Υπερσύγχρονο φωτοβολταϊκό πάρκο αποκτά η Λεμεσός

  Δεν επωφελείται μόνο η Λεμεσός, αλλά ο τόπος στο σύνολό του, από την δημιουργία υπερσύγχρονου φωτοβολταϊκού πάρκου, το οποίο παράλληλα θα παράγει και θα δεσμεύει υδρογόνο, εκτιμούν οι εμπλεκόμενοι στην υλοποίηση του προγράμματος του πρωτοποριακού έργου.  Την περασμένη Παρασκευή  υπογράφηκε η σχετική συμφωνία  στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, από το ΤΕΠΑΚ και το Πανεπιστήμιο ΙΤΜΟ της Αγίας Πετρούπολης. Η συμφωνά προβλέπει πως το  φωτοβολταϊκό πάρκο θα λειτουργήσει πιλοτικά εντός του 2017. Την υπογραφή της συμφωνίας, που εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του κυπρορωσικού ερευνητικού Έργου για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας "Καθαρή Κύπρος",  χαιρέτησε ο Δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, αναφέροντας ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα της αναπτυσσόμενης συνεργασίας μεταξύ της Λεμεσού με την κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης. Το φωτοβολταϊκό πάρκο θα γίνει σε γη που θα εκμισθώσει ο Δήμος στη βορειοδυτική περιοχή του Νοσοκομείου της Λεμεσού.


 
 Παραγωγή υδρογόνου για κίνηση στα αυτοκίνητα

Αναλυτικά για το έργο μίλησε ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ Σώτος Βοσκαρίδης, ο οποίος εξήγησε πως θα κατασκευαστεί σε πρώτο στάδιο μονάδα μετατροπής ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική (100 kW) και αποθήκευσης σε μορφή υδρογόνου, ενώ σε επόμενο στάδιο προβλέπεται κατασκευή μονάδας της τάξης των 5MW για παραγωγή υδρογόνου για αυτοκίνητα και για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με γεννήτριες καύσης υδρογόνου, καθώς και για άλλους σκοπούς. Αξίζει να σημειωθεί πως στο αρχικό στάδιο το έργο θα καλύψει τις ανάγκες κίνησης μικρού αριθμού μηχανοκίνητων οχημάτων του Δήμου Λεμεσού και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιγκόρ Μεσκόφσκιι,  του Πανεπιστημίου ΙΤΜΟ Αγίας Πετρούπολης, που ήταν παρών στην υπογραφή της συμφωνίας, η Κύπρος θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τον ήλιο της για σκοπούς παραγωγής ενέργειας. Ανέφερε πως στην πατρίδα του, το υδρογόνο χρησιμοποιείται πλέον σταθερά και μπορεί να αντικαταστήσει οποιοδήποτε καύσιμο, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και βελτιώνοντας το περιβάλλον.
Όπως υποστήριξε ο κ. Βοσκαρίδης συμφωνήθηκε μεταξύ των πανεπιστημίων ΤΕΠΑΚ και ΙΤΜΟ η ίδρυση και λειτουργία κοινού Ερευνητικού Εργαστηρίου για τη μελέτη παραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης υδρογόνου στις μεταφορές, για την παραγωγή ηλεκτρισμού και για άλλους σκοπούς.
 

Δειτε Επισης

Κατήγγειλε την στάση Ερντογάν ο ΠτΔ-«Είμαι έτοιμος να καθίσω σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»
Στο βήμα της 79ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Τέλος από την 1η Οκτωβρίου ο μηδενικός συντελεστής Φ.Π.Α σε βασικά είδη-Τα προϊόντα που συγκαταλέγονται
Ζουν περισσότερο οι γυναίκες στην Κύπρο σε σχέση με τους άντρες-Τι δείχνουν τα στοιχεία από τη Eurostat
Ιδρύεται έδρα Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε η εκπροσώπηση των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις στην Κύπρο
Στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου-Ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Στη διάθεση του κοινού το Tax For All
Αθώοι δύο κατηγορούμενοι για βιασμό 24χρονης-Βίντεο γύρισε μπούμερανγκ την υπόθεση, αναξιόπιστη η μάρτυρας
Ξεκαθάρισε τις σκιές για απαγόρευση κινητών η Μιχαηλίδου-Πυρά από ΑΚΕΛ για αποτυχία εφαρμογής νόμων