Συναγερμός μετά τη δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη στην Άγκυρα - Όλες οι εξελίξεις

Απεβίωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία, ο οποίος δέχθηκε νωρίτερα επίθεση ενόπλου στην Άγκυρα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik το οποίο επικαλείται πηγές προσκείμενες στις τουρκικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου.
 
Ο άνδρας ο οποίος άνοιξε πυρ εναντίον του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Τουρκία και τον δολοφόνησε μίλησε «για το Χαλέπι» και περί «εκδίκησης», όπως αφηγήθηκε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Ενώ ο πρεσβευτής εκφωνούσε μια ομιλία, ένας ψηλός άνδρας, που φορούσε κοστούμι, άνοιξε πυρ στον αέρα πριν στοχοθετήσει τον πρεσβευτή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χασίμ Κιλίτς, ανταποκριτής της εφημερίδας Χουριέτ στην Άγκυρα. «Είπε κάτι για το Χαλέπι και περί εκδίκησης», πρόσθεσε ο Κιλίτς.

Σε δήλωσή του έξω από τον χώρο της επίθεσης, ο Δήμαρχος της Άγκυρας καταδίκασε την επίθεση και είπε ότι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη είναι οι ίδιοι που κατέρριψαν και το ρωσικό αεροσκάφος.

“Όπως ακριβώς έγινε και με την οργάνωση Γκιουλέν προηγουμένως που κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος. Αυτού του είδους οι επιθέσεις θα συνεχιστούν. Αλλά δεν θα πάρουν κανένα αποτέλεσμα από αυτό, οπωσδήποτε”, ανέφερε.

Τηλεφώνησε στον Πούτιν ο Ερντογάν 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον ενημερώσει σχετικά με τη δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα, Αντρέι Καρλόφ, ανακοίνωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μας τηλεφώνησε στον ρώσο πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν για του δώσει πληροφορίες σχετικά με την επίθεση», δήλωσε ο Καλίν, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Πηγή: www.lifo.gr

Δείτε ζωντάνα τι μεταδίδει το RT

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για την επίθεση ενός ενόπλου εναντίον του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Τουρκία και θα έχει διαβουλεύσεις με τον υπουργό του των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τους επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας, ανέφερε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ

Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Ρώσος Πρέσβης στην Άγκυρα πέθανε αφότου δέχθηκε πυροβολισμό από ένοπλο άνδρα.

«Σήμερα στην Άγκυρα, ως αποτέλεσμα μιας επίθεσης, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Τουρκία, Αντρέι Γκενάντεβιτς Καρλόβ, τραυματίστηκε θανάσιμα», δήλωσε η Ζαχάροβα.

«Το αντιμετωπίζουμε ως τρομοκρατική ενέργεια», είπε.

Βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο δείχνει το Ρώσο Πρέσβη να στέκεται μπροστά από το βήμα και ακολούθως να πέφτει στο πάτωμα ύστερα από πυροβολισμούς, ενώ ένας άντρας με σκούρο κουστούμι και κρατώντας όπλο φωνάζει, μεταξύ άλλων, «Allahu Akbar» και «μην ξεχνάτε το Χαλέπι».

Καταδικάζουν τα Ηνωμένα Έθνη

Τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν την επίθεση κατά του Ρώσου Πρέσβη στην Άγκυρα ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στη διάρκεια ομιλίας σε γκαλερί.

"Καταδικάζουμε την ένοπλη επίθεση κατά του Ρώσου Πρέσβη στην Τουρκία. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιες επιθέσεις κατά οποιουδήποτε διπλωμάτη ή Πρέσβη", δήλωσε Ο Εκπρόσωπος των ΗΕ Στέφαν Ντουτζιάριτς. Εξέφρασε την ευχή ο δράστης να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Εντωμεταξύ ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Τζον Κίρμπι ανέφερε ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν την πράξη βίας από όπου και αν προέρχεται.
"Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με το θύμα και την οικογένειά του", ανέφερε ο Κίρμπι.

Δειτε Επισης

Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι, οι ενέργειές μας μιλούν από μόνες τους-Ανακοίνωση Νετανιάχου
Ισοπεδώνει τη Ράφα το Ισραήλ-Kοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο οι IDF
Κάμαλα Χάρις: «Αν κάποιος εισβάλει στο σπίτι μου, θα τον πυροβολήσω»
Σε τρομοκρατικά κίνητρα ενδέχεται να οφείλεται η επίθεση με μαχαίρι στην Ολλανδία
Παγκόσμια φρενίτιδα στην πρεμιέρα της κυκλοφορίας του iPhone 16-Ουρές απο ΗΠΑ μέχρι Ρωσία
Ποιος ήταν ο «Παγκόσμιος Τρομοκράτης» της Χεζμπολάχ, στόχος των Ισραηλινών στην αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό
Τουλάχιστον 8 νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό-Νεκρός και ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολά
Ο Νετανιάχου αναβάλλει την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη λόγω της κατάστασης στο βόρειο Ισραήλ
Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ ο στόχος της επίθεσης στη Βηρυτό-Τρεις νεκροί και 17 τραυματίες
Η Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές λίγο προτού αυτοί εκραγούν