Συνδύασε την ψηφοφορία με ψώνια ο κόσμος στη Λεμεσό

Περισσότεροι ήταν οι πολίτες που συνωστίστηκαν στις υπεραγορές, τα καταστήματα, αλλά και τα κέντρα αναψυχής το πρωί στη Λεμεσό, απ’ ότι στα εκλογικά κέντρα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Μέχρι τις 10 το ποσοστό με μετείχε στην ψηφοφορία έφθανε μόλις στο 6%, σε σύγκριση με το 8% πως είχε ψηφίσει ως την αντίστοιχη ώρα στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.
Μέχρι τις 12 το μεσημέρι η προσέλευση στις κάλπες στην εκλογική περιφέρεια της Λεμεσού έφθασε στο 21,65%. Η ψηφοφορία διακόπηκε για το καθιερωμένο διάλειμμα, μέχρι και την 1. 
Στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού λειτουργούν 366 Εκλογικά Κέντρα, όπου θα ψηφίσουν 156,136 εκλογείς συμπεριλαμβανομένων Κοινοτικών εκλογέων (108,538 στους έξι Δήμους της Μείζονος Λεμεσού και 47,598 στις Κοινότητες). Ο αριθμός των Τ/κ εκλογέων ανέρχεται σε 232. Σύμφωνα με τον Έφορο Εκλογής της εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού, Έπαρχο Κυριάκο Τσολάκη, οι κάλπες άνοιξαν κανονικά και λειτούργησαν από τις 7 το πρωί και στα 366 εκλογικά κέντρα. Δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα ούτε σε κάποια από τις κοινότητες των ορεινών περιοχών όπου είχε χιονίσει.
 


Στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού και συγκεκριμένα στο Κέντρο Α` του Λανιτείου Λυκείου άσκησε στις 10 το πρωί το εκλογικό του δικαίωμα  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η δήλωση του Προέδρου είναι η ακόλουθη: «Άλλη μια ευκαιρία δημοκρατικής έκφρασης του λαού για την εκλογή τοπικών αρχόντων. Εκλογή η οποία δεν υστερεί σε σημασία των υπολοίπων εκλογών δεδομένου ότι οι αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης αφορούν την καθημερινή ζωή των πολιτών. Θα ήμουν ευτυχέστερος βεβαίως εάν η σημερινή ψηφοφορία γινόταν προκειμένου να επιτυγχάνεται και η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι που πιστεύω θα δημιουργούσε ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις σημερινές εκλογές. Θέλω να πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα επιτρέψουν στους ικανότερους να επιληφθούν των τοπικών προβλημάτων, η Κυβέρνηση θα είναι στο πλευρό των τοπικών αρχών, έτσι ώστε και με τη μεταρρύθμιση που ελπίζω να επιτευχ7θεί το συντομότερο να ενδυναμώσουμε το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόβλημα που παρουσιάζεται στις εκλογικές αναμετρήσεις με την αποχή: «Η αποχή δεν είναι η απάντηση σίγουρα και ας μην διαμαρτύρονται οι πολίτες εάν την επομένη δεν εκλεγούν εκείνοι που κατά την άποψη τους έπρεπε να εκλεγούν. Η ενεργός συμμετοχή είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της δημοκρατίας γι’ αυτό θέλω να πιστεύω και να καλέσω ταυτόχρονα το σύνολο των πολιτών να συμμετάσχουν σε αυτή τη λειτουργία της δημοκρατίας».

 

