Κανένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, στην πολυμερή θα φανεί αν θα υπάρξει λύση

Απορρίπτει η Κυβέρνηση τις επικρίσεις που δέχεται περί αποδοχής ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, τονίζοντας πως αν μέσα από τις διαπραγματεύσεις καταφέρουμε να φθάσουμε σε πολυμερή διάσκεψη, εκεί είναι που θα αποδειχθεί εάν θα υπάρξει ή δεν θα υπάρξει λύση. Σημειώνοντας πως θα εντατικοποιηθούν οι συναντήσεις μεταξύ των δυο διαπραγματευτών ώστε να λυθούν τα υπόλοιπα εκκρεμούντα ζητήματα αν είναι δυνατόν μέχρι τις 9 του Γενάρη, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι έχει συμφωνηθεί ότι θα συζητηθούν ανάμεσα στις δυο πλευρές μέχρι την 12η του Γενάρη που θα συγκληθεί η πολυμερής διάσκεψη όλα τα κεφάλαια. «Τρεις ημέρες θα αφιερωθούν ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση απ’ εκεί που έμεινε στο Μοντ Πελεράν, να δοθούν οι χάρτες και μετά να συγκληθεί η πολυμερής διάσκεψη», επεσήμανε.
 
Ερωτηθείς για την πολυμερή διάσκεψη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν μπορούν να αλλάξουν διεθνείς συνθήκες χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να προσθέσει πως η Συνθήκη Εγγυήσεων είναι διεθνής συνθήκη και η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο η Ε.Ε. και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα είναι παρόντα στην πολυμερή διάσκεψη, ο κ. Παπαδόπουλος υπέδειξε πως θα είναι παρόντες στην πολυμερή διάσκεψη όλοι οι αρμόδιοι στο διεθνές επίπεδο. Δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ κληθείς να πει αν θα είναι παρόντα και τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α., επεσήμανε πως αυτή θα είναι η προσπάθεια.
 
Ερωτηθείς τι μεσολάβησε και οδηγηθήκαμε στην ανακοίνωση των Η.Ε. χθες βράδυ, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ανέφερε πως ήταν μια πρωτοβουλία της δικής μας πλευράς για να γίνει το δείπνο, και έγινε αποδοχή χωρίς όρους από την τ/κ πλευρά.
 
Πρόσθεσε πως η άποψη της τουρκικής πλευράς ήταν ότι θα έπρεπε να συνεχίσουμε σε μια διαδικασία παράλληλων τραπεζιών. «Στο τέλος της ημέρας οι δυο ηγέτες συμφώνησαν από κοινού ότι η διαδικασία συνεχίζει απ’ εκεί που έμεινε στο Μοντ Πελεράν», σημείωσε.
 
Σε παρατήρηση πως είναι ένα θέμα να συζητηθούν όλα τα κεφάλαια και άλλο θέμα να καταστούν γεφυρώσιμες οι διαφορές σε σειρά ζητημάτων που υπάρχουν σε όλα τα ανοικτά ζητήματα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως η θέληση είναι να ολοκληρωθούν και να συμπληρωθούν στο μέγιστο βαθμό τα κενά και οι διαφορές που υπάρχουν.
 
Ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν επί της διαδικασίας αρχίζει από τη Δευτέρα διασταυρούμενη διαπραγμάτευση. «Θα ξεκινήσουν εντατικές συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτών, όπου χρειαστεί θα παρεμβαίνουν και οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων, ώστε να συμπληρωθούν κενά, να υπερπηδηθούν δυσκολίες στα τέσσερα προηγούμενα κεφάλαια για να ολοκληρωθεί η συζήτηση το τριήμερο στη Γενεύη επί του εδαφικού, να δοθούν οι χάρτες για να πάμε σε πολυμερή. Και επαναλαμβάνω η συμφωνία χθες ήταν ότι θα συζητηθούν και τα έξι κεφάλαια στο διάστημα μέχρι τη 12η του Γενάρη».
 
Κληθείς να πει αν θα ήταν ρεαλιστικός στόχος να κλείσουν ένα με δυο κεφάλαια μέχρι την πολυμερή διάσκεψη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως εάν υπάρχει θέληση και πολιτική βούληση πολλά μπορούν να γίνουν.
 
Σε παρατήρηση πως κατηγορείται η πλευρά μας πως αποδέχτηκε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα δηλαδή αυτό που επεδίωκε η τουρκική πλευρά, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Καθόλου. Αυτό που θα γινόταν μέσα στο Δεκέμβρη και ξεκίνησε στο Μοντ Πελεράν έχει μεταφερθεί για μέσα στον Ιανουάριο. Και εξάλλου αυτή η προσπάθεια δεν είναι τώρα που ξεκίνησε, έχει 18 ολόκληρους μήνες που ξεκίνησε και θα πρέπει να φθάσουμε σε ένα σημείο, αν τα καταφέρουμε να φθάσουμε στην πολυμερή διάσκεψη και εκεί θα αποδειχθεί εάν θα υπάρξει λύση ή δεν θα υπάρξει λύση», εξήγησε.
 
Ερωτηθείς αν αυτό θα είναι το τέλος του δρόμου, με δεδομένο ότι χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι εάν και εφόσον δεν ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειες ο καθένας θα πάρει το δρόμο του, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως αυτό που εννοεί είναι ότι ο καθένας θα αποφασίσει για τα περαιτέρω βήματα σε ό,τι αφορά προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού
 
Κληθείς να πει αν η Λευκωσία είναι σε επικοινωνία με την Αθήνα, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε το πρωί μακρά τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, είναι σε πλήρη συνεργασία, και μάλιστα θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες- αναζητείται ημερομηνία- στην Αθήνα για περαιτέρω διαβουλεύσεις".
 
Ερωτηθείς για τη σημερινή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει στον κ. Έιντε τις δικές της απόψεις, οι οποίες είναι πλήρως συνυφασμένες με τις απόψεις της κυπριακής κυβέρνησης.
 
 

Δειτε Επισης

Αρχίζει η Ολομέλεια της Συνόδου του ΟΗΕ-Την Τετάρτη η ομιλία Χριστοδουλίδη
Εγείρει θέμα μόνιμης αναπλήρωσης ΠτΔ και ΠτΒ η Αννίτα-Το θέτει στη σύσκεψη Αρχηγών
Η ανάγνωση Τσούκα για την απόφαση παύσης Οδυσσέα-«Θα περιορίσει την πρωτοβουλία δημόσιων λειτουργών»
Προσβλέπει σε αγαστή συνεργασία με Παπακωνσταντίνου η Ελεγκτική-«Έτοιμοι να συνεχίσουμε το σημαντικό έργο»
Διαφορετικές αναγνώσεις κομμάτων για το διορισμό Γενικού Ελεγκτή-Άλλοι συγχαίρουν και άλλοι επικρίνουν
Συνεχάρη Παπακωνσταντίνου για τον διορισμό του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης-«Αναλαμβάνει ένα δύσκολο ρόλο»
Οι προτεραιότητες του Κυπρίων Ευρωβουλευτών-Ψηλά στην ατζέντα το Κυπριακό
Διόρισε Γενικό Ελεγκτή με το καλημέρα ο Πρόεδρος-Διάδοχος του Οδυσσέα ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου
Το αντάρτικο Κουλία, η παρέμβαση Αννίτας και ο εγκλωβισμός στον θεσμικό τυφώνα που δεν καταλαγιάζει
Το κλειδί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στα χέρια του Ερντογάν-Συναντά Γκουτέρες και Μητσοτάκη