Υπερσύγχρονο φωτοβολταϊκό πάρκο αποκτά η Λεμεσός

  Δεν επωφελείται μόνο η Λεμεσός, αλλά ο τόπος στο σύνολό του, από την δημιουργία υπερσύγχρονου φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο παράλληλα θα παράγει και θα δεσμεύει υδρογόνο, εκτιμούν οι εμπλεκόμενοι στην υλοποίηση του προγράμματος του πρωτοποριακού έργου.  Την περασμένη Παρασκευή  υπογράφηκε η σχετική συμφωνία  στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, από το ΤΕΠΑΚ και το Πανεπιστήμιο ΙΤΜΟ της Αγίας Πετρούπολης. Η συμφωνά προβλέπει πως το  φωτοβολταϊκό πάρκο θα λειτουργήσει πιλοτικά εντός του 2017. Την υπογραφή της συμφωνίας, που εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του κυπρορωσικού ερευνητικού Έργου για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας "Καθαρή Κύπρος",  χαιρέτησε ο Δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, αναφέροντας ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα της αναπτυσσόμενης συνεργασίας μεταξύ της Λεμεσού με την κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης. Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα γίνει σε γη που θα εκμισθώσει ο Δήμος στη βορειοδυτική περιοχή του Νοσοκομείου της Λεμεσού.


 
 Παραγωγή υδρογόνου για κίνηση στα αυτοκίνητα

Αναλυτικά για το έργο μίλησε ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ Σώτος Βοσκαρίδης, ο οποίος εξήγησε πως θα κατασκευαστεί σε πρώτο στάδιο μονάδα μετατροπής ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική (100 kW) και αποθήκευσης σε μορφή υδρογόνου, ενώ σε επόμενο στάδιο προβλέπεται κατασκευή μονάδας της τάξης των 5MW για παραγωγή υδρογόνου για αυτοκίνητα και για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με γεννήτριες καύσης υδρογόνου, καθώς και για άλλους σκοπούς. Αξίζει να σημειωθεί πως στο αρχικό στάδιο το έργο θα καλύψει τις ανάγκες κίνησης μικρού αριθμού μηχανοκίνητων οχημάτων του Δήμου Λεμεσού και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιγκόρ Μεσκόφσκιι,  του Πανεπιστημίου ΙΤΜΟ Αγίας Πετρούπολης, που ήταν παρών στην υπογραφή της συμφωνίας, η Κύπρος θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τον ήλιο της για σκοπούς παραγωγής ενέργειας. Ανέφερε πως στην πατρίδα του, το υδρογόνο χρησιμοποιείται πλέον σταθερά και μπορεί να αντικαταστήσει οποιοδήποτε καύσιμο, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και βελτιώνοντας το περιβάλλον.
Όπως υποστήριξε ο κ. Βοσκαρίδης συμφωνήθηκε μεταξύ των πανεπιστημίων ΤΕΠΑΚ και ΙΤΜΟ η ίδρυση και λειτουργία κοινού Ερευνητικού Εργαστηρίου για τη μελέτη παραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης υδρογόνου στις μεταφορές, για την παραγωγή ηλεκτρισμού και για άλλους σκοπούς.
 

Δειτε Επισης

Πέρασε από χίλια μύρια κύματα αλλά παραδίδεται η επέκταση του ΤΑΕΠ Λάρνακας-Τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης
Oι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ για τα 8.400.000 ευρώ
Βάζει τέλος στη στέρηση άδειας οδηγού που καταδικάστηκε για κατοχή ή χρήση ουσιών η Βουλή
Απαντά στο ΥΠΕΣ ο Δήμος Στροβόλου-«Ακατανόητη προσπάθεια να δικαιολογήσει την απουσία αναπτυξιακών έργων»
ΟΣΑΚ: Στόχος και αποστολή το συμφέρον των Κυπρίων ασθενών
Υπεγράφη συμβόλαιο για τη Φάση Β3 του Περιμετρικού, θα συνδέεται η Μακαρίου στη Λακατάμια με τον δρόμο Λευκωσίας-Παλαιχωρίου
Εγκρίθηκε τροποποίηση για απαγόρευση πώλησης ακινήτων σε περιοχές μη ελεγχόμενες από την Κύπρο
Η Βουλή ψήφισε νόμο που κατοχυρώνει το επάγγελμα του διασώστη-Τι προβλέπει
Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από Βουλή κατά του νομοσχεδίου για διαδηλώσεις
Αναβλήθηκε για τις 10 Ιουλίου η ψηφοφορία στην Ολομέλεια για νομοσχέδιο για διαδηλώσεις