Η Σκληρή μάχη των δύο 

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκλογική μάχη στο Δήμο της Λεμεσού, τον οποίον διεκδικούν ο νυν Δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου, ο Νίκος Νικολαΐδης και ο Χάρης Αριστείδου. Τη Δημαρχία Κάτω Πολεμιδιών διεκδικούν οι Νίκος Αναστασίου, Χρήστος Νεοκλέους και Αντρέας Γεωργίου, τη Δημαρχία Μέσα Γειτονιάς ο νυν Δήμαρχος Δώρος Αντωνίου, ο πρώην Δήμαρχος Στέλιος Μαρκίδης και ο Φίλιππος Κωνσταντινίδης και τη Δημαρχία Αγίου Αθανασίου οι Ανδρέας Διογένους, Μαρίνος Κυριάκου και Γιαννάκης Ιωάννου. Ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων Δημάρχων αφορά το Δήμο Γερμασόγειας, αφού έξι πρόσωπα διεκδικούν τη δημαρχία και συγκεκριμένα, ο νυν Δήμαρχος Ανδρέας Γαβριηλίδης, ο πρώην Δήμαρχος Πανίκος Λουρουτζιάτης, ο Κυριάκος Ξυδιάς, ο Παύλος Παύλου, ο Μάριος Οράτης και ο Ανδρέας Ηρακλέους. Στο Δήμο Ύψωνα τη Δημαρχία του οποίου διεκδικούν ο νυν Δήμαρχος Άριστος Αριστείδου Παλούζας, ο Παντελής Γεωργίου και ο Σωτήρης Στυλιανού.
 Και στις κοινότητες της επαρχίας Λεμεσού
Από τις 102 κοινότητες της Λεμεσού, δεν θα γίνουν καθόλου εκλογές σε 26 κοινότητες, καθώς η θέση κοινοτάρχη και κοινοτικών συμβούλων καλύφθηκε ακριβώς από τον αριθμό των υποψηφίων, ενώ σε 34 κοινότητες δεν θα γίνουν εκλογές για ανάδειξη κοινοτάρχη και σε 32 κοινότητες δεν θα γίνουν εκλογές για ανάδειξη μελών των κοινοτικών συμβουλίων. Στις 76 κοινότητες της Επαρχίας Λεμεσού που θα γίνουν εκλογές, θα λειτουργήσουν 108 Εκλογικά για 47,598 εκλογείς (46,139 Κύπριοι και 1,459 Κοινοτικοί), ενώ συνολικά τη θέση του κοινοτάρχη διεκδικούν 154 υποψήφιοι σε 68 κοινότητες και τη θέση μελών του κοινοτικού συμβουλίου 820 υποψήφιοι, σε 70 κοινότητες.

 

Λεπτομέρειες της ψηφοφορίας
Σημειώνεται ότι στη Λεμεσό λειτουργούν και τρεις κινητές κάλπες στις οποίες ψηφίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και Αστυνομικοί που εργάζονται σήμερα στις κοινότητες και ψηφίζουν Δήμο Λεμεσού. Λειτουργούν επίσης 45 εκλογικά κέντρα για 11 κατεχόμενους και ημικατεχόμενους  Δήμους με εγγεγραμμένους ψηφοφόρους 18.835. Συγκεκριμένα, για το Δήμο Αμμοχώστου υπάρχουν στην Λεμεσό  29 εκλογικά κέντρα, πέντε εκλογικά κέντρα για το Δήμο Μόρφου, από δυο εκλογικά κέντρα για το Δήμο Λαπήθου και το Δήμο Λύσης και από ένα εκλογικό κέντρο για τους Δήμους Λευκωσίας, Αγίου Δομετίου, Δερύνειας, Κυθραίας, Κερύνειας, Λευκονοίκου και Ακανθούς. Για  κατεχόμενες κοινότητες των Επαρχιών Αμμοχώστου, Κερύνειας, Λευκωσίας και Λάρνακας δημιουργήθηκαν εννέα εκλογικά κέντρα για  4.630 εκλογείς. Το μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο στη Λεμεσό είναι το ΚΕ Δημοτικό Εκάλης (Κέντρο Γ`) με 764 εκλογείς, ενώ η κοινότητα με τους πιο λίγους εκλογείς στην Επαρχία Λεμεσού είναι το Τσιερκέζ Τσιφτλίκ, με 29 εκλογείς, οι οποίοι ψηφίζουν στο ίδιο εκλογικό κέντρο με τον Ασώματο. Άλλα μικρά εκλογικά κέντρα είναι της Σανίδας με 71 εκλογείς, του Πραστειού Κελλακίου  με 90 εκλογείς, της Αλέκτορας με 87 εκλογείς, της Κουκάς με 67 εκλογείς και της Μαλλιάς με 75 εκλογείς.
 
 
 

 

 
 

Δειτε Επισης

Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα
Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις Χριστοδουλίδη για αντικατάσταση Οδυσσέα
Κρίσιμο τετ α τετ Χριστοδουλίδη-Μητσοτάκη για την ηλεκτρική διασύνδεση
Οι... μνηστήρες περιμένουν Οδυσσέα-Τα κρυφά χαμόγελα, οι φήμες διαρκείας και τα πολιτικά σενάρια