Δίνει μάχη να κρατήσει τους γιατρούς στο δημόσιο ο Παμπορίδης

Μέτρα και  την πρώτη σημαντική δέσμη κινήτρων, για αναχαίτιση του κύματος φυγής των ιατρών του δημοσίου από τα κρατικά νοσηλευτήρια εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με τον κύριο Παμπορίδη οι έως τώρα μισθολογικές απολαβές των δημόσιων ιατρών και ειδικά των πρωτοδιορισθέντων θεωρούνται μη επαρκείς και χαμηλές. Όσον αφορά την υποστελέχωση των κρατικών νοσηλευτηρίων παραδέχθηκε ότι υπάρχει κακή κατανομή ιατρών σε ειδικότητες και σε αρκετές περιπτώσεις σοβαρές ελλείψεις. Τα μέτρα και οι τροποποιήσεις θα επιβαρύνουν τον έως τώρα προϋπολογισμό με 3 εκ ευρώ.

Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, ο Υπουργός εξήγγειλε την ενίσχυση της στελέχωσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων για το έτος 2017 με 50 τουλάχιστον ιατρικούς λειτουργούς. Η ενίσχυση θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, η μία το πρώτο εξάμηνο του 2017 με την πρόσληψη 25 ατόμων και η δεύτερη φάση με τα άλλα 25 άτομα, το δεύτερο εξάμηνο από τον αναμενόμενο αυτόνομο οργανισμό. Οι εν λόγο προσλήψεις θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό με 1,1 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν μόνο αυτές του πρώτου εξαμήνου.
Σύμφωνα με τον κύριο Παμπορίδη υπάρχουν ήδη λίστες με ειδικότητες αλλά μετά και την εξαγγελία του  μέτρου αναμένεται το ενδιαφέρον να αυξηθεί περισσότερο έτσι ώστε να γίνεται διαρκής αντικατάσταση των ατόμων που φεύγουν.
Μέχρι να υλοποιηθεί η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, το Υπουργείο εξαγγέλλει επιπλέον μια προσαύξηση σε όλους τους ιατρούς πλην των Διευθυντών Κλινικής  καθώς και αναβάθμιση της μισθολογικής κλίμακας των ειδικών ιατρών στο πλαίσιο του αυτονομημένου οργανισμού. Η προσαύξηση αυτή θα ξεκινάει από 1 Ιανουαρίου 2016 και θα έχει ημερομηνία λήξης την 31 Δεκεμβρίου 2017. Η προσαύξηση αυτή σύμφωνα με τον Υπουργό πρέπει να θεωρηθεί ως μια ενδιάμεση λύση πριν την αυτονόμηση και θα κοστίσει ενάμιση εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά τους νεοπροσληφθέντες ιατρούς το Υπουργείο προτίθεται στα πλαίσια του αυτόνομου οργανισμού να αυξήσει τις απολαβές και συμβάσεις του σε 57.694 ευρώ ετησίως.

 
Παράλληλα φαίνεται ότι ικανοποιείται ένα από τα πάγια αιτήματα των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων ύστερα και από την μη πλήρωση των θέσεων Διευθυντών Κλινικών. Λόγω και του ότι μέχρι και σήμερα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού την θέση αυτή έπαιρνε προσωρινά ο γηραιότερος λειτουργός ο οποίος εκτελούσε χρέη διευθυντή. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, θα παραχωρείται επίδομα Ευθύνης στους βοηθούς διευθυντές που θα παίρνουν την ευθύνη του διευθυντή. Επίδομα ευθύνης θα λαμβάνουν ακόμα αναλογικά και οι ιατρικοί λειτουργοί οι οποίοι παράλληλα με τα καθήκοντά τους εκτελούν χρέη διευθυντή κλινικής στην κλινική όπου υπηρετούν. Αριθμητικά, το επίδομα ευθύνης  για τους Βοηθούς Διευθυντές θα ανέρχεται στα 1000 ευρώ ενώ επίδομα ευθύνης για αυτούς που θα αναλαμβάνουν την θέση του διευθυντή θα φτάνει στα 500 ευρώ  και συνολικά τα επιδόματα θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό με 450 χιλιάδες ευρώ.  Νοείται ότι σις περιπτώσεις αυτές όταν στην κλινική τοποθετηθεί Βοηθός Διευθυντής ή και διευθυντές Κλινικής το επίδομα ευθύνης θα τερματίζεται αυτοδικαίως.
 
Τέλος, ο Υπουργός Υγείας, αναγνωρίζοντας την σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης  του ιατρικού προσωπικού, αποφάσισε όπως τροποποιήσει την διαδικασία παρακολούθησης σεμιναρίων .Για αυτό και θα παραχωρείται άδεια  απουσίας επι καθήκοντι, για εκπαιδευτικούς σκοπούς, η οποία δεν θα υπερβαίνει τις 10 ημέρες ετησίως ανά ιατρικό λειτουργό. Η όλη διαδικασία θα ρυθμίζεται με τρόπο έτσι ώστε να μπαίνουν όρια και από τούδε και στο εξής, θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία του κάθε συμμετέχοντα λειτουργού για καλύτερη οργάνωση της διαδικασίας και διαφάνεια.

Σε ένα άλλο καυτό θέμα των κρατικών νοσηλευτηρίων αυτό της λίστας αναμονών ο κύριος Παμπορίδης ανέφερε ότι θα τεθεί σχεδιασμός και εφαρμογή νέου πιλοτικούς προγράμματος στα κρατικά νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον εν λόγο σχεδιασμός θα γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των υποδομών στα δημοσια νοσηλευτήρια με παράλληλη υπερωριακή εργασία, έτσι ώστε μακροπρόθεσμα να μειωθούν οι λίστες αναμονής για τους ασθενείς.
Εκ πρώτης όψεως φαίνεται οι Συνδικαλιστική πλευρά να έχει δει με θετικό μάτι την εξαγγελία των μέτρων ενώ όπως δήλωσε ο Υπουργός στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να συνεχιστεί η συζήτηση με τις οργανώσεις και εκει και όπου χρειαστεί να ληφθούν διορθωτικά μέτρα για βελτίωση των υπηρεσιών των δημόσιων νοσηλευτηρίων μέχρι και την έναρξη της διαδικασίας αυτονόμησης τους. Σε ερώτηση για το χρονικό αυτό περιθώριο, ο κύριος Παμπορίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το την 1η  Ιουνίου 2017 πρέπει να αρχίσει η υλοποίηση του σχεδίου αυτονόμησης και διευκρίνισε πως η εξέλιξη της θα γίνεται σταδιακά.
 
 

Δειτε Επισης

Αναμένει μελέτη των Δημοσίων Έργων για να προκηρύξει διαγωνισμό για το δρόμο Πόλης-Πάφου ο Βαφεάδης
Με απόλυτη προσήλωση στους στόχους του μεταβαίνει στη Γενεύη ο ΠτΔ-«Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα»
Καλοκαιρινός ο καιρός, στους 34 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία-Αλλάζει τις επόμενες ημέρες το σκηνικό
Πέραν από κακοποίηση βιώνουν και καταναγκαστικό έλεγχο στην επικοινωνία τους αρκετές γυναίκες στην Κύπρο
Οι επαναλαμβανόμενες εξαφανίσεις ανηλίκων, τα ερωτήματα που εγείρονται και οι ευθύνες του κράτους
«Αυξάνονται τα περιστατικά παιδιών που χρήζουν βοήθειας, δύο οι παράγοντες... Οι περιπτώσεις ιδιαίτερες»
Το παράδειγμα Φειδίας, η εισβολή των Influencer στην πολιτική και η ψήφος στα 17 που ενδέχεται να αλλάξει τις ισορροπίες
Υψηλοί στόχοι αλλά χαμηλές προσδοκίες στην αντίστροφη μέτρηση για τη Γενεύη
Πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο-Κατέκαψε οκτώ δεκάρια γης
Απομακρύνθηκαν οριστικά τα έργα που βανδάλισε ο βουλευτής της Νίκης από την Εθνική Πινακοθήκη στην Ελλάδα