετ-α-τετ μετά το ναυάγιο του Μον Πελεράν