Ν. Αναστασιάδης: Καμιά λύση ενώπιον του λαού αν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες του

Σε τηλεοπτικό μήνυμα που απηύθυνε στον κυπριακό λαό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η απόφαση που λήφθηκε χθες αποτελεί σημαντική εξέλιξη που διασώζει τη δυναμική που υπήρχε στη διαδικασία.
Απηύθυνε επίσης έκκληση για ενότητα λέγοντας ότι η διασφάλιση της ενότητας σ’ αυτές τις σημαντικές εξελίξεις αποτελεί ένα κρίσιμο ζητούμενο.
 Παράλληλα, ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή και στενή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία σταθερά παραμένει στο πλευρό της Κύπρου.
«Στο πλαίσιο της ισχυρής πεποίθησης μου ότι για σημαντικές εξελίξεις ο λαός θα πρέπει να τηρείται ενήμερος και  χωρίς πρόθεση αντιπαράθεσης με πολιτικές δυνάμεις του τόπου, επιθυμώ να δηλώσω τα ακόλουθα: Η χθεσινή απόφαση αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, διότι αίρει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο Μοντ Πελεράν, χωρίς να παγιώνει το αδιέξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες, διασώζοντας τη δυναμική που υπήρχε, και καθορίζοντας ότι συνεχίζουμε από το σημείο όπου είχαν διακοπεί οι συνομιλίες», τόνισε.
 Συνέχισε λέγοντας ότι λαμβάνοντας υπόψη τους σοβαρούς κινδύνους που θα προέκυπταν από ένα παρατεταμένο αδιέξοδο ή και τερματισμό της όλης διαδικασίας, αποτελούσε κοινή θέση των πολιτικών δυνάμεων ότι έπρεπε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. «Παραμένοντας απόλυτα συνεπής στις θέσεις που διατύπωσα τόσο κατά τη Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου όσο και δημοσίως, με τη ψεσινή απόφαση διασφαλίστηκε πως πριν από την πραγματοποίηση της Διάσκεψης για την Κύπρο θα προηγηθεί: Εντατική και ουσιαστική συζήτηση επί όλων των εκκρεμούντων θεμάτων με αλληλένδετο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων του εδαφικού. Η τουρκική πλευρά έχει αποδεχθεί και δεσμευθεί ότι αποτελεί προϋπόθεση αυτής της διαδικασίας η κατάθεση χάρτη για το εδαφικό σε συγκεκριμένη ημερομηνία», πρόσθεσε ο Πρόεδρος.  Υπογράμμισε ότι πρόοδος στα πιο πάνω θέματα θα μας επιτρέψει να βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις και προοπτικές επιτυχούς κατάληξης κατά τη συζήτηση του κεφαλαιώδους ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων που θα ακολουθήσει, με την πραγματοποίηση της Διάσκεψης για την Κύπρο.

Επανέλαβε παράλληλα ότι με βάση την πάγια μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων, τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν επέλθει συνολική συμφωνία επί όλων των θεμάτων, αποκλείοντας έτσι την όποια μορφή επιδιαιτησίας. Ούτε το γεγονός, είπε, ότι έχουν ορισθεί ημερομηνίες συναντήσεων, σε μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν  από 18 μήνες, ή και διαρκεί εδώ 42 χρόνια, μπορεί να θεωρηθεί ως καθορισμός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η όποια λύση θα αποτελεί αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης των δύο ηγετών. Και, θέλω εκ νέου να τονίσω και να διαβεβαιώσω τον Κυπριακό Ελληνισμό ότι καμία λύση δεν θα τεθεί ενώπιον του αν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες και δεν απαντά στις εύλογες ανησυχίες του. Εξάλλου εκείνος που θα αποφασίσει είναι ο κυρίαρχος λαός δια της ψήφου του".

Αναφέρθηκε και στην Ελλάδα λέγοντας ότι «σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες βρίσκομαι σε συνεχή και στενή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία σταθερά παραμένει στο πλευρό της Κύπρου». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η διασφάλιση της ενότητας σ’ αυτές τις σημαντικές εξελίξεις αποτελεί ένα κρίσιμο ζητούμενο, προσθέτοντας ότι "γι’ αυτό το λόγο και έχω συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη".
"Απευθύνω έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να αποφύγουν τις όποιες ατεκμηρίωτες ερμηνείες και τοποθετήσεις. Η χείριστη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε σήμερα στον τόπο μας είναι η από αέρος διαπραγμάτευση μεταξύ μας και η πρόκληση σύγχυσης στο λαό", κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ:
 

«Στο πλαίσιο της ισχυρής πεποίθησης μου ότι για σημαντικές εξελίξεις ο λαός θα πρέπει να τηρείται ενήμερος και  χωρίς πρόθεση αντιπαράθεσης με πολιτικές δυνάμεις του τόπου, επιθυμώ να δηλώσω τα ακόλουθα:  
Η χθεσινή απόφαση αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, διότι αίρει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο Μοντ Πελεράν, χωρίς να παγιώνει το αδιέξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες,  διασώζοντας τη δυναμική που υπήρχε, και καθορίζοντας ότι συνεχίζουμε από το σημείο όπου είχαν διακοπεί οι συνομιλίες.   
Λαμβάνοντας υπόψη τους σοβαρούς κινδύνους που θα προέκυπταν από ένα παρατεταμένο αδιέξοδο ή και τερματισμό της όλης διαδικασίας, αποτελούσε κοινή θέση των πολιτικών δυνάμεων ότι έπρεπε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.         
Παραμένοντας απόλυτα συνεπής στις θέσεις που διατύπωσα τόσο κατά τη Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου όσο και δημοσίως, με τη ψεσινή απόφαση διασφαλίστηκε πως πριν από την πραγματοποίηση της Διάσκεψης για την Κύπρο θα προηγηθεί:   
Εντατική και ουσιαστική συζήτηση επί όλων των εκκρεμούντων θεμάτων με αλληλένδετο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων του εδαφικού.
Η τουρκική πλευρά έχει αποδεχθεί και δεσμευθεί ότι αποτελεί προϋπόθεση αυτής της διαδικασίας η κατάθεση χάρτη για το εδαφικό σε συγκεκριμένη ημερομηνία.    
Πρόοδος στα πιο πάνω θέματα θα μας επιτρέψει να βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις και προοπτικές επιτυχούς κατάληξης κατά τη συζήτηση του κεφαλαιώδους ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων που θα ακολουθήσει, με την πραγματοποίηση της Διάσκεψης για την Κύπρο.   
Με βάση την πάγια μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων, τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν επέλθει συνολική συμφωνία επί όλων των θεμάτων, αποκλείοντας έτσι την επιδιαιτησία.     
Ούτε το γεγονός ότι έχουν ορισθεί ημερομηνίες συναντήσεων, σε μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν  από 18 μήνες, μπορεί να θεωρηθεί ως καθορισμός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων.  
Η όποια λύση θα αποτελεί αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης των δύο ηγετών.
Και, θέλω εκ νέου να τονίσω και να διαβεβαιώσω τον Κυπριακό Ελληνισμό ότι καμία λύση δεν θα τεθεί ενώπιον του αν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες και δεν απαντά στις εύλογες ανησυχίες του.   
Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες βρίσκομαι σε συνεχή και στενή συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση, η οποία σταθερά παραμένει στο πλευρό της Κύπρου.  
Η διασφάλιση της ενότητας σ’ αυτές τις σημαντικές εξελίξεις αποτελεί ένα κρίσιμο ζητούμενο. Γι’ αυτό τον λόγο και έχω συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη. Απευθύνω έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να αποφύγουν  τις όποιες ατεκμηρίωτες ερμηνείες και τοποθετήσεις.    
Η χείριστη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε σήμερα στον τόπο μας είναι η από αέρος διαπραγμάτευση μεταξύ μας και η πρόκληση σύγχυσης στο λαό». 
 
 
 

Δειτε Επισης

Τετ α τετ Προέδρου Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ στη δεξίωση του Στιούαρτ
Απαντά στην Αννίτα το ΑΚΕΛ-«Ο καημός να εξυπηρετήσει το ΝΑΤΟ πάνω από τα συμφέροντα της Κύπρου»
«Διασφαλίζουμε να μείνει η Τουρκία για πάντα χωρίς λύση» εξήγησε στην Παιδοβουλή ο ΠτΔ
Φωνές στα κατεχόμενα ότι δεν ερωτήθηκαν για τις συζητήσεις για ΝΑΤΟ-«Αγνοούνται τα δικαιώματα του λάου»
Κάλεσε τα κόμματα να πάρουν θέση για το θέμα ένταξης Κύπρου στο ΝΑΤΟ η Αννίτα-Τα πυρά κατά ΑΚΕΛ
Είδε τους εκπροσώπους της Παιδοβουλής ο ΠτΔ-«Η επικοινωνία με τους νέους είναι άκρως ωφέλιμη»
ΠτΔ: Πρέπει να αναδειχθεί η ιστορία των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα το 1974
Μήνυμα υπέρ παλαιστινιακού λαού έστειλαν Αττάρι-Στεφάνου για Διεθνή Ημέρας Αλληλεγγύης
Πρώτα εσωκομματικές εκλογές και μετά Βουλευτικές για το Volt
Η γεωγραφική θέση της Κύπρου, οι σκέψεις για το ΝΑΤΟ και η ενόχληση της Τουρκίας