Συμβουλές για ένα ζεστό μπάνιο

Ανάψαμε το τζάκι, βάλαμε τη θέρμανση, ρυθμίσαμε το κλιματιστικό και κουτσά στραβά καταφέραμε σε αυτή την παγωνιά να ζεστάνουμε το σπίτι. Το σαλόνι καλυμμένο, τα δωμάτια επίσης, τι γίνεται όμως με το μπάνιο; Ο μονίμως παγωμένος χώρος του σπιτιού, όχι μόνο γιατί συνήθως δεν περιλαμβάνει σώματα θέρμανσης αλλά και γιατί συνήθως τα παράθυρά του μένουν ανοιχτά με στόχο την αποφυγή της υγρασίας. Είναι σημαντικό να κρατάμε το μπάνιο ζεστό και χωρίς υγρασίες, ειδικά στην φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη περίοδο.
Θέλετε λοιπόν να κάνετε ένα ωραίο ζεστό μπάνιο το πρωί αλλά κρυώνετε; Θέλετε να ζεστάνετε τον χώρο; Ας δούμε τι πρακτικές λύσεις υπάρχουν.

1) Ελέγξτε τα παράθυρα
Η ζέστη που φεύγει μέσα από το μπάνιο και ο κρύος αέρας που μπορεί να μπαίνει από τα κουφώματα είναι πολύ συνηθισμένη αίτια των κρύων μπάνιων.
Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα τοποθετώντας γύρω από την κορνίζα-κάσα του παράθυρου ειδική θερμομονωτική ταινία. Η ταινία αυτή εμποδίζει τον κρύο αέρα να μπει μέσα στο μπάνιο μέσα από τις χαραμάδες του κουφώματος, διατηρώντας έτσι την θερμότητα του χώρου.
Αν τα παράθυρα – κουφώματα είναι παλιά με μονό τζάμι καλό θα είναι να τα αντικαταστήσετε με κουφώματα ενεργειακά νέας τεχνολογίας που σφραγίζουν το δωμάτιο από το εξωτερικό περιβάλλον και θερμομονώνουν το χώρο από το κρύο. Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές από κουφώματα ενεργειακά με διπλά τζάμια, ξύλινα, αλουμινένια ή από P.V.C. και με πάρα πολύ καλές τιμές.

2) Θέρμανση του μπάνιου
Η θέρμανση μπορεί να προέρχεται από διαφορές πηγές ενέργειας και διαφορετικές συσκευές ανάλογα με την χρήση και τις ιδιαιτερότητες του χώρου. Η θερμότητα του χώρου όχι μόνο κάνει τον χώρο ζεστό και ευχάριστο αλλά κρατά και την υγρασία μακριά μετά την χρήση. Μπορείτε να διαλέξετε όποιο τρόπο θέρμανσης εσείς θέλετε.

- Πετσετοκρεμάστρα
Βάλτε μια πετσετοκρεμάστρα στο μπάνιο σας και απολαύστε ένα ζεστό μπάνιο και μια ολόστεγνη πετσέτα όταν βγείτε έξω. Επιπλέον η πετσετοκρεμάστρα ενώ θα ζεσταίνει την πετσέτα σας θα προσδώσει και επιπλέον θερμότητα στο μπάνιο σας.
Οι πετσετοκρεμάστρες φτιάχνονται από διάφορα υλικά χάλυβα, ανοξείδωτο χάλυβα και αλουμίνιο και μπορούν να θερμαίνονται είτε με ηλεκτρικό ρεύμα είτε με το νερό της θερμάνσης. Συνιστώνται για μικρότερα μπάνια και τοποθετούνται συνήθως κοντά στην ντουζιέρα.
 
- Θερμαντικά σώματα
Για μεγαλύτερα μπάνια η ιδανική λύση είναι η θέρμανση με καλοριφέρ (θερμαντικά σώματα). Αυτά τοποθετούνται στον τοίχο του μπάνιου και διαστασιολογούνται ανάλογα με τις διαστάσεις του μπάνιου. Τα καλοριφέρ είναι καλυτέρα να τοποθετούνται χαμηλά κοντά στο δάπεδο για να κυκλοφοράει και να διαχέεται καλυτέρα η θερμότητα στο χώρο.
Τα καλοριφέρ μπορεί να είναι ηλεκτρικά ή να είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο θέρμανσης του σπιτιού.
 
3) Χρησιμοποιήστε πατάκια  μπάνιου
Τοποθετώντας τα πατάκια του μπάνιου κοντά στην μπανιέρα/ντουζιέρα ή τον νιπτήρα βοηθάτε στην συγκράτηση της θερμότητας. Ταυτόχρονα τα πόδια δεν αισθάνονται το κρύο.
 
4) Κεφαλή ντούς με εξοικονόμηση νερού
Γνωρίζετε πως όταν κάνετε πάνω από 5 λεπτά ντους καταναλώνετε περίπου τόσο νερό όσο χρειάζεται για να γεμίσει μια συνηθισμένη μπανιέρα.
Εγκαταστήσετε μια ντουζιέρα η κεφαλή ντους που έχει μικρότερη κατανάλωση νερού. Έτσι μπορείτε να ζεσταθείτε κάνοντας περισσότερη ώρα το μπάνιο σας αλλά και να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα από τους λογαριασμούς.

Αυτές οι κεφαλές κάνουν αερισμό του νερού και μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση μέχρι και 50%